Annons

Göran Eriksson:Norlén hänger ett svärd över M-ledarens huvud

Talmannen Andreas Norlén ökar trycket på framför allt Centern och Liberalerna genom beslutet att låta riksdagen rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Det är också det första steget på den väg som kan leda till extra val.

Publicerad
Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M). Foto: Pontus Lundahl/TT

1. Vad innebär Andreas Norléns besked på måndagen?

Det innebär att riksdagen nästa vecka kommer att rösta om ifall Ulf Kristersson ska bli statsminister eller inte. Beskeden från Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna har hittills varit att de skulle rösta nej i en sådan votering.

Talman Andreas Norlén.
Talman Andreas Norlén. Foto: Pontus Lundahl/TT

Men trycket kan förväntas öka – i alla falla hoppas Andreas Norléns på en ”ny dynamik” – när partierna nu faktiskt tvingas trycka på knapparna vid en omröstning i kammaren. Det kommer att skrivas in i riksdagsprotokollet och historien vilka partier som 2018 stoppade eller släppte fram en M-ledd regering.

Efter reklamen visas:
Blir Kristersson statsminister nu?

2. Får det några ytterligare konsekvenser?

Ja, det kan få det. Norlén beskrev det som att han nu börjar ”få slut på verktyg”, och måndagens beslut innebär att talmannen tar det första steget på den väg som kan leda till ett extra val.

Hotet om nyval är det hårdaste trycket på partierna, men för att det ska förverkligas måste talmannens förslag till statsminister förlora fyra omröstningar i riksdagen. Nästa vecka kan Kristersson alltså bli den första.

Talman Andreas Norlén meddelade på måndagsförmiddagen att han tänker föreslå att riksdagen röstar om Ulf Kristersson (M) som statsminister.
Talman Andreas Norlén meddelade på måndagsförmiddagen att han tänker föreslå att riksdagen röstar om Ulf Kristersson (M) som statsminister. Foto: Pontus Lundahl/TT

3. Varför fattar talmannen det här beslutet nu?

”De resultatlösa samtalen måste få ett slut”, sa Andreas Norlén och det är uppenbart att talmannen för tillfället har gett upp sina förhoppningar om att det i det här läget ska vara möjligt att prata sig fram till en lösning. Det är slutsnackat, kan man kanske säga. Det är i alla fall det intryck Norlén ville ge på måndagen, men det är kanske inte hela sanningen.

Centerledaren Annie Lööf (C), flankerad av Ulf Kristersson (M) till vänster och Jan Björklund (L) till höger.
Centerledaren Annie Lööf (C), flankerad av Ulf Kristersson (M) till vänster och Jan Björklund (L) till höger. Foto: Stina Stjernkvist/TT

4. Vilken är hela sanningen?

Det lät på Norlén som att han hade velat pröva ytterligare en sonderingsrunda, genom att ge uppdraget till Centerledaren Annie Lööf. Men hon ville bara ha uppdraget som representant för Alliansen, och det vägrade Moderaterna och Kristdemokraterna att acceptera. De spända relationerna inom Alliansen är alltså ännu närmare bristningsgränsen inför den sista veckan före voteringen.

Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) under SVT:s valvaka, valdagen den 9 september.
Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) under SVT:s valvaka, valdagen den 9 september. Foto: Tomas Oneborg

5. Vad betyder talmannens upplägg för Alliansen?

Man kan säga att Andreas Norlén hänger upp ett Damoklessvärd ovanför alliansledaren Ulf Kristerssons huvud, och det kommer att falla ner om Centern och Liberalerna i nästa vecka trycker på ”fel” knapp.

Annie Lööf och Jan Björklund tvingas ta ställning till vad som är viktigast, att hålla ihop Alliansen och släppa fram Kristersson eller att hindra att Sverigedemokraterna får politiskt inflytande, som C och L definierar det. Anklagelser om svek kommer att drabba båda partierna, vad de än väljer.

Ulf Kristersson (M) under pressträffen på måndagen.
Ulf Kristersson (M) under pressträffen på måndagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

6. En ödesvecka för Alliansen alltså?

Ännu en får man väl säga. Men det är ju också så att Ulf Kristersson själv vill ha en votering – ”det är dags att påbörja den här processen” sa Moderatledaren på sin pressträff som hölls efter talmannens på måndagens.

Uppenbarligen hoppas han att en votering innebär Centern och Liberalerna – och Sverigedemokraterna – kommer att ändra sina positioner.

På sin pressträff lyfte Kristersson också fram två sakpolitiska argument för att Sverige behöver en ny regering – det handlade dels om de skjutningar som har fortsatt under helgen, dels om behovet av en ny migrationspolitik.

Annons
Annons

Ulf Kristersson (M).

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 6

Talman Andreas Norlén.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 6

Talman Andreas Norlén meddelade på måndagsförmiddagen att han tänker föreslå att riksdagen röstar om Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 3 av 6

Centerledaren Annie Lööf (C), flankerad av Ulf Kristersson (M) till vänster och Jan Björklund (L) till höger.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 4 av 6

Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) under SVT:s valvaka, valdagen den 9 september.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 6

Ulf Kristersson (M) under pressträffen på måndagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons