Annons

Körsbärsträden blommar – här upplever du det bäst

Våren är här och ingenting signalerar det så som ett blommande körsbärsträd. Världen står i blom – hit ska du resa just nu om du vill uppleva blomsterprakten.

Under strecket
Publicerad

Shidorigafuji, Tokyo.

Foto: Phattana Sangsawang/ColourboxBild 1 av 2

I Tokyo samlas invånare och turister i stadens parker under de blommande träden.

Foto: Paul Brown/RexBild 2 av 2

1 / 5

Shidorigafuji, Tokyo.
Shidorigafuji, Tokyo. Foto: Phattana Sangsawang/Colourbox

Tokyo

I Tokyo samlas invånare och turister i stadens parker under de blommande träden.
I Tokyo samlas invånare och turister i stadens parker under de blommande träden. Foto: Paul Brown/Rex

Japan är berömt för sina körsbärsträd och i veckan färgades hela Tokyo rosa när träden slog ut. Huvudstaden firar vårens ankomst, i parkerna picknickar folk under de blommande träden och i Midtown öppnar Sakura Sparkling Lounge, en tillfällig bar som serverar rosa champagne under blomningen. Medierna rapporterar om när den första blomman väntas slå ut, i Tokyo är genomsnittsdatumet 26 mars medan det på andra platser i landet kan vara upp emot en månad senare. Den intensiva blomningen – hanami som det heter på japanska – pågår en vecka och av japanerna ses den som en påminnelse om livets bräcklighet.

Annons
Annons

Tidal Basin lockar mängder av besökare.

Foto: Yin BoguBild 1 av 1

2 / 5

Washington D.C.

Tidal Basin lockar mängder av besökare.
Tidal Basin lockar mängder av besökare. Foto: Yin Bogu

Körsbärsträd är kanske inte det första man förknippar Washington D.C. men just nu står staden i blom. Liksom i Tokyo är engagemanget stort och den här sajten rapporterar utförligt om allt som har med blomningen att göra. Rekreationsområdet Tidal Basin, det konstgjorda inloppet från floden Potomac, är centrumet för blomningen. Förutom de vackra träden – nära
4 000 finns i parken, 3 000 var en gåva från Tokyo till Washington 1912 – är det också hemvist åt flera intressanta monument som är värda ett besök. Gratis promenader arrangeras flera gånger dagligen, för att besökarna ska få ut så mycket som möjligt av de vackra körsbärsträden.

Annons
Annons
Foto: Rostislav Ageev/ColourboxBild 1 av 1

3 / 5

Paris

Foto: Rostislav Ageev/Colourbox

**Många är de **som vill möta våren i romantikens högsäte, Paris, som är något av en doldis i det här sammanhanget. Tuilerieträdgården, Paris största trädgård som sträcker sig mellan museet Louvren och Place de la Concorde, är klassisk mark för att beskåda blomningen. Tuilerieträdgården, eller Jardin des Plantes som den heter på franska, är ett riktigt paradis för blomsterälskaren!

Framför Eiffeltornet är platsen för den otåliga då det är en av de första platserna i staden där blommorna slår ut, vanligtvis under de två sista veckorna i mars. Där står inga stora grupper av träd, men ett av de vackraste finner du på hörnet mellan Avenue Gustave Eiffel och Allée Adrienne Lecouvreur. Framför Notre Dame blommar det också, liksom på kyrkogården i Montmartre.

Annons
Annons

Den japanska kulturen hyllas under Sakura Matsuri i Brooklyns botaniska trädgård.

Foto: J.B Nicholas/Splash NewsBild 1 av 1

4 / 5

New York

Den japanska kulturen hyllas under Sakura Matsuri i Brooklyns botaniska trädgård.
Den japanska kulturen hyllas under Sakura Matsuri i Brooklyns botaniska trädgård. Foto: J.B Nicholas/Splash News

**I år firar **Sakura Matsuri – New Yorks körsbärsträdsfestival – 35 år. Festivalen välkomnar våren genom en hyllning till den japanska kulturen och hålls den 30 april till 1 maj varje år i Brooklyns botaniska trädgård, där det blommar som allra mest. På Manhattan blommar det i stadens oas Central Park, som har två olika typer av körsbärsträd; Yoshino och Kanzan. Kanzan-trädet är särskilt vacker, av många anses det vara det allra vackraste körsbärsträdet, med sin rikliga blomning med dubbla rosa blommor.

Annons
Annons

Kungsträdgården i Stockholm blommar snart.

Foto: ColourboxBild 1 av 1

5 / 5

Stockholm

Kungsträdgården i Stockholm blommar snart.
Kungsträdgården i Stockholm blommar snart. Foto: Colourbox

Våren har inte riktigt hittat till våra nordliga breddgrader, men snart, snart blommar det här med. Om några veckor kommer Instagram förvandlas till en rosa explosion av de 63 japanska träden som planterades i Kungsträdgården i Stockholm 1998, i samband med att det gjordes en upprustning av parken. Den 16 april firas Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården, tillsammans med Japanska Föreningen. Förra året slog blommorna ut i mitten av april, och när de slagit ut blommar de i cirka 10 dagar innan de rosa bladen snöar till marken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons