Annons

Lagerbäck om Uefas nya bud: ”Konstigt beslut”

Lars Lagerbäcks Norge tar sig an Rumänien i EM-kvalet.
Lars Lagerbäcks Norge tar sig an Rumänien i EM-kvalet. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

På grund av en rasistskandal skulle Rumänien–Norge ha spelats inför tomma läktare.

Nu har Uefa ändrat sig – och låter nyckelmatchen i Sveriges EM-kvalgrupp spelas inför 30 000 barn.

– Ett mycket konstigt beslut, säger Norges svenske förbundskapten Lars Lagerbäck.

Under strecket
Pelle Strandman / TT
Uppdaterad
Publicerad

Det börjar dra ihop sig i Sveriges EM-kvalgrupp där Spanien i morgon kan bli klart för nästa sommars mästerskap via seger på Friends arena i Solna.

Samtidigt, klockan 20.45 på tisdagskvällen, tar Norge – med kniven mot strupen – sig an Rumänien på bortaplan. En match som det europeiska fotbollsförbundet Uefa tidigare hade beslutat skulle ha spelats inför tomma läktare, detta på grund av de rasistiska tillrop som hörts från rumänska fans i tidigare EM-kvalmöten mot Spanien och Malta.

Men så blir det inte.

För norska Netteavisen bekräftar det rumänska fotbollsförbundet att Uefa gett tillstånd för supportrar under 14 år att se matchen på plats på nationalarenan i huvudstaden Bukarest.

– Det stämmer. Vi tillåter att barn får se matchen och vi kommer ha runt 30 000 barn på läktarna, säger det rumänska förbundets medieansvariga Catalin Popescu till tidningen.

På en presskonferens fick Norges förbundskapten Lars Lagerbäck frågan om hur han såg på den oväntade lösningen – och han var inte överdrivet förtjust.

– Jag visste inte att Uefa hade såna här regler. Det verkar lite konstigt att regelverket är så här, säger han enligt Dagbladet och tillägger:

– Med all respekt för Rumänien som bjuder in ungdomar och barn. Samtidigt är det ett mycket konstigt beslut om man tydligt vill markera mot rasism.

Med tre omgångar kvar i kvalet är Norge, som spelade oavgjort (1–1) mot Spanien i lördags, på fjärde plats i gruppen där de två bästa får en direktplats till EM – tre poäng bakom trean Rumänien och fyra efter Sverige som är tvåa. Spanien leder gruppen, fem poäng före Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons