Annons

Norge om Skråmo: Han har rätt att komma tillbaka

IS-terroristen Michael Skråmo från Göteborg som tillfångatagits i Syrien är numera norsk medborgare.

– Alla norska medborgare har rätt att komma in i Norge. Det gäller även de som stridit i Syrien och deras barn, säger Ingrid Kvammen Ekker, presstalesperson på norska utrikesdepartementet.

Under strecket
Publicerad

Michael Skråmo.

Foto: Terje Pedersen/TT Bild 1 av 1

Michael Skråmo.

Foto: Terje Pedersen/TT Bild 1 av 1
Michael Skråmo.
Michael Skråmo. Foto: Terje Pedersen/TT

Under tisdagen kom nyheten att Michael Skråmo tillfångatagits av den kurdisk-arabiska alliansen SDF i närheten av Baghouz i nordvästra Syrien. Han har bland annat uppmanat till terrordåd i Sverige och rekryterat medlemmar till IS.

Snabbt började diskussionen kring vad som ska hända med honom, och hans sju barn som också befinner sig i Syrien.

Skråmo är uppvuxen i Göteborg med norska föräldrar. Det var i Göteborg som han konverterade till islam och så småningom radikaliserades. Numera är han norsk medborgare och har avsagt sig sitt svenska medborgarskap. Därför vill den norska säkerhetspolisen nu åtala honom.

– Han är en norsk medborgare som vi har efterlyst internationellt för deltagande i IS, säger Trond Hugubakken, talesperson för den norska säkerhetspolisen, till VG.

Annons
Annons
Efter reklamen visas:
Tusentals IS-anhängare flyr attack

Det norska utrikesdepartementet är tydliga med att de som stridit i utlandet kommer att åtalas i Norge. Men de vill samtidigt poängtera Skråmos rättigheter.

– Alla norska medborgare har rätt att komma in i Norge. Det gäller även de som stridit i Syrien och deras barn. Vill de ha konsulär hjälp måste de själva kontakta utrikesdepartementet, säger Ingrid Kvammen Ekker och påtalar att Michael Skråmo inte har bett om konsulär hjälp.

Norska UD uppger att de noga följer vad som händer i Sverige kring personer som rest till IS för att strida.

– Vi följer den internationella diskussionen och vilka åtgärder som vidtas i andra europeiska länder. Norge har kontakt med närstående länder om dessa frågor, säger Ingrid Kvammen Ekker.

Vad som nu ska hända med Michael Skråmo, som alltså är tillfångatagen av SDF, är inte klart. Huruvida norska UD har kontaktat SDF kring Skråmos situation vill Ingrid Kvammen Ekker inte svara på.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp ser positivt på att Norge vill åtala Skråmo.

– Jag tror att Norge kommer att inleda kommunikation med SDF. Sedan går det att transportera honom till Norge med militärflyg, och därefter åtala honom.

Om det blir som Ranstorp tror är svårt att säga, enligt Ingrid Kvammen Ekker.

– Situationen i området är komplex. Att hämta personer som stridit i Syrien och deras barn är krävande både för Norge och andra länder som har liknande problem-

Tidigare har Norges statsminister Erna Solberg tagit upp barnens situation i området som oroande. Skråmo har, som sagt, sju barn i området. Barnen är svenska medborgare, eftersom deras mamma var svensk. Hon dog under strider i Syrien.

Vad som kommer att hända med barnen kan svenska UD inte svara på, eftersom de inte vill uttala sig om enskilda fall.

– Det vi kan säga just nu är att barnen är en prioriterad fråga, men också att det är komplicerat både rättsligt och säkerhetsmässigt, säger Anna Lundbladh, presskommunikatör på utrikesdepartementet.

Magnus Ranstorp tycker att UD borde arbeta för att barnen, som alla är under tio år, ska kunna komma hem till Sverige.

– De har haft det väldigt hårt där nere. Jag tycker att det finns ömmande skäl och att UD borde ta kontakt med SDF och försöka ta hem barnen till Sverige.

Fyra av Skråmos barn har fötts i Sverige, medan de andra tre har fötts i Syrien.

– De är helt oskyldiga, och är så unga och sårbara. De är helt försvarslösa och pratar inte språket. Ur ett humanitärt perspektiv är det viktigt att de får hjälp i det här läget, säger Magnus Ranstorp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons