Annons

Nostalgitripp till 1968 – vad pratade vi om för 50 år sen?

Sovjets maktövertagande i Tjeckoslovakien, ”Dom kallar oss Mods” och färska Beatles-hiten ”Hey Jude”. Vad pratades det om i Sverige 1968? Vi har tittat i arkivet – följ med och ta en snabbtitt på sommaren för 50 år sedan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: SvD arkiv Bild 1 av 1

1 / 6

Foto: SvD arkiv

SvD:s digitala tidningsarkiv är en guldgruva för den som vill ta reda på hur tidsandan var ett visst årtal. Vi har plockat fram sommaren 1968 som ett exempel – med enkla sökningar kan ni själva hitta information om valfritt år.

Ett stort samtalsämne under senvåren 1968 var mordet på människorättskämpen Martin Luther King. Men när sommaren just hade börjat flyttades fokus till ett annat mord. Den 5 juni skjuts en amerikansk presidentkandidat till döds på ett hotell efter att han hållit ett tal:

Annons
Annons

SvD den 7 juni 1968.

Bild 1 av 2

SvD den 7 juni 1968.

Bild 2 av 2

2 / 6

SvD den 7 juni 1968.
SvD den 7 juni 1968.

Det är inte vilken presidentkandidat som helst som mördas – det är Robert Kennedy, bror till president John F Kennedy, som mördades fem år tidigare. SvD fylls förstås under flera dagar av den dramatiska händelsen i Los Angeles. En artikel speglar oron i Storbritannien för det ökade våldet i USA. ”Det understryks i brittiska tidningar att det inte är något speciellt amerikanskt med hat och fruktan, men att detta i dagens amerikanska samhälle tillsammans med våldsromantik och praktiskt taget obegränsad vapentillgång för alla skapar en explosiv situation som kanske är unik i världen”. Daily Express skriver att USA som nation håller på att få ett nervöst sammanbrott.

SvD den 7 juni 1968.
SvD den 7 juni 1968.

Precis som i dag diskuteras amerikanska vapenlagar. I ett eldigt tv-tal säger president Lyndon B Johnson att två miljoner skjutvapen köptes i USA 1967 och att många av dessa vapen har hamnat i händerna på folk som är mentalt störda eller tonåringar som inte kan handskas förnuftig med vapnen.

”Vissa amerikanska städer har fler mordfall än många europeiska stater sammanlagt. I förnuftets namn, i en upprörd nations namn uppmanar jag kongressen att ge Amerika den lag för vapenkontroll som det behöver”, säger presidenten.

Visst känns diskussionen igen. Kongresspolitiker har under 1968 försvarat sig med att deras väljare kräver att den konstitutionella rätten att fritt inneha vapen måste behållas. Som en minimal åtgärd kräver nu presidenten att all postorderhandel med skjutvapen upphör.

Vi växlar från tragik till det mer lättsamma – vilka låtar nynnade svenskarna på sommaren 1968?

Annons
Annons

SvD den 6 juni 1968.

Bild 1 av 2

SvD den 18 juli 1968.

Bild 2 av 2

3 / 6

SvD den 6 juni 1968.
SvD den 6 juni 1968.

”Congratulations” är en låt som är svår att få ur hjärnan när den väl har satt sig. Cliff Richards låt från Eurovision song contest ligger högt på listorna hela sommaren. Svenska låtar det lyssnas mycket på är Anna-Lena Löfgrens ”Lyckliga gatan” och Gunnar Wiklunds ”Vi ska gå hand i hand”. Även Beatles släpper nytt under sommaren – ”Hey Jude” blir direkt en hit.

SvD den 18 juli 1968.
SvD den 18 juli 1968.

Supergruppen från Liverpool blir även omskrivna i juli när ”Yellow Submarine” har premiär i Storbritannien. ”Inte sedan Snövit har det funnits en så charmfull tecknad långfilm”, är omdömet i brittiska tidningar enligt en SvD-artikel den 18 juli. Premiären i London är kändistät med bland andra Mick Jagger, Beatles-gänget och gruppen The Animals. I artikeln framgår det att det finns en tävling utlyst bland de närvarande – ”1 300 kronor i pris till kvällens ärtigaste gula klädsel”.

Läs hela texten om Yellow Submarine 1968 härsvd.se
Annons
Annons

SvD den 7 maj 1968

Bild 1 av 3
Bild 2 av 3

SvD den 18 juni 1968.

Bild 3 av 3

4 / 6

SvD den 7 maj 1968
SvD den 7 maj 1968

En annan het film under biosommaren 1968 är Apornas planet som i en SvD-text beskrivs som ”årets hit i USA”. Recensenten Elisabeth Sörenson tycker att slutscenen är suverän, men menar att ”filmen missar sina chanser eftersom det blir mer underhållning än ett varningsrop”.

En annan stor snackis är Stefan Jarls och Jan Lindqvists film ”Dom kallar oss mods”, som skildrar ett gäng unga Stockholmskillar i utkanten av samhället, däribland Kenta och Stoffe. Statens biografbyrå vill klippa bort en sexscen, men den blir kvar.

SvD:s Carl Henrik Svanstedt avstår från en värdering av filmen. "En mer konventionell kritik skulle kännas som en cynism gentemot en problematik vars lösning alla har ansvar för. Filmen är en total bankruttförklaring av samhällets ungdomspolitik (om nu någon genomtänkt sådan överhuvudtaget existerar) och den ifrågasätter i grunden att alla de vuxenvärldens värderingar på vilka välfärdssamhället bygger skulle ha en given prioritet framför ungdomens egna värderingar. Det är en uppifrån sett anarkistisk och därför politiskt riskabel film", skriver han.

Läs hela recensionen av ”Dom kallar oss mods” härsvd.se

För den som nöjer sig med att vara hemma och titta på tv är utbudet begränsat på landets enda tv-kanal. Här är ett exempel på en tv-kväll i mitten av juni:

SvD den 18 juni 1968.
SvD den 18 juni 1968.
Annons
Annons
Bild 1 av 3

SvD den 18 juni 1968.

Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

5 / 6

En annan sommarsnackis i vissa kretsar är den nya Volvon. Den nya exklusiva Volvo 164 kostar runt 25 000 kronor. För första gången är antalet bilar i Sverige över 2 miljonersstrecket och maxhastigheten höjs till 110 km/h på våra motorvägar. ”Volvo har skapat en bil med mer snobbvärde än bruksvärde”, recenserar SvD:s Lasse Schultz.

Lagom till midsommar tipsar SvD om vad som är bäst att äta för en lyckad helg. Dagen före midsommar rekommenderas kokt korv och potatissallad till lunch och fiskpinnar till middag. På midsommarafton är det inte oväntat sill och potatis som är huvudnumret.

SvD den 18 juni 1968.
SvD den 18 juni 1968.

Jordgubbar och glass finns också med i SvD:s midsommarmeny. Annars är det Apelsinpinne och Ananaspinne som är årets nyheter bland GB-glassarna detta år:

Annons
Annons

SvD den 4 maj 1968.

Bild 1 av 3

SvD den 22 augusti 1968.

Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

6 / 6

SvD den 4 maj 1968.
SvD den 4 maj 1968.

Men det talades förstås också väldigt mycket om politik 1968 då majrevolten i Paris blev startskottet för en stor vänstervåg. Våren innehåller bland annat händelser som ”kårhusockupationen” i Stockholm och demonstrationerna i samband med Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Rhodesia i Båstad.

SvD den 22 augusti 1968.
SvD den 22 augusti 1968.

I augusti sätter Sovjet definitivt stopp för Tjeckoslovakiens utbrytningsförsök från östblocket under ”Pragvåren”. En sommarnatt invaderas Tjeckoslovakien av trupper från Sovjetunionen, Bulgarien, Polen och Ungern. Under invasionen använs mellan 5 000 och 7 000 stridsvagnar. Upprördheten är stor över världen och protesterna omfattar även Sverige.

Läs mer om Sovjets intåg i Tjeckoslovakien härsvd.se

Ni läsare får gärna mejla in era egna minnen från sommaren 1968 till mittstockholm@svd.se. Om ni, liksom jag, inte var födda då så får ni gärna prata med någon äldre bekant eller släkting och mejla in deras historia eller bilder. Hör också av er om det är något annat årtal som ni vill att vi fokuserar på framöver. Här nedan kan ni själva söka i arkivet och hitta guldkorn:

Laddar…

Med några enkla knapptryck kan du söka dig fram till den artikel du önskar. I SvD arkiv finns alla artiklar sedan starten 1884.

Annons
Annons
Annons
Annons