Annons

Nordeachefen: ”Vi kan inte fixa problemet själva”

”Hela bankindustrin är under förändring”, säger Nordeas koncernchef Frank Vang-Jensen.
”Hela bankindustrin är under förändring”, säger Nordeas koncernchef Frank Vang-Jensen. Foto: Tomas Oneborg

Inga varsel, inga sparpaket, men fortsatt bantning. Det är Nordeachefens besked efter en rapport som på torsdagen fick aktien att bli en av Stockholmsbörsens vinnare.

Under strecket
Publicerad

”Vi kan inte fixa problemet själva”, säger Vang-Jensen om misstänkta fall av penningtvätt.

Foto: Tomas Oneborg

Han såg allvarlig och beslutsam ut, Nordeas nye koncernchef Frank Vang-Jensen, när han drog bokslutet för 2019 i en webbsänd presentation på huvudkontoret i Helsingfors.

Dansken försöker koppla ett järngrepp om Nordea. En bank som länge har varit otymplig och svårstyrd, med högst kostnader av de fyra storbankerna i Sverige och låg kundnöjdhet.

– Vi har utmaningar framför oss. Vi har inte levererat så bra resultat som förväntas av oss och det håller vi på att ändra, säger Frank Vang-Jensen till SvD på telefon från Helsingfors.

Det är ett stort skepp att styra om. Det hopfusionerade Nordea är en av Europas största banker. Banken förvaltar ett kapital på nästan 3 500 miljarder kronor, vilket motsvarar runt 70 procent av Sveriges BNP.

Sedan den tidigare Handelsbankschefen Frank Vang-Jensen tog över i höstas koncentrar sig banken på tre saker: att jobba effektivare, att öka intäkterna och att ge kunden en bättre upplevelse av banken.

En viktig del av effektiviteten är personalkostnaderna, som utgör 70 procent av bankens kostnader. I höstas satte Frank Vang-Jensen av mer än 2 miljarder kronor för kommande uppsägningar.

Annons
Annons

”Vi kan inte fixa problemet själva”, säger Vang-Jensen om misstänkta fall av penningtvätt.

Foto: Tomas Oneborg

Under fjärde kvartalet fick cirka 500 av de tidigare omkring 29 500 anställda sluta, alltså 2 procent, medan 9 procent av konsulterna fick gå.

Hur många fler anställda måste lämna banken?

– Vi kommer att ha färre medarbetare i banken i framtiden.

Hur många kommer ni att vara om tre år?

– Vi har inte sagt en konkret siffra. Vi kommer ständigt att försöka effektivisera banken.

Kommer ni att göra det allt eftersom eller kommer ni att lägga något paket eller något varsel?

– Nej, det gör vi inte. Vi kommer att bli färre i år, nästa år och året efter det. Hela bankindustrin är under förändring.

”Vi kan inte fixa problemet själva”, säger Vang-Jensen om misstänkta fall av penningtvätt.
”Vi kan inte fixa problemet själva”, säger Vang-Jensen om misstänkta fall av penningtvätt. Foto: Tomas Oneborg

Under fjärde kvartalet minskade Nordeas kostnader med 5 procent medan intäkterna ökade med 6 procent. Därmed blev rapporten starkare än väntat och aktien tillhörde vinnarna i torsdagens morgonhandel.

Men effektivitetsmåttet, det så kallade K/I-talet som visar kostnad i förhållande till intäkter, hamnade på 57 procent, vilket var långt ifrån målet på 50 procent, som Frank Vang-Jensen vill nå år 2022. Och långt högre än de andra storbankerna på den svenska marknaden.

Företagsaktivisten Christer Gardell, vars fond Cevian ökat till 4,3 procent av banken, har sagt att målen, bland annat K/I-talet och en avkastning på eget kapital på minst 10 procent, är för låga.

– Det är de mål vi har och de mål vi ska nå till 2022, säger Frank Vang-Jensen.

Annons
Annons

Fast den största vinsten för investerarna är att Nordea i stort sett har sluppit undan den penningtvättshärva som skakar konkurrenten Swedbank.

Då Nordea fick maxböter av Finansinspektionen 2015, för att banken i princip låg vidöppen för penningtvätt och finansiering av terrorism, fick Casper von Koskull ta över som koncernchef. Han investerade 7 miljarder kronor över tre år för att åtgärda systemen innan han gick i pension i höstas.

Hur ligger ni till med arbetet mot penningtvätt nu?

– Det är ett jättestort område där vi gör allt vi kan för att bekämpa ekonomisk brottslighet, säger Frank Vang-Jensen.

Ni har tidigare indikerat att den svenska finanspolisen inte har kapacitet att ta hand om alla de misstänkta fall ni lämnar över, hur är läget nu?

– I hela Norden, ja i hela Europa, har vi som bank ett väldigt stort ansvar. Vi förstår ansvaret och vi tar det ansvaret, men vi kan inte fixa problemet själva. Det är ett samhällsproblem och det krävs att alla hjälper till för att lösa problemet.

Pågår några utredningar just nu om Nordea och penningtvätt?

– Vi har tidigare kommunicerat att vi har fått kritik i Danmark för historiska processer och rutiner – en fråga från 2015, 2016, som vi tidigare har offentliggjort.

Banken där han tidigare var koncernchef, Handelsbanken, investerar nu tungt för att hindra penningtvätt.

Liksom Nordea har även Handelsbanken, som länge ansågs vara Sveriges mest välskötta bank, fått problem med höga kostnader.

Vad är skillnaden mellan Nordea och Handelsbanken?

– Det är två olika företag, två olika kulturer.

Vad är det för skillnad i kulturen?

– Alla företag är olika så det har jag ingen kommentar till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons