Annons

Norwegians nödbroms – permitterar 7 300

Flygbolaget Norwegian tvingas till stora besparingar till följd av coronakrisen.
Flygbolaget Norwegian tvingas till stora besparingar till följd av coronakrisen. Foto: Johan Nilsson/TT

Flygbolaget Norwegian permitterar 7 300 anställda och ställer in 85 procent av sina flygningar. Beskedet kommer efter att SAS och rader av andra flygbolag kommit med lika drastiska besked.

Under strecket
Publicerad

Coronakrisen tvingar Norwegian att ta till än mer drastiska åtgärder. Flygbolaget ställer in 85 procent av sina flygningar och behåller bara en del linjer som går inrikes i Norge eller flyger mellan de nordiska huvudstäderna.

– Vår industri står nu inför någonting som vi aldrig mött tidigare. Vi närmar oss ett scenario när det flesta av våra plan tillfälligt kommer att stå på marken, säger Norwegians vd Jacob Schram i en skriftlig kommentar.

Coronavirusets framfart har lett till att rader av europeiska flygbolag nu gjort kraftiga neddragningar av trafiken. Orsaken är helt enkelt att det inte finns några passagerare som vill flyga.

Norwegian har redan tidigare gjort stora neddragningar av trafiken. När de flesta av bolagets plan nu ställs på marken får det också stora konsekvenser för personalen.

Bolaget kommer att tills vidare skicka hem 7 300 anställda. Det motsvarar omkring 90 procent av personalen.

Norwegian har omkring 650 piloter och kabinpersonal anställda vid sin bas i Stockholm.

Norwegians kraftiga neddragning kommer mindre än ett dygn efter att konkurrenten SAS på söndagkvällen beslutat sig för att dra ned sin trafik med 90 procent.

Annons
Annons

SAS besked har sedan följts av rader av andra flygbolag som kommit med olika besked kring den allvarliga kris som gjort att flygandet i Europa i princip har upphört.

Finnair kom på måndagen exempelvis med sin andra vinstvarning på två veckor. Bolaget tar nu bort 90 procent av sina flygningar och räknar med att göra en betydande förlust under 2020.

Neddragningen inleds i början av april. Då kommer Finnair också att dra ned på personal.

– Coronaviruset är med god marginal den största krisen i flygets historia, säger Finnairs vd Topi Manner.

Han försäkrar också att bolaget har mycket pengar i kassan och har lovats stöd av Finlands regering, som också äger en stor del av Finnair.

Precis som SAS kommer Finnair att upprätthålla en del viktiga linjer till stora destinationer som London och Frankfurt.

Även fransk-nederländska Air France-KLM drar ned kapaciteten med 70-90 procent. Bolaget ställer dessutom alla sina riktigt stora långreseplan på marken.

Ryanair, Europas största lågkostnadsbolag, ställer in större delen av sina flygningar och varnar för att man snart kan tvingas ha alla plan på backen.

Lika dystert låter det från lågkostnadskonkurrenten Easyjet och från stora IAG, där flygbolagen British Airways, Iberia och Vueling ingår.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons