Annons

Nordeaägare öppnar för minusränta på lönekontot

Foto: Henrik Montgomery/TT

Minusränta på lönekontot kan bli verklighet snart. Om Nordeas finska storägare Sampo får bestämma: ”Folk kommer få betala för sina insättningar,” säger Sampos vd Kari Stadigh till nyhetsbyrån Bloomberg.

Under strecket
Mattias Magnusson / Omni Ekonomi
Publicerad

Minusräntan sänker inte bara dina bolånekostnader. Den innebär också att bankerna betalar en avgift för varje krona som deponeras hos Riksbanken. Därför har frågan hängt i luften sedan minusräntan infördes: Ska bankerna börja ta betalt för att vanliga småsparare sätter in pengar på sina lönekonton eller sparar?

Hittills har ingen bank velat ta steget fullt ut. Men Nordeas storägare Sampo gick ett steg längre i en intervju med Bloomberg i helgen. Det var där Kari Stadigh menade att attityden till minusräntor måste förändras:

– Jag tror inte alls att det kommer vara slutet för konsumentbankerna. Folk kommer i själva verket få betala för sina insättningar, så det kan faktiskt leda till stabilitet för banksektorn, säger vd-n Kari Stadigh till Bloomberg.

Men frågan är minst sagt kontroversiell. Nordeas avgående vd Casper von Koskull har talat emot negativa sparräntor i en intervju med danska Finanswatch.

– Vad skulle det göra med tilltron till banksystemet? frågar han retoriskt apropå ägarbolagets förslag.

Uttalandet gjordes i samband med Nordeas halvårsrapport förra månaden. Bankens pressavdelning hade under måndagseftermiddagen inga andra besked att ge.

SEB har inte några planer på att införa negativa sparräntor, säger bankens pressansvarige Laurence Westerlund till SvD:

– Det har inte ens diskuterats. Vi följer naturligtvis utvecklingen men det är inte aktuellt för oss att ta ut negativa räntor på hushållens konton. Vi tar den kostnaden, säger han.

Handelsbanken ger i stort sett samma svar.

– Vi tar inte ut några sådana avgifter och det finns inga planer på att införa det heller, säger Handelsbankens presstalesperson Mats Olsson.

Swedbanks presschef Unni Jerndal säger i ett kortfattat textmeddelande att ”Frågan är inte aktuell hos oss.”

”Blir intressant att se om kunderna accepterar minusränta”bloomberg.omniekonomi.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons