Annons

Nord Stream 2 drabbas av USA-sanktioner

Nord Stream 2-rör kontrolleras i Karlshamn. Arkivbild.
Nord Stream 2-rör kontrolleras i Karlshamn. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Under strecket
TT
Publicerad

USA:s kongress röstade med stor majoritet för att införa sanktioner mot bolag som arbetar med den ryska gasledningen Nord Stream 2.

Kongressens beslut om sanktioner mot byggandet av gasledningen lär väcka missnöje i flera europeiska huvudstäder på grund av beroendet av rysk gas.

Omröstningen i senaten på tisdagen följde efter förra veckans beslut i representanthuset om amerikanska sanktioner mot bygget som kostar omkring 100 miljarder kronor.

Bakom gasledningen står i första hand den ryska statskontrollerade Gazprom. Även ickeryska bolag, bland dem Shell, Uniper, Wintershall och Engie, är involverade i gasledningen.

I oktober kom ett beslut från danska Energistyrelsen om att gasledningen får dras inom Danmarks ekonomiska zon i Östersjön, sydost om Bornholm. Danska regeringen beklagar beslutet, men anser att frågan är rent administrativ och styrs av FN:s havsrättskonvention.

Svenska regeringen sade redan sommaren 2018 motvilligt ja till att gasledningen dras i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön. Även Ryssland, Finland och Tyskland har gett klartecken för projektet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons