Annons

Nordea om Swish-tricket: ”Ska inte användas så här”

Swish är inte tänkt för att användas som attackvapen för motståndare av olika insamlingar. Därför har nu Nordea frågan uppe på sitt bord.

– Den som drabbas av den här typen av överföringar kan alltid kontakta sin kundansvariga, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea.

Under strecket
Publicerad

Nordea tittar på hur missbruk av Swish ska kunna förhindras. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Nordea tittar på hur missbruk av Swish ska kunna förhindras. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Nordea tittar på hur missbruk av Swish ska kunna förhindras. Arkivbild.
Nordea tittar på hur missbruk av Swish ska kunna förhindras. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Arrangörerna av demonstrationen mot försvarsövningen Aurora, som utsatts för en Swish-attack, kan kanske slippa förluster.

Nordea uppger att banken tar två kronor per överföring till företag och organisationer, men banken kan tänka sig att ta bort avgiften under en begränsad tid i vissa fall.

– Vi har inte möjlighet att sätta någon gräns för överföringar eller stoppa betalningar. Men den som drabbas av den här typen av överföringar kan alltid kontakta sin kundansvariga, eventuellt kan det gå att ta bort avgiften under en viss tid, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea.

Hur det gått i det aktuella fallet kan hon inte säga. banksekretessen tillåter inte att banken pratar om kunderna, förklarar hon.

– Det är inte meningen att Swish ska användas så här. Inom Nordea är den här frågan om missbruk uppe på agendan, för att förhindra det, säger Janina Pfalzer.

Det är bara företag och organisationer som får betala avgift för att ta emot pengar via Swish. För privatpersoner är det kostnadsfritt. Insamlingar med 90-konton, som lyder under särskilda krav som ställs på insamlingar till välgörande ändamål, behöver dock inte betala för överföringen.

Getswish, som sköter Swish-tjänsten för bankerna, vill inte kommentera huruvida tjänsten kostar pengar för Swish-mottagarna hos bankerna generellt sett. Det är ett avtal mellan banken och kunden, som omfattas av banksekretessen, enligt Getswish.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons