Annons

Teresa Küchler:Att inte agera som en svensk socialdemokrat var inte nog

Ylva Johansson, som förhördes om sitt nya jobb som EU-kommissionär på tisdagen.
Ylva Johansson, som förhördes om sitt nya jobb som EU-kommissionär på tisdagen. Foto: Francisco Seco/AP

Ylva Johansson var noga med att inte agera och tala som en svensk socialdemokrat. Hon utfrågades på tisdagen av ledamöterna i EU-parlamentsutskottet som sysslar med frågorna migration, polissamarbete, gränspolitik och anti-terrorsamarbete.

Men det räckte det inte ända fram – nu krävs hon på fler svar för att få toppjobbet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Francisco Seco/APBild 1 av 1

BRYSSEL. Som EU-kommissionär behöver Ylva Johansson (S) föreslå lagar som alla 27 EU-länder (alla dagens medlemmar, minus Storbritannien) kan kompromissa om. Men det är 27 länder som idag står hopplöst långt ifrån varandra i exempelvis migrationsfrågor.

En svensk EU-kommissionär måste innan hon eller han kan tillträda på sitt nya jobb i Bryssel avsvära sig, om inte sin ”svenskhet” helt och hållet så åtminstone sin svenska politiska hemvist, och lova att arbeta för den europeiska saken, för alla EU-länder och alla EU-medborgare. Samma gäller förstås för de andra ländernas kommissionärer.

– Jag ska lyssna på alla åsikter, och hålla bilaterala möten med alla medlemsstater, för att hitta gemensamma nämnare, sade Johansson när hon frågades ut i Bryssel på tisdagen.

Det var i klarspråk ett löfte om att hon kommer att sätta sig ner med till exempel Viktor Orbáns regering i Budapest och prata migration.

– År 2015 tog Sverige emot fler flyktingar än något annat medlemsland per capita – och en tredjedel av alla ensamkommande barn som kom till Europa, sade Ylva i sitt inledningstal till kammaren.

Annons
Annons
Foto: Francisco Seco/APBild 1 av 1

– Jag är stolt att Sverige kunde vara en tillflyktsort för så många. Men samtidigt: det blev väldigt tydligt att vi inte har ett välfungerande och hanterligt europeiskt system för migration. Vi måste ha en gemensam, europeisk pakt för migration och asyl.

Foto: Francisco Seco/AP

Den danske ledamoten Peter Kofod använde sin minut till en gnistrande attack på svensk migrationspolitik, och sade att han som dansk ville ha kvar gränskontrollerna på Öresundsbron så att Danmark ”själv kan bestämma vem som ska komma över gränsen”.

– Kommer du att exportera er flyktingpolitik till Europa? dundrade Kofod.

– Naturligtvis kommer jag inte att påtvinga någon en svensk politik. Jag ska vara en europeisk kommissionär, svarade Johansson.

En av de frågor som kan visa svenskans ”icke-svenska” profil i kontakterna med den egna regeringen i Stockholm, som hon nu lämnar för Bryssel, är just den om gränskontroller – på Öresundsbron eller på andra ställen.

Som EU-kommissionär måste hon försvara EU:s grundläggande principer och stiftade lagar och direktiv, som till exempel det så kallade Schengenavtalet om öppna gränser mellan alla EU-länder.

Sverige begärde dispens från principen om öppna gränser i samband med migrationsåret 2015, och har sedan dess i omgångar förlängt tiden för gränskontroller på Öresundsbron. Men Johansson var fast i övertygelsen om att gränserna på sikt ska bort:

Annons
Annons

– Dem vill vi göra oss av med, sade hon.

Den kanske största överraskningen i förhöret var att Ylva Johansson inte fick en enda fråga om sitt förflutna som kommunist – en politisk hemvist som får inte minst ledamöter från det forna Östeuropa att slå bakut, oavsett hur långt bakåt i tiden. Kanske är migrationsfrågan så polemisk att frågeställarna inte ville spilla sina dyrbara sekunder på att diskutera kandidatens bakgrund.

Efter förhöret var ledamöterna i utskottet oeniga om Ylva Johanssons insats.

– Hon var inte tillräckligt inställsam mot EPP (den stora högergruppen i EU-parlamentet, med europeiska moderater och kristdemokrater), sade Malin Björk (V).

– Hon var vag i många av sina svarsformuleringar, hon var inte så konkret i migrationsfrågorna. Hon tog upp de stora riktlinjerna, men vad gäller sakmässigt innehåll var det ganska tunt, sade Abir Al-Sahlani (L).

För vag, eller för svensk, eller för bred. Ylva Johansson klarade sin utfrågning utan att vare sig pressas till tårar eller behöva utstå högljutt skäll – vilket har hänt i dessa förhör tidigare.

På tisdagskvällen kom dock beskedet att Johansson inte verkar ha nått ända fram, trots att hon gjort sin hemläxa. För att bli godkänd för jobbet som kommissionär avkrävs hon nu fler svar av ledamöterna om hur hon vill driva politiken inom sin portfölj.

Chansen är dock fortsatt god att hon till slut tar hem toppjobbet i EU-kommissionen. Men ännu har hon inte grönt ljus.

Efter reklamen visas:
"Parlamentarikerna brukar ta en skalp på varje sida"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons