Annons

Lydia Wålsten:Nödvändig plast måste få plats

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Det blir inga ballonger när Europaparlamentet i dag röstar om ett plastförbud. Ballongpinnen är en av de produkter som kan förbjudas om förslaget blir lag. Engångsbestick, sugrör och de plastfolierade papperstallrikarna står också på listan.

Har man sett sköldpaddan som får hjälp med att få ett sugrör utdraget ur nosen (sök annars på Youtube) och en estetik som vänder sig mot rappliga produkter är det lätt att man applåderar förslaget. Men förbudsteorin bygger på att vi har onödiga produkter. Det finns ingen produktfri himmel. Risken är att plasten ersätts med sin föregångare: trä. Och vad ska ersätta pappmuggar? I dag har pappmuggen en skyddande plasthinna för att inte lösas upp av vätskan.

Förbudsteorin bygger också på att alla länder har samma problem. Men enligt EU:s definition återvinner Sverige sin plast. 60 procent går till energi då dina hushållssopor förbränns. Resten blir ny plast. I Sydeuropa är det desto sämre sophantering och saker hamnar på tippen och glider ut i haven. Ironiskt nog länder som nu vill gå längre. De behöver sopa framför egen dörr innan de tvingar på andra sin lagstiftning.

Plast är ett överlägset lätt, billigt och tätt material. Redan i dag har vi vattenlöslig plast på diskmedelstabletterna. Det finns ingenting som förhindrar att tops och övriga produkter kan gå samma väg, till glädje för våra hav. Ja, det skulle vara ett ogenomtänkt helförbud då.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons