Annons

Vd:n efter miljardsmällen: ”Nordea superstark bank”

Nordeas vd Frank Vang-Jensen.
Nordeas vd Frank Vang-Jensen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Först miljardförlusten. Nu hotas tusentals jobb. Nordeas nya vd Frank Vang-Jensen är redo att sätta sig ner med facket och förhandla om övertalighet när storbanken ska spara 2,2 miljarder kronor på personal.

Under strecket
Publicerad

Engångskostnader på totalt över 14 miljarder kronor.

Nordeas vd sticker inte under stol med att den nordiska bankjätten står inför tuffa utmaningar efter morgonens kalldusch i samband med kvartalsrapporten.

De jättelika engångskostnaderna resulterade i att förlusten efter skatt för årets tredje kvartal blev hela 3,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med en vinst på 7,5 miljarder samma period förra året.

– En av de stora utmaningarna blir att få aktieägare, kunder och medarbetare att förstå vad vi vill med Nordea när vi nu har påbörjat resan för att ta banken till nästa nivå, säger vd Frank Vang–Jensen till SvD.

Han talar om tre områden där banken måste bli vassare:

– Vi måste förbättra effektiviteten i Nordea. Vi måste göra saker och ting enklare. Och vi måste göra de snabbare. Det betyder också att eliminera byråkrati och komplexiteten i våra rutiner och arbetssätt, säger han.

Därefter gäller det att öka antalet affärer. Här pekar Frank Vang–Jensen på att dagens kvartalsrapport – bortom de stora engångskostnaderna – faktiskt visar på positiva signaler och ökad aktivitet när det gäller kundaffärer.

Annons
Annons

– Det tredje området, som är helt centralt för oss, är att förbättra kundupplevelsen. Allt vi gör ska ha kundfokus, det ska genomsyra hela organisationen.

De 14 miljarderna i engångskostnader kan delas upp i tre delar. Knappt 8 miljarder för nedskrivningar av IT-tillgångar, nästan 3 miljarder i extra avsättning för kreditförluster efter att Europeiska centralbanken har ändrat sina beräkningsmodeller samt 2,2 miljarder kronor för avgångsvederlag i samband med övertalighet.

När Handelsbanken i onsdags meddelade att man hade satt av 900 miljoner kronor för ett sparpaket sade banken samtidigt att 800 anställda skulle bort. Översatt till Nordea skulle det innebära omkring 2000 anställda.

I slutet av kvartalet hade Nordea runt 29 500 anställda

Är Nordeas anställda de stora förlorarna idag?

– Vi måste tyvärr också ta de svåra besluten i samband med att vi gör den här genomgången. 70 procent av vår kostnadsbas är kopplad till antalet medarbetare. Men hur många exakt som berörs och hur det kommer gå till återkommer vi till efter att vi förhandlat med fackliga organisationer, säger Frank Vang–Jensen.

Han fortsätter:

– Egentligen är min uppfattning att det är bäst med löpande effektiviseringar istället för stora personalprogram som nu presenteras. Problemet är att vi inom Nordea har en alldeles för hög kostnadsnivå och då måste vi agera snabbt.

Vad är beskedet till oroliga Nordeakunder som bara ser miljardförlusten längst ner på resultatraden i kvartalsrapporten?

– Att vi är en superstark bank med en superstark balansräkning. Räknar man bort engångskostnaderna, så är dagens resultat lite över marknadens förväntningar, säger Frank Vang–Jensen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons