Annons

Nöjesparkerna kräver regeringen på svar

Parks and Resorts, Gröna Lund, Skara Sommarland och Liseberg skriver tillsammans ett krav till regeringen på Dagens industris debattsida, för att få besked om när de får öppna parkerna.
Parks and Resorts, Gröna Lund, Skara Sommarland och Liseberg skriver tillsammans ett krav till regeringen på Dagens industris debattsida, för att få besked om när de får öppna parkerna. Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Sommaren är här men landets nöjesparker ekar tomma – och ovissheten om öppning spökar. Nu kräver aktörerna svar från regeringen.

Under strecket
Åsa Johansson / TT
Publicerad

Nöjesparkerna har fått nog. Parks and Resorts, Gröna Lund, Skara Sommarland och Liseberg skriver tillsammans ett krav till regeringen på Dagens industris debattsida, för att få besked om när de får öppna parkerna.

I debattartikeln beskrivs skälet till att nöjesparkerna inte fått öppna som “en ovanligt trubbig lagstiftning och tillämpning av densamma”.

Problematiken ligger i att nöjesparkernas tivolinöjen, faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket i dagsläget inte tillåter fler än 50 personer på grund av rådande situation, enligt Janne Nilsson, vd på Skara Sommarland.

Men alla parker omfattas inte. Bland annat Kolmården får ha sin djurparksdel öppen, medan deras tivolidel inte får ta in fler än 50 personer.

Enligt Nilsson är situationen för Skara sommarland mycket kritisk.

– Vi måste få börja öppna upp annars kan blir det ett ännu mer kritiskt läge, säger han, och berättar att han hoppas att det kommer ett besked från regeringen i veckan.

För Skara Sommarlands del räknas även vattenparken in under förbudet att överskrida 50 personer.

– Vi har fått tillstånd för att öppna för 50 personer och för att få hålla i gång en attraktion. Men det kostar för mycket att dra i gång hela den här karusellen för en attraktion och det är inte ekonomiskt försvarbart att hålla öppet för endast 50 personer, säger Janne Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons