Annons

Björn Lindahl:Norska regeringen andas ut efter beslutet

I Norge, där fredspristagarna tillkännagavs, hyllas valet unisont. Och troligen drog den norska regeringen en lättnadens suck över att det inte var någon kinesisk eller rysk dissitent som valdes ut.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Berit Reiss-Andersen, ordförande av norska Nobelkomiteen med bilder på vinnarna Nadia Murad och Denis Mukwege.

Foto: Terje Pedersen/TT Bild 1 av 1

Berit Reiss-Andersen, ordförande av norska Nobelkomiteen med bilder på vinnarna Nadia Murad och Denis Mukwege.

Foto: Terje Pedersen/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Fredspris till kamp mot sexuellt våld som vapen
Berit Reiss-Andersen, ordförande av norska Nobelkomiteen med bilder på vinnarna Nadia Murad och  Denis Mukwege.
Berit Reiss-Andersen, ordförande av norska Nobelkomiteen med bilder på vinnarna Nadia Murad och Denis Mukwege. Foto: Terje Pedersen/TT

OSLO Om det hade varit i Stockholm skulle det ha ropats ”äntligen” när Nobelkomitténs ordförande Bert Reiss-Andersen meddelade att Denis Mukwege och Nadia Murad tilldelas årets fredspris för sin kamp, på olika sätt, mot sexualiserat våld i krig och konflikter.

Denis Mukwege har varit bland de nominerade fredspriskandidaterna i minst tio år. 2009 var det nära att han fick det, hävdar norska Dagbladet. Istället blev det Barack Obama som hedrades.

Nadia Murad är den näst yngsta kvinnan som får fredspriset.

Med Mukwege och Nadia Murada är det läkaren som botar och offret som vågar tala som hyllas med Nobels fredspris.

– Nadia hölls fången som sexslav men vägrade att vara skamfull och hålla tyst. Hon har visat mod och vågat berätta om det som hänt, sa Berit Reiss-Andersen.

Annons
Annons

På så sätt påminner årets pris om 2014 då Yousafzai Malala fick fredspriset tillsammans med Kailash Satyarthi 2014. Nadia Murad är den näst yngsta kvinnan som får fredspriset. Hon är inte lika känd som Malala, men Denis Mukwege är däremot mer känd än vad Satyarthi var.

I Norge hyllade organisationer och enskilda personer närmast unisont årets val av fredspris. Den norska regeringen drog nog en lättnadens suck över att det inte var en kinesisk eller rysk dissident som fick fredspriset. Kung Harald åker till Kina på statsbesök om några dagar och Norge befinner sig i en dragkamp med Ryssland, som gripit en norrman och anklagat honom för spioneri.

Att tillhöra en minoritet är också något som gör dig speciellt sårbar.

Nadia Murad tillhör den irakiska minoriteten yazidier. För fredspriskommittén är det som sker i Myanmar just nu känsligt, eftersom den tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyi anklagas för att inte stå upp för en av de störtsa etniska minoriteterna landet. På SvD:s fråga om det inte varit aktuellt att också ge priset till en tredje person, från royhingerna i Myanmar, svarade Berit Reiss.

–Jag kan inte kommentera hur vi diskuterar i kommittén. Det budskap vi vill föra fram är att kvinnor är speciellt sårbara för sexuella övergrepp i krig. Men att tillhöra en minoritet är också något som gör dig speciellt sårbar. Det finns många faktorer, men vad vi vill betona i år är kvinnornas utsatthet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons