Annons

Norge och Polen i bråk om konsul

Det norska utrikesdepartementet har förklarat att Polens konsul inte längre är önskvärd i landet. Arkivbild.
Det norska utrikesdepartementet har förklarat att Polens konsul inte längre är önskvärd i landet. Arkivbild. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Norge och Polen har hamnat på kollisionskurs om en polsk diplomat. Nu har det norska utrikesdepartementet förklarat att Polens konsul Slawomir Kowalski inte längre är önskvärd i landet.

– Det sker eftersom hans personliga beteende är oförenligt med hans roll och status som diplomat, säger Kristin Enstad, kommunikationschef vid UD, till NTB.

UD har tagit emot flera klagomål om att Kowalski ska ha betett sig hotfullt och våldsamt mot tjänstemän samt att han hindrat dem från att utföra sitt arbete.

Slawomir Kowalski har blivit omskriven i norska medier flera gånger för händelser som rör barnskyddsmyndigheterna i Norge. Han har bland annat aktivt hjälpt polska barnfamiljer som varit i konflikt med myndigheterna.

I januari bad UD att Polen skulle ta hem honom, men Polens utrikesminister slog fast att Kowalski skulle stanna i Norge till i slutet av juni som planerat.

Beslutet att förklara Kowalski icke önskvärd i Norge kommer att leda till att en norsk diplomat får lämna Polen, enligt det polska utrikesdepartementet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons