Annons

Nordeachefen varnar för svag regering

Casper von Koskull, vd för Nordea. Arkiv.
Casper von Koskull, vd för Nordea. Arkiv. Foto: Henrik Montgomery / TT

Det behövs en reformstark svensk regering, är Nordeachefen Casper von Koskulls sista hälsning till svenska politiker innan han i helgen flyttar sitt kontor till Helsingfors.

– En svag regering är inte bra för Sverige, säger han.

Under strecket
TT
Publicerad

Kortsiktigt ser Nordeas koncernchef ingen ko på isen. Sverige har starka offentliga finanser, en stark arbetsmarknad och bra tillväxt.

– Men Sverige har som alla europeiska länder behov av reformer. Om du har en svag regering och du missar möjligheten att göra de reformer som behövs, på lång sikt är det inte bra, säger han.

– Det behövs göras tuffa beslut och reformer för att vidhålla den styrka som Sverige har, tillägger han.

Det är sedan tidigare känt att den bankskatt som de rödgröna partierna har föreslagit, i ny tappning i valrörelsen, har varit en del av Nordeas beslutsunderlag inför flytten till Finland. Men vilken partikonstellation von Koskull helst vill se och om han tycker att Sverigedemokraterna borde ges inflytande vill han inte spekulera i.

– Jag är relativt bra på att driva bank men jag är ingen politiker, säger han.

Han nöjer sig med att konstatera att populistiska partier har fått ett större genomslag i politiken i Danmark, Finland och Norge än vad Sverigedemokraterna har fått i Sverige.

Nordea har nu allt på plats för att formellt flytta sätet till Finland på måndag, vilket innebär att banken därmed blir en del av EU:s bankunion. För Nordeas kunder kommer flytten inte att märkas i den dagliga verksamheten, understryker von Koskull.

– Men över tid tror jag våra kunder, våra anställda och våra ägare drar nytta av det här.

– Vi får regler som är jämställda med alla banker i Europa. De är mer förutsägbara.

I praktiken innebär flytten att två tjänster flyttas till Helsingfors. Det handlar om koncernchefen, som är von Koskull själv. Flyttar gör även Nordeas chef för regelefterlevnad, som heter Matthew Elderfield.

Men exakt var olika tjänster och ledningsfunktioner ska läggas framöver kan komma att justeras, utifrån krav från ansvariga myndigheter som ECB eller Finansinspektionen i Sverige.

– Alla myndigheter sätter krav om hur mycket människor vi måste ha i olika funktioner. Den dialogen har alltid pågått, säger von Koskull.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons