Annons

Inget helhetsförslag från Migrationskommittén

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.
Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Migrationskommittén kommer inte att kunna presentera något helhetsförslag för en ny migrationspolitik, då oenigheten är för stor. Det står klart efter tisdagens samtal.

Under strecket
Publicerad

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

Foto: Ali Lorestani/TT

Efter tisdagens möte i migrationskommittén står det klart att kommittén inte kommer att kunna presentera något helhetsförslag med bred majoritet för en ny migrationspolitik. Meningarna går isär för mycket.

Kommitténs förslag handlar bland annat om att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel istället för permanenta, längden på uppehållstillstånden och regler för anhöriginvandring och försörjningskrav.

– Det finns ingen enskild given majoritet som står bakom helheten i betänkandet. Det innebär att det är lite besvärligare att driva igenom det i riksdagen som samlad lagstiftning, säger Rikard Larsson (S).

Kommittén kommer i sitt betänkande i stället att lägga fram enskilda lagförslag som det finns majoritet för.

Migrationssamtalen, som skulle leda till en bred politisk överenskommelse i riksdagen gällande Sveriges framtida migrationspolitik, har skapat stor oenighet mellan partierna.

I juli nästa år går den tillfälliga utlänningslagen ut och en permanent lagstiftning måste då finnas på plats. Kommitténs mål har varit att den 15 augusti kunna lägga fram ett förslag på en migrationspolitik med stöd från så många partier som möjligt.

Annons
Annons

– Som det ser ut nu kommer det läggas fram ett förslag, men det kommer inte ha en bred majoritet bakom helheten. I de ambitionerna har vi gemensamt i kommittén misslyckats, säger Larsson.

Enligt Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk kommer man nu behöva inleda nya förhandlingar, sannolikt med januaripartierna.

– Men vi kommer inte hinna göra det före deadline.

Trots att man inte kunnat hitta en majoritet för ett helhetsförslag är hon ändå hoppfull.

– Det viktigaste för oss är innehållet och inte exakt när och hur vi kommer fram till det. Jag ser att det öppnas möjligheter nu för att göra upp om en human och rättssäker flyktingpolitik där vi värnar rätten till familjeåterförening.

På måndagen brakade de separata samtalen som hållits utanför kommittén mellan Socialdemokraterna och Moderaterna samman. Anledningen enligt S är att M varit ovilliga att kompromissa, medan M anser att S lyssnat för mycket på regeringspartnern Miljöpartiet.

Flera av Moderaternas förslag kommer inte att läggas fram av kommittén, däribland det om att införa ett volymmål för hur många asylsökande Sverige ska ta emot per år.

– Det har blivit ett betydligt tunnare papper än vad vi jobbat med tidigare, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard till TT.

Kommitténs olika förslag kommer, enligt henne, inte att leda till en migrationspolitik som får ner invandringen till Sverige.

– I vissa fall kan det nog bli mer generöst och det klarar vi inte.

Utsikterna för att nå en bred överenskommelse med brett stöd i riksdagen är små, enligt Malmer Stenergard:

Annons
Annons

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

Foto: Ali Lorestani/TT

– Det finns inte tid för det bedömer jag. Socialdemokraterna valde i praktiken att säga nej till det och att säga ja till bibehållen regeringsmakt. Nu är utsikterna i princip obefintliga för att lösa de breda problemen.

Inte heller Annika Hirvonen Falk tror att en bred överenskommelse kommer att kunna nås.

– Jag tänker att vi får satsa på att få en överenskommelse mellan de partier som kan ta detta genom riksdagen och jag tolkar Moderaterna som om de aldrig var intresserade av att göra upp från första början.

Rikard Larsson ser å sin sida fortfarande möjligheten till en bred överenskommelse.

– De finns även om det känns lite avlägset just nu. Jag tycker att de samtal som vi fört ändå visar på att det finns en samsyn kring många av delarna i lagstiftningen.

– Det är viktigt att vi får en flyktingpolitik på plats som gör att vi tar vårt ansvar i EU, men inte tar ett större ansvar än vårt ansvar, säger Rikard Larsson.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.
Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk. Foto: Ali Lorestani/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons