Annons

Arkitekter ska tävla om Notre-Damespira

Spiran kollapsade under storbranden. Nu ska arkitekter tävla om hur den nya spiran ska se ut. Arkivbild.
Spiran kollapsade under storbranden. Nu ska arkitekter tävla om hur den nya spiran ska se ut. Arkivbild. Foto: Thibault Camus

Frankrike kommer att anordna en arkitekttävling för att rita en ny kyrkospira till Notre-Dame. Spiran kollapsade i branden som bröt ut i kyrkan.

Under strecket
TT
Publicerad

Målet med tävlingen är enligt Frankrikes premiärminister Edouard Philippe att skapa en ny spira som är anpassad till dagens teknik och utmaningar.

– Den internationella tävlingen kommer att ge oss möjlighet att ifrågasätta om vi ens ska återskapa spiran, säger Philippe och tillägger att spiran uppfördes på kyrkan först på 1800-talet.

En tuppstaty i koppar som satt högst upp på spiran har hittats och trots att fågeln är illa tilltygad kommer den att kunna återställas, uppger en källa från kulturdepartementet för tidningen Le Parisien.

– Tuppen är räddad, säger personen till tidningen.

Flera brandmän rusade in i kyrkan för att rädda några av de ovärderliga föremål som riskerade att förstöras i branden som bröt ut i måndags. En bit som sägs ha tillhört Kristi törnekrona uppges ha räddats, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX. Andra statyer hade sedan tidigare flyttats på grund av en renovering av kyrkan.

Påve Franciskus hyllade under ett tal i Vatikanen brandmännen och räddningsinsatsen.

– Hela kyrkan vill tacka alla dem som gjorde allt de kunde, till och med riskerade sina liv, för att rädda basilikan, sade Franciskus.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons