Annons

”Nonchalant” Morgan Johansson anmäls till KU

Christina Höj Larsen (V) KU-anmäler Morgan Johanson (S).
Christina Höj Larsen (V) KU-anmäler Morgan Johanson (S). Foto: Ola Axman/TT och Malin Hoelstad

Utredningen av medicinska åldersbedömningar av asylsökande drar ut på tiden. Regeringen är ”ovanligt otydlig” tycker Christina Höj Larsen (V) och nu KU-anmäler hon justitieminister Morgan Johanson (S).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I april meddelade regeringen att de hårt kritiserade medicinska åldersbedömningarna av asylsökande ska utredas.

Något som både Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och Svenska läkaresällskapet (SLS) efterlyst efter att SvD i en omfattande granskning avslöjat en rad felaktigheter och oklarheter kring Rättsmedicinalverkets metod för åldersbedömningar.

– Mot bakgrund av den kritik som varit från experter så anser vi att det behövs en utredning för att se över det här systemet, sade Rasmus Ling som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson. Enligt honom skulle utredningen tillsättas under 2019.

Att en oberoende granskning av metoden bakom över 11 000 åldersbedömningar av asylsökande ska göras skrevs även in i regeringsförklaringen som statsministern läste upp i riksdagen i september.

Men någon utredning är ännu inte på plats och direktiven är inte klara.

Christina Höj Larsen (V) har vid två tillfällen ställt frågan till justitieministern Morgan Johansson (S) om när utredningen ska tillsättas och hon är inte nöjd med hans svar.

Annons
Annons

Att regeringen agerar långsamt i denna fråga får stor betydelse för den enskilde.

– Första gången svarade han att utredningen ska tillsättas nu, sedan går det en månad och man undrar vad den tidsangivelsen betyder. Så jag ställde frågan igen och bad om ett datum. Då var svaret att utredningen tillsätts när beredningen är klar. Det är inte godtagbart, säger hon.

Höj Larsen anmäler nu Morgan Johanssons till Konstitutionsutskottet KU och kallar ministerns svar för ”nonchalanta” och ”osakliga”.

– Det är inte möjligt för mig och riksdagen att granska regeringens arbete i en sådan här allvarlig fråga. När statsrådet inte svarar på frågan så tycker jag inte att han uppfyller sin demokratiska skyldighet, säger hon.

I KU-anmälan framkommer det att Rättsmedicinalverket åldersbedömt cirka 100 asylsökande sedan utredningen aviserades i april.

”Dessa utlåtanden är fortsatt baserade på de medicinska åldersbedömningar som mött kraftig kritik och därför ska utredas. Att regeringen agerar långsamt i denna fråga får stor betydelse för den enskilde”, skriver Christina Höj Larsen.

Rasmus Ling säger till SvD att utredningen är på gång och att MP och S nu förhandlar om vad som ska ingå i direktiven.

– Det har dragit ut på tiden och det är inte bra. Men vi håller på att komma överens, säger han.

Rasmus Ling kan dock inte säga exakt när utredningen ska tillsättas men han säger att det kommer att ske i år.

Morgan Johanssons pressekreterare meddelar att ministern inte vill kommentera KU-anmälan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons