Annons

Partiledarna som måste ge sig i Norléndramat

Låsningarna var hårda när talmannen Andreas Norlén på tisdagen satte sig i gruppsamtal med partiledarna för fyra möjliga regeringar. Vem måste överge sina tidigare positioner och vad talar för och emot de olika lösningarna?

Publicerad
Foto: Grafik: Alexander Rauscher Bild 1 av 1

Del 1 av 4

Storkoalitionen (M, KD, C, L, S och MP)

Foto: Grafik: Alexander Rauscher

Möjlig statsminister: Stefan Löfven eller Ulf Kristersson.

De måste ge sig: Alla partier utom Liberalerna och Centerpartiet, som förespråkar en stor lösning över blockgränsen där Alliansen håller ihop.

Talar för: En storkoalition är det enda alternativ som skulle ge en handlingskraftig regering med stabil majoritet i riksdagen, som dessutom håller Sverigedemokraterna borta från inflytande, vilket samtliga partier har sagt sig vilja. Denna konstellation skulle även uppnå de borgerliga partiernas mål att peta bort Vänsterpartiet från sin maktposition.

Talar emot: Varken Löfven eller Kristersson vill ha storkoalition, som i praktiken skulle fungera likt samlingsregeringen gjorde under Andra världskriget. Den typen av samarbeten, som suddar ut den traditionella höger–vänster-konflikten mellan de traditionella huvudmotståndarna i svensk politik, riskerar att gynna partier som står utanför – det vill säga V och SD. Den utvecklingen har setts i andra länder som prövat samma modell, exempelvis Tyskland.

Annons
Annons
Annons
Foto: Grafik: Alexander Rauscher Bild 1 av 1

Del 2 av 4

Mittenregeringen (C, L, S och MP)

Foto: Grafik: Alexander Rauscher

Möjlig statsminister: Annie Lööf eller Stefan Löfven.

De måste ge sig: Lööf och Björklund skulle tvingas överge Alliansen och skulle troligtvis tvingas acceptera Löfven som statsminister.

Talar för: MP och S drömmer om detta och är beredda att betala massivt för att splittra Alliansen och skapa ett vänster-mitten-block. Vänsterpartiet behöver lägga ner sina röster och släppa fram regeringen men behövs inte för att få igenom budgeten. Att V skulle rösta för oppositionens budget är uteslutet.

Talar emot: Svårt att enas om vem som ska bli statsminister. Annie Lööf har sagt att hon inte vill bryta sig loss från Alliansen för att sätta sig i en S-ledd regering. Stefan Löfven har sagt att det är självklart att största partiet har posten. Eventuellt skulle dock C och L kunna samarbeta med S i riksdagen utanför regeringen. Det är även ett tufft beslut för L och C att stödja Socialdemokraterna, det finns ett starkt internt motstånd bland annat inom Liberalerna. Regeringen skulle ändå behöva något slags stöd av V, som både Lööf och Björklund jämfört med SD och inte vill ge något inflytande.

Efter reklamen visas:
Gruppsamtal hos talmannen
Annons
Annons
Annons
Foto: Grafik: Alexander Rauscher Bild 1 av 1

Del 3 av 4

Stockholmslösningen (Alliansen och MP)

Foto: Grafik: Alexander Rauscher

Möjlig statsminister: Ulf Kristersson eller Annie Lööf.

De måste ge sig: MP måste troligtvis gå med på att sätta sig i en regering eller samarbeta med en regering som är M-ledd.

Talar för: Miljöpartiet har bytt sida och börjat samarbeta med de borgerliga partierna i flera kommuner och landsting i landet. Mest uppmärksammat är kanske samarbetet i Stockholms stad där trafikborgarrådet Daniel Helldén nu styr med Alliansen. Från borgerligt håll hoppas man på att språkröret Gustav Fridolins avsked från politiken kan öppna upp mer för samarbete högerut.

Talar emot: Skulle mest rentvå C och L som lovat att inte ta makten om deras block är mindre. S och SD skulle ändå bli större, så SD – som absolut inte vill ge MP inflytande – skulle när som helst kunna fälla deras budget. MP-språkröret Gustav Fridolin har sagt att det inte är aktuellt att sätta sig i en regering där Ulf Kristersson är statsminister. Liberalernas Jan Björklund har föreslagit att Annie Lööf skulle kunna vara statsminister – men det skulle vara extremt oattraktivt för M, som inte ens vill ha med MP. Inte heller KD vill ha med MP.

Annons
Annons
Annons
Foto: Grafik: Alexander Rauscher Bild 1 av 1

Del 4 av 4

Alliansen 4–3–2–1 (M, C, KD, L)

Foto: Grafik: Alexander Rauscher

Möjlig statsminister: Ulf Kristersson.

De måste ge sig: C och L behöver ge upp sitt motstånd mot att regera med stöd av SD, som i sin tur måste släppa igenom någon form av alliansregering.

Talar för: De fyra allianspartierna har regerat ihop i två mandatperioder och ligger nära varandra i många sakpolitiska frågor. Alliansen är, enligt partierna själva, ”det tydligaste regeringsalternativet”. Samtidigt finns det en klar högermajoritet i riksdagen vilket talar för en alliansregering eller en M-ledd regering som driver Alliansens politik.

Talar emot: Den stora stötestenen för Alliansen är Sverigedemokraterna, som kräver politiskt inflytande och garantier för att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Annie Lööf och Jan Björklund har båda lovat att inte göra sig beroende av SD, vilket krävs för att Alliansen ska kunna bilda regering. Även en mindre M-ledd regering skulle behöva välsignelse från såväl SD som C och L. Hur det ska gå till är högst oklart.

Efter reklamen visas:
Mellan Raderna – Talmannen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons