Annons

Jordens resurser slut för i år: krävs förändringar

I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot, enligt WWF. Arkivbild.
I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot, enligt WWF. Arkivbild. Foto: TT

Från och med nu lever vi över våra tillgångar. I alla fall utifrån en årsbudget för jordens förnybara resurser.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 29 juli, inträffar Overshoot Day, enligt organisationen Global Footprint Network, som räknar fram hur länge resurserna räcker varje år, utifrån en budget för jordens förnybara resurser.

I år inträffar detta tidigare än förra året. Världen förbrukar resurser som om det fanns 1,7 jordklot att leva av. I Sverige förbrukar vi ännu mer, vi lever vi som om vi hade hela fyra jordklot till vårt förfogande, enligt Världsnaturfonden WWF.

Överkonsumtionen leder till brist på vatten, minskad biologisk mångfald, klimatförändringar, jorderosion och avskogning, enligt WWF.

"I Sverige har vi minskat våra inhemska utsläpp. Men vår konsumtion av exempelvis kött och flygresor i proportion till vår storlek ger ett stort fotavtryck. För att minska de konsumtionsbaserade utsläppen krävs livsstilsförändringar. För att få till stora förändringar måste strukturerna som styr våra beslut i vardagen förändras", skriver Lovisa Hagberg på WWF i ett pressmeddelande.

"Exempelvis är minskat flygande på individnivå ett viktigt steg för att få ned utsläppen, men dessa ansträngningar får ingen effekt om vi samtidigt satsar på utbyggnad av flygplatser istället för järnvägen", fortsätter hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons