Annons

Norge vill dra in terrordömds medborgarskap

Mulla Krekar i Oslo tingsrätt vid ett tidigare tillfälle. Nu ska en av hans meddömda i ett italienskt terrormål få sitt norska medborgarskap återkallat. Arkivbild.
Mulla Krekar i Oslo tingsrätt vid ett tidigare tillfälle. Nu ska en av hans meddömda i ett italienskt terrormål få sitt norska medborgarskap återkallat. Arkivbild. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT
TT
Publicerad

För en knapp månad sedan dömde en italiensk domstol den Norgebaserade islamisten mulla Krekar samt fem andra män för förberedelse till terrorbrott. Straffen landade på mellan 7,5 och tolv års fängelse.

En av de meddömda – den så kallade Buskerudsmannen – är norsk medborgare. Men nu ber regeringen landets migrationsmyndighet UDI att återkalla medborgarskapet.

– Kunskapsdepartementet har instruerat UDI om att dra tillbaka medborgarskapet för mannen som är terrordömd tillsammans med mulla Krekar i Italien, säger kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner (H).

Annons

UDI kände inte till att mannen redan utreddes för terrorbrott då han i fjol beviljades medborgarskap, och mannen berättade inte heller om misstankarna.

Enligt tidningen Nettavisen har Buskerudsmannen nu gripits av norsk polis.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons