Annons

Notan för polisinsatsen: ”Långt över 20 miljoner”

Slutnotan för polisinsatsen vid nazistdemonstrationen i Göteborg landar på långt över 20 miljoner kronor.

– Det här har kostat pengar. Punkt slut, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Under strecket
Publicerad

NMR Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

NMR Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
NMR Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg.
NMR Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg. Foto: Lars Pehrson

Nazistiska motståndsrörelsens (NMR) marsch i Göteborg lockade tusentals motdemonstranter, och ett par hundra nazister.

Det var kaos i trafiken och områden i centrala Göteborg spärrades av. Ett stort antal poliser blev på förhand inkallade från runt om i landet för att man skulle kunna klara av att hantera situationen.

Sammanlagt greps 35 personer, av dessa anhölls 23 under natten mot söndag misstänkta för våldsamt upplopp, enligt åklagarkammaren i Göteborg. Samtliga släpptes under måndagen, men är fortsatt misstänkta för brott.

Polisen har nu gjort en första beräkning på vad den totala kostnaden väntas landa på.

Långt över 20 miljoner är en siffra vi kan säga just nu.

– Vi har gjort en kraftig höftning. Det går inte att säga just nu hur mycket det har kostat, för vi har mycket arbete kvar att göra. Men långt över 20 miljoner är en siffra vi kan säga just nu, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst.

Annons
Annons

Merparten av pengarna går till att täcka personalkostnader, boendekostnader för de poliser som blev kommenderade till Göteborg, samt ob-tillägg och övertid. Enligt Stefan Gustafsson har polisen inga synpunkter på den skyhöga prisbeloppet.

– Vi ska se till att man kan genomföra vad som är grundlagskyddat. Om de kraven finns så måste polisen manna upp mot det. Vi kan ju inte det läget inte skylla på att pengarna inte finns, säger han och fortsätter:

– Självklart kan vi också räkna kostnadseffektivt på hur vi utnyttjar vår personal och exempelvis se till att vi har rätt personal i tjänst vid rätt tillfällen. Visst kan vi svaja i dessa besluten, men det är såna bedömningar vi gör hela tiden. Men oavsett hur vi hade gjort så skulle notan ha landat på det här.

Mycket kommer att handla om personskydd av stats- och regeringschefer.

Efter helgens stora insats laddar nu Göteborgspolisen inför EU-toppmötet i november. Enligt TT är över 180 deltagare inbjudna till mötet, bland dem många stats- och regeringschefer. Det kan bli högljudda demonstrationer.

– Mycket kommer att handla om personskydd av stats- och regeringschefer. Där krävs insatser av ett helt annat slag, säger Erik Nord, polismästare i Storgöteborg, till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons