Annons

Nordea har redan påbörjat flytten till Finland

Notan för Nordeas flytt av huvudkontor till Helsingfors blir nära en halv miljard och kommer delvis drabba årets vinst. Den gränsöverskridande fusion som krävs för att Nordea ska kunna flytta har redan påbörjats. Allt för att banken ska kunna hålla tidplanen – att flytta första oktober nästa år.

Under strecket
Publicerad

Nordeas kostnader landade på 48 miljarder kronor förra året, vilket ger förväntad flyttnota på nära en halv miljard kronor.

Foto: Teemu Salonen/LehtikuvaBild 1 av 2

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Foto: Lars Schröder/TTBild 2 av 2

Nordeas kostnader landade på 48 miljarder kronor förra året, vilket ger förväntad flyttnota på nära en halv miljard kronor.

Foto: Teemu Salonen/LehtikuvaBild 1 av 1
Nordeas kostnader landade på 48 miljarder kronor förra året, vilket ger förväntad flyttnota på nära en halv miljard kronor.
Nordeas kostnader landade på 48 miljarder kronor förra året, vilket ger förväntad flyttnota på nära en halv miljard kronor. Foto: Teemu Salonen/Lehtikuva

Nordea har redan satt ett flyttdatum. Det blir den första oktober nästa år och den gränsöverskridande fusionen som krävs för att huvudkontoret ska kunna läggas i Helsingfors påbörjades i slutet på oktober i år. Det bekräftar Claes Eliasson presschef på Nordea till SvD.

– Bolaget har satts upp i Finland som en del av förberedelserna inför en planerad omregistrering av Nordeas säte, det handlar om en gränsöverskridande fusion, moderbolaget Nordea Bank AB (Sverige) ska enligt förslaget fusionera med Nordea Holding Abp (Finland), skriver han i ett mejl till SvD.

Det är egentligen aktieägarna som bestämmer om ett bolag ska flytta på huvudkontoret. Ska huvudkontoret dessutom flytta från Sverige så måste moderbolaget byta nationalitet. Vilket i praktiken kräver en gränsöverskridande fusion.

Annons
Annons

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Foto: Lars Schröder/TTBild 1 av 1

Kostnaden är beräknad till cirka en procent av kostnadsbasen – viss del kommer tas 2017, viss del 2018.

Claes Eliasson vill inte uppge hur många anställda som jobbar med flytten men säger att man räknar med att ta en del av flyttkostnaderna redan i år, fast det inte finns något beslut från aktieägarna om att flytten ska bli av.

– Kostnaden är beräknad till cirka en procent av kostnadsbasen – viss del kommer tas 2017, viss del 2018, skriver Claes Eliasson.

Nordeas kostnader landade på 48 miljarder kronor förra året vilket ger förväntad flyttnota på nära en halv miljard kronor. Bland större aktieägare som SvD talar med är det en nyhet att flyttprocessen är igång, även det faktum att banken redan nu drar på sig kostnader för flytten, utan att det finns ett stämmobeslut som godkänner flytten skapar irritation.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Foto: Lars Schröder/TT

– Jag tycker att det är respektlöst av Nordea att innan bolagsstämman beslutat om en flytt påbörja processen och dra på sig stora kostnader. Bankens hemvist är inte en tjänstemannafråga utan en ägarfråga. Ett flyttbeslut tas av bolagsstämman och det är tydligt att flera storägare är tveksamma till en flytt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet till SvD.

Det var den 26 oktober som Nordea startade flyttprocessen och den gränsöverskridande fusionen. Banken registrerade då att man är i en fusion hos Bolagsverket med det finska bolag man startat tidigare för att kunna slå samman med det svenska bolag som idag är yttersta ägare till Nordeakoncernens hela verksamhet. Information om processen och vilka fördelar flytten ska ge i kronor och ören väntas senast två veckor innan stämman den 15 mars nästa år. Vilket många ägare tycker är i senaste laget då man måste veta mer innan man kan rösta.

Annons
Annons

– Uppenbarligen tyckte Nordea att man hade tillräckligt bra underlag när det fattade beslutet, men vi har inte till dags dato fått ett underlag som gör att vi kan ta ställning till frågan. Där har det ju också kommit olika bud, om när informationen från Nordea kommer, säger Magnus Billing, vd på Alecta till SvD.

Kritiken mot Nordeas planerade flytt har varit massiv från kundhåll. I början på oktober fick Nordea ett historiskt dåligt betyg av kunderna – 6 av 10 var direkt missnöjda med banken.

Och nu kommer fler tecken på missnöje. Under oktober minskade Nordeas svenska bolåneportfölj – för första gången på åtminstone 15 år. Det enligt Bloomberg News, som bygger sina beräkningar på statistik från SCB. Marknadsandelarna droppade från 15 procent i januari till 14,4 procent i oktober. Aktieanalytiker som SvD talat med kopplar direkt Nordeas tapp på bolån i oktober till den planerade flytten. Nordeas bolåneportfölj uppgick till 444,7 miljarder kronor i oktober, vilket var en minskning från 445,6 miljarder i september.

Men även bland stora aktieägare ställer man sig tveksam till bankens vilja att lämna Sverige. Både Alecta och AMF räknar med att de kommer tvingas betala en stor andel av finsk källskatt på utdelningar från banken. En skatt på 15 procent som även drabbar svenska småsparare som äger aktier i Nordea. Exakt hur skatten slår i enskilda fall är olika då vissa avdrag kan göras.

Det krävs att två tredjedelar av de aktieägare som är representerade på årsstämman röstar för flytten, en så kallad kvalificerad majoritet, för att den ska gå att genomföra. Den absolut största ägaren är finska Sampo med drygt 21 procent av aktierna, och därefter är ägandet uppdelat i mindre poster.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons