Annons

Nordea hårdbantar – tusentals jobb hotas

Nordea tvingas till nedskrivningar och avsättningar på totalt nära 14 miljarder kronor. Banken sänker dessutom utdelningen till aktieägarna. Rörelseförlusten cirka 4,5 miljarder kronor.

Under strecket
TT
Publicerad

Nordea med nya vd:n Frank Vang-Jensen redovisar kvartalssiffror.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Nordea med nya vd:n Frank Vang-Jensen redovisar kvartalssiffror.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Nordea med nya vd:n Frank Vang-Jensen redovisar kvartalssiffror.
Nordea med nya vd:n Frank Vang-Jensen redovisar kvartalssiffror. Foto: Tomas Oneborg

Minuter innan Nordea släppte sin kvartalsrapport meddelade bolaget om en nedskrivning med stor effekt på resultatet.

Resultatet kan jämföras med rörelsevinsten på 917 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

– Det här är dagen som Nordea startar en ny fas. Vår nya fas handlar om att återta positioner på marknaden, säger Nordeas nya vd Frank Vang-Jensen på en analytikerträff i Helsingfors.

– Vi har inte varit där vi ska vara. Vi har därför gjort en strategisk analys och fastställt en ny affärsplan för att nå nya mål. Den nya planen kommer signifikant förbättra vårt resultat. Vi kommer att hitta den rätta balansgången mellan kostnader och inkomster.

Nedskrivningen följer på en översyn av bolaget där de finansiella målen och affärsplaner för respektive affärsområden uppdaterats och en prövning av nedskrivningsbehov och eventuella omstruktureringar gjorts.

Annons
Annons

"Till följd av prövningen identifierades nedskrivningskostnader för IT-system på 735 miljoner euro. Vidare förväntas den nya affärsplanen leda till fortsatt övertalighet med relaterade avgångsvederlag", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Engångsposten inkluderar därför också omstruktureringskostnader på 204 miljoner euro. Utöver det påverkas resultatet av extra kostnader för försäljningen av aktierna i Luminor på 75 miljoner euro samt en extra avsättning för kreditförluster på 282 miljoner euro.

Nordea meddelar samtidigt att man går samma väg som Swedbank gjort tidigare i år och ändrar utdelningspolicyn. I Nordeas fall ska den uppgå till 60–70 procent från och med 2020. För 2019 räknar Nordea med en utdelning på 0,4 euro per aktie.

Räntenettot sjönk något till 1 083 miljoner euro, från 1 123 miljoner euro ett år tidigare. Avgifts- och provisionsnettot landade på 756 miljoner euro, vilket kan jämföras med 703 miljoner kronor i tredje kvartalet 2018.

Rörelsekostnaderna steg till 2 175 miljoner euro, från 1 136 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons