Annons

Nordnets vd lämnar bolaget – får gå på dagen

Nätbanken Nordnets vd lämnar på dagen efter bara 17 månader på posten, meddelar bolaget. Enligt flera källor beror schismen med styrelsen framför allt på att tunga chefer hoppat av men även på sämre affärsbeslut.

Under strecket
Publicerad

Peter Dahlgren

Foto: Nordnet Bild 1 av 1

Peter Dahlgren

Foto: Nordnet Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-10-03 Nordnet
Peter Dahlgren
Peter Dahlgren Foto: Nordnet

Det var i slutet av maj 2017 som Peter Dahlgren rekryterades till Nordnet, kort efter att familjen Dinkelspiels finanshus Öhman och riskkapitalistbolaget Nordic Capital i februari samma år köpt ut nätbanken från Stockholmsbörsen. Nu, 17 månader senare, byts Peter Dahlgren alltså ut.

Tom Dinkelspiel, styrelseledamot och huvudägare, tecknar bilden av en stökig period på Nordnet:

– Det har varit fruktansvärt mycket att göra. Mycket arbete och många styrelsemöten. Det har varit många personer som har börjat på firman men också väldigt många som har slutat. Sådan är alltid jobbigt – för alla parter, säger Tom Dinkelspiel.

Enligt flera personer med god insyn i Nordnet har vd Peter Dahlgren inte levererat.

Dessutom har Dahlgrens ledarstil, enligt källorna, fått flera tunga chefer att hoppa av: marknads- och analyschefen Hans Strömblad, it-chefen Tuva Palm, Sverigechefen Eva Trouin, personalchefen Jenny Garneij samt marknads- och försäljningschefen Monica Elgemark.

Annons
Annons

De tre kvinnor som satt i koncernledningen – Tuva Palm, Eva Trouin och Jenny Garneij – hoppade av samma vecka i maj.

Det har bland annat blivit en kulturkrock mellan Peter Dahlgren, som kommer från storbanken SEB, och det betydligt mindre Nordnet, enligt källorna.

– Jag kan inte kommentera varför enskilda medarbetare valt att sluta. Men vi har, som sagt, rekryterat väldigt många människor och i det sammanhanget har också en del tyvärr valt att lämna oss, säger Tom Dinkelspiel.

Har Peter Dahlgren haft samarbetsproblem med ledande chefer på bolaget?

– Vi har haft en diskussion med Peter och kommit fram till att vi går skilda skilda vägar. Han får ett antal månadslöner i samband med att han slutar, hur många vill vi inte kommentera närmare.

Har han fått sparken eller sagt upp sig?

– Vi har i samförstånd kommit fram till att han slutar, säger Tom Dinkelspiel.

Det är inte bara personalomsättningen som varit ett problem under Peter Dahlgren ledning. Nordnets resultat har kraftigt försämrats under hans korta vd-tid. Första halvåret 2017 redovisade bolaget en vinst på 118 miljoner kronor. Samma tid i år hade vinsten sjunkit till 61 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons