Annons

Åkesson: Moderaternas partiledning det stora hindret

Jimmie Åkesson, partiledare för SD.
Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: Janerik Henriksson/TT

SD blir mer likt övriga partier när det släpper kravet på sänkt gräns för abort och tillåter homoadoption. “Om vi når den position jag hoppas efter landsdagarna kommer vi ligga närmare KD och M”, säger SD-toppen Mattias Karlsson.

Under strecket
Publicerad

Under Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro i helgen fattade partiet flera beslut som gör att de svänger i frågor där de tidigare avvikit från andra partier. Det handlar bland annat om att slopa kravet på att sänka gränsen för abort från 18 till 12 veckor, och därmed ställa sig bakom Sveriges nuvarande abortlagstiftning. Partiet beslutade även att stå bakom att samkönade par ska ha rätt att adoptera barn. Dessutom släpper de sitt motstånd mot dubbelt medborgarskap. Under landsdagarna ströks också det kritiserade begreppet “nedärvd essens” ur principprogrammet.

Mattias Karlsson, som nu kliver av som gruppledare i riksdagen och ersätts av Henrik Vinge, säger att diskussionen om vilken vecka abort ska tillåtas har blockerat “djuplodande samtal om frågan”.

– Veckodiskussionen har inte varit en framkomlig väg. Det har uppfattats som auktoritärt, förtryckande att vi från politiken ska styra det. Jag tycker att det är rätt att släppa frågan, säger Mattias Karlsson.

Han tror inte att besluten om abort och homoadoption kommer att få “dramatiska effekter” på viljan från andra partier att samarbeta med SD.

Annons
Annons

– Men man kan konstatera att om vi når den position jag hoppas efter landsdagarna kommer vi ligga närmare KD och M. Om det har någon effekt borde den vara positiv.

Kan det locka fler väljare?

– Det återstår att se. Vi hoppas så klart att alla beslut vi fattar för oss framåt i opinionen. Det är sällan vi fattar beslut som vi vet kommer göra att vi går bakåt.

Henrik Vinge, som förutom positionen som gruppledare valdes till vice partiordförande under landsdagarna, tror att besluten kommer att förbättra förutsättningarna att närma sig andra partier. Han säger att beslutet att stryka begreppet “nedärvd essens”, som bidrog till att partiet beskylldes för rasism, inte är en förändring i partiets hållning. Formuleringen togs bort av “pedagogiska skäl”.

– Andra partier och opinionsbildare vill få det att låta som något det inte var. Att ta bort det kan leda till att det blir lättare att samarbeta med oss. Vi vill inte prata om missförstånd, vi vill prata om vad vi vill göra.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger att man kan se besluten som ett sätt att normalisera partiet.

– Men framför allt är det ett steg i en breddningsprocess, där vi växt väldigt mycket på förhållandevis kort tid. Det är klart att de här kanterna som finns i ett fyraprocentsparti slipas av naturligt när man blir ett 20–25-procentsparti, därför att det inte finns en förankring i partikadern.

Han säger att det inte rör sig om strategiska förändringar och tror till skillnad från Mattias Karlsson och Henrik Vinge inte att det kommer att göra det lättare för SD att samarbeta med andra partier.

Annons
Annons

– Det är inte i första hand politiska skäl som gör att man inte har samarbetet med oss hittills. Allt det är svepskäl, hävdar jag. Förr var det invandringspolitiken som gjorde den omöjligt att ens prata med oss. Sen började alla låta som vi, då började man hänvisa till andra saker. Vill man hitta något skäl så gör man det. Och tvärt om, finns viljan att faktiskt prata och samarbeta, då kan man göra det.

Vad är det största hindret nu?

– Just nu är det väl Moderaternas partiledning som är stora hindret.

Jimmie Åkesson tycker sig dock se en öppning och pekar bland annat på att både M och KD valde att stödja SD:s misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det närmar sig ändå, tycker jag.

Jimmie Åkesson säger att han tror att väljarna redan uppfattar att det redan finns ett konservativt block i svensk politik, och att media i princip brukar beskriva ett sådant när SD, KD och M redovisas som ett regeringsunderlag. 

– Frågar du mig tycker jag också att det är helt naturligt. Frågar du Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor säger de nog inte det.

Jimmie Åkesson pekar på att M och KD just kommit ur ett 15 år långt samarbete med Alliansen.

– De kanske behöver landa lite och hitta sin egen identitet och sin egen plats i det nya politiska landskapet. Jag har respekt för det, och därför får man också ha tålamod. Men jag tror att det är nödvändigt att jag och Ulf Kristersson pratar med varandra ganska snart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons