Annons

Norsk bedömare: Sveriges fel att norska kronan faller

Norges valuta slog bottenrekord i veckan och en norsk chefsekonom menar att det är Sveriges fel.
Norges valuta slog bottenrekord i veckan och en norsk chefsekonom menar att det är Sveriges fel. Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges allt dystrare ekonomi är ett skäl till varför den norska kronan satt nytt bottenrekord de senaste dagarna. Det menar Bjørn Roger Wilhelmsen, chefsekonom på Nordkinn Assets Management.

Under strecket
Publicerad

Bjørn Roger Wilhelmsen, chefsekonom på Nordkinn Assets Management

Foto: Rolf-Orjan Hogset Bild 1 av 1

Den norska kronan har tappat ordentligt den senaste tiden och handlas nu på rekordlåga nivåer mot euron. På bara några veckor har kronan försvagats med hela trettio öre mot euron.

Bjørn Roger Wilhelmsen, chefsekonom på Nordkinn Assets Management, förklarar fallet med att oktober, november och december normalt är dåliga månader för den norska kronan.

– Du kan gå tillbaka femton år. Väldigt, väldigt ofta så har den norska kronan handlats svagt i slutet av året. Det är en säsongmässig trend, säger han.

Det återkommande säsongsmönstret kan dock inte förklara hela försvagningen av grannlandets valuta. Precis som den svenska har den norska kronan fullkomligt rasat mot euron de senaste åren. En euro kostade på fredagen runt 10,20 kronor jämfört med 7,30 för drygt sju år sedan. Mot dollarn handlas den norska kronan på den svagaste nivån på sjutton år.

Enligt Wilhelmsen har osäkerheten i världsekonomin satt djupa spår i valutan det här året.

– Osäkerhet är typiskt väldigt negativt för små valutor som den norska och den svenska, och kanske extra negativt för den norska eftersom det är en mindre likvid valuta (inte lika lätt att omsätta, reds anm), säger han.

Annons
Annons

Bjørn Roger Wilhelmsen, chefsekonom på Nordkinn Assets Management

Foto: Rolf-Orjan Hogset Bild 1 av 1
Bjørn Roger Wilhelmsen, chefsekonom på Nordkinn Assets Management
Bjørn Roger Wilhelmsen, chefsekonom på Nordkinn Assets Management Foto: Rolf-Orjan Hogset

Wilhelmsen tycker samtidigt att det är orättvist att den norska kronan är så svag. Norsk ekonomi växer till exempel snabbare än Sverige och de flesta andra jämförbara länder.

– Det är lättare att förstå varför den svenska kronan är svag eftersom det har varit en sämre utveckling i svensk ekonomin än det har varit i norsk ekonomi, säger Wilhelmsen.

Han pekar också på Sveriges minusränta som heller inte är bra för en valutakurs. I Norge är räntan tvärtom positiv (1,50 procent) efter att centralbanken höjt räntan fyra gånger det senaste året.

Att den norska kronan ändå faller i linje med den svenska förklarar Wilhelmsen med att investerare ofta klumpar ihop de båda valutorna.

– Om svensk ekonomi går dåligt och kronan går dåligt som ett resultat så dras den norska kronan med i fallet.

Om investerare vill allokera mindre risk till Sverige är det sällan att den istället köper den norska kronan, säger Wilhelmsen.

Samma trend kan man se i andra grannländer. Den nya zeeländska dollarn faller till exempel ofta i linje med den australiensiska, enligt Wilhelmsen.

Wilhelmsen varnar samtidigt för konsekvenserna om den norska kronan fortsätter att försvagas. Det riskerar nämligen att elda på norsk inflation, genom att importen blir dyrare, som redan är högre än centralbankens mål. Resultatet kan bli att centralbanken tvingas höja räntan i början av nästa år.

– Det hade inte varit speciell positivt om centralbanken för en åtstramande penningpolitik i en värld där vi har en massa osäkerhetsfaktorer som kan bidra till en svagare utveckling framöver, säger Wilhelmsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons