Annons

Nu agerar facket för säkerhet på boenden

Efter flera brandattentat agerar nu fackförbundet Kommunal för att värna sina medlemmars säkerhet på boenden för nyanlända. Hot och våld som riktas mot flyktingar kan också drabba de anställda.

Under strecket
Publicerad

Ett flyktingboende i Oderljunga eldhärjades.

Foto: Björn Lindgren / TTBild 1 av 1

Ett flyktingboende i Oderljunga eldhärjades.

Foto: Björn Lindgren / TTBild 1 av 1
Ett flyktingboende i Oderljunga eldhärjades.
Ett flyktingboende i Oderljunga eldhärjades. Foto: Björn Lindgren / TT

– Nu bygger vi en organisation för att stötta medlemmarna, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal till tidningen Kommunalarbetaren.

Förbundet arbetar med att spåra medlemmar som arbetar på flyktingboenden. Men att hitta alla medlemmar som arbetar på boenden för nyanlända har visat sig vara svårt och därför begränsar man sig till dem som arbetar på boenden för ensamkommande barn och ungdomar.

Kommunal vill ge hjälp och stöd till medlemmar som riskerar att utsättas för hot och våld på dessa boenden. Det handlar också om information om de rättigheter som medlemmarna har som anställda.

Kommunal pekar dels på risken för bränder och andra hot från grupper som uttrycker ilska över invandringen, dels på de risker som är förknippade med att arbeta med traumatiserade personer.

– Det finns utåtagerande flyktingbarn, säger Lena Andersson, enhetschef för Kommunals administrativa enhet till tidningen Kommunalarbetaren.

**Ett mejl till alla **medlemmar på boenden för ensamkommande flyktingbarn ska enligt planerna gå ut under tisdagen.

– Vi plockar fram allt vi har om krishantering, säger Lena Andersson till Kommunalarbetaren.

Kommunal agerar efter brandattentatka.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons