Annons

Storbankerna om dramat: ”På väg mot nyval”

Foto: Alberto Pezzali / AP

Hård brexit? Nja, Swedbanks analytiker tror snarare på ett nyval. Och Nordeas experter menar att arbetslösheten i Sverige kommer öka oavsett utgången, eftersom många företag inte tagit höjd för vad som kan hända.

Under strecket
Publicerad

Swedbanks Cathrine Danin.

Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 3

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Foto: Simon RehnströmBild 2 av 3

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under nattens debatt i parlamentet.

Foto: Jessica Taylor/APBild 3 av 3

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson led på tisdagskvällen ett stort nederlag. Det ser nu ut som om en majoritet i parlamentet kommer att rösta för ett lagförslag som begränsar möjligheten att landet lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober. Boris Johnson kontrade med att kräva ett nyval den 15 oktober.

Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank Makroanalys, menar att ett nyval är den troligaste konsekvensen av de senaste turerna.

– Den här veckan kommer bli oerhört central för hur brexit utvecklas. Nu ligger makten hos parlamentet snarare än hos regeringen. Men det som ställer till det för parlamentet är att de måste stifta en lag som begränsar möjligheten för ett avtalslöst brexit väldigt snabbt, säger hon.

Boris Johnson har fått tillåtelse att stänga parlamentet från och med nästa måndag, och om lagen inte hinner bli klar tills dess avbryts processen. Lagförslaget måste röstas igenom både under- och överhuset.

Johnsons vapen som återstår om den nya lagen träder i kraft det händer är att tvinga fram ett nyval, vilket kräver två tredjedelars majoritet i underhuset.

Annons
Annons

Swedbanks Cathrine Danin.

Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 3

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Foto: Simon RehnströmBild 2 av 3

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under nattens debatt i parlamentet.

Foto: Jessica Taylor/APBild 3 av 3

– Jag tror att vi är på väg mot ett nyval, eftersom Labour har sagt att man kommer att stödja det om man får igenom lagen, säger Cathrine Danin.

Det råder ingen brist på oroshärdar för världsekonomin, och en av de tydligaste är brexit. Hittills har dock marknaden inte reagerat starkt på de senaste turerna.

– Det finns en trötthet hos marknaden, man orkar inte reagera på varje enskilt uttalande längre. Men den tydligaste konsekvensen brexit har på världsekonomin är alltjämt oron, säger Cathrine Danin och påpekar att exempelvis tillväxt och arbetslöshet kommer att påverkas mer i Storbritannien än i resten av världen.

1/2

Swedbanks Cathrine Danin.

Foto: Anders Ahlgren
2/2

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Foto: Simon Rehnström

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, beskriver turerna i det brittiska parlamentet som en ”soppa av guds nåde”. Hon har svårt att förutspå hur det hela slutar, men hon tror ändå att det lutar mot att parlamentet i slutändan godkänner det utträdesavtal som tidigare premiärminister, Theresa May, förhandlade fram i höstas.

– Vi tror inte att det blir en hård (avtalslös) brexit, säger Annika Winsth, och fortsätter:

– Man tar Mays gamla förslag – det som EU gått med på – och så får man igenom det med några dagars marginal till den 31 oktober.

I ett sådant scenario kommer svensk ekonomisk tillväxt sakta ned till en procent nästa år från 1,4 procent i år, samtidigt som arbetslösheten kommer att stiga ganska kraftigt under hösten för att nå över 7 procent nästa år.

Nordeas syn på svensk ekonomi är betydligt mer pessimistisk i dag jämfört med innan sommaren. Annika Winsth tror därför att Riksbanken sänker räntan i december till minus 0,5 procent. Mycket har att göra med att oroligheten i världsekonomin, varav en del beror på oron för konsekvensera på ekonomin av en brexit.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under nattens debatt  i parlamentet.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under nattens debatt i parlamentet. Foto: Jessica Taylor/AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons