Annons

Tesla släpper ”folkbilen” – det blir priset i Sverige

Nu är Tesla Model 3 i sitt billigaste utförande här efter två års väntan. Det berättade Elon Musk överraskande på en telefonkonferens där SvD var med sent på torsdagskvällen. Bilen som kallats ”35 000 dollarsbilen” kommer att kosta runt 420 000 kronor i Sverige och leveranstiden är upp mot ett halvår.

Under strecket
Publicerad

Tesla Model 3

Foto: Pontus HöökBild 1 av 1

Tesla Model 3

Foto: Pontus HöökBild 1 av 1
Tesla Model 3
Tesla Model 3 Foto: Pontus Höök

Tesla Model 3 lanseras nu som 35 000 dollarbil. Det sade Teslas vd Elon Musk på en telefonkonferens vid 23.30-tiden svensk tid på torsdagen. SvD var med tillsammans med journalister från framförallt USA och Europa. Musk lät påfallande trött på telefonlinan men blixtrade till när han fick prata om nya tekniska funktioner på bilen. Denna billigaste modell kommer därmed mer än två år senare än utlovat. Tidigare har Tesla sålt dyrare så kallade long range-versioner av Model 3 för att prioritera vinst när produktionen inte fungerade.

I Sverige kommer den nya basmodellen att kosta runt 420 000 kronor efter moms och importavgifter.

Det innebär att priset kommer att vara närmast identiskt med den billigaste svenska Polestar 2, som visades på onsdagen och ska kosta 39 000 euro eller runt 410 000 kronor. Denna billigaste Polestarmodell går dock inte att beställa det första året. Och framförallt börjar bilen inte att produceras förrän tidigt år 2020.

Annons
Annons

Att Tesla Model 3 nu kommer i den så länge utlovade ”35 000 dollarsbilen” är en viktig prestigevinst för Elon Musk som just fått kritik av amerikanska Finansinspektionen, SEC, för att åter ha twittrat kurspåverkande information.

Lanseringen görs lagom till en första flodvåg av konkurrentlanseringar. I höst kommer exempelvis Volkswagen att påbörja produktion av sin nya elbilsserie ID.

I en intervju med SvD 2014 sade Elon Musk att det var den här bilen han egentligen ville göra – den var målet hela tiden.

– Jag sa till min flickvän redan från början att målet är att skapa en billig elbil med lång räckvidd, sade han då.

Räckvidden på Teslas nya basmodell av Model 3 är 35 mil, toppfart 210 kilometer i timmen och noll till hundra kilometer går på 5,6 sekunder. På direkt fråga under telefonkonferensen sade Elon Musk att leveranstiden till Europa kommer att vara mellan 3 och 6 månader.

Även en 37 000-dollarsvariant kommer att lanseras. Den kallas Model 3 Standard Range Plus. Den ska ha en räckvidd på 38 mil och gör noll till 100 på 5,3 sekunder.

De som redan beställt en dyrare så kallad long rangeversion kommer nu också att få en uppdatering via nätet som bland annat ökar räckvidden till 325 miles eller 52 mil.

Musk sänker priser även på övriga Model 3-versioner och en stor fråga är vad alla som redan beställt och även häntat ut bilar nu säger. Tesla skippar också alla försäljningsställen. Nu ska Tesla enbart säljas på nätet, med ett fåtal visningsställen.

Teslaaktien gick ner med runt 2 procent sent på torsdagskvällen.

SvD var först i Sverige att testa nya Tesla Model 3 i somras vilket kan läsas här.

Efter reklamen visas:
Tesla Model 3 – bil eller Iphone?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons