Annons

Barnbarnen stolta när morfar prisades

Kungligheter, pristagare och U2:s the Edge intog blå hallen i Stockholms stadshus för årets version av festernas fest: Nobelbanketten. Röding till förrätt och en varmrätt där rotselleri dominerar stod på menyn.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Frances H. Arnold, Nobelpristagare i kemi.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

1 / 18

Efter reklamen visas:
Hur lagar man maten till Nobelfesten?

Tredje kvinnan att få fysikpriset höll tal

 Frances H. Arnold, Nobelpristagare i kemi.
Frances H. Arnold, Nobelpristagare i kemi. Foto: Janerik Henriksson/TT

En av pristagarna i varje kategori höll tacktal. I år innebär det fyra tal, eftersom inget litteraturpris delats ut i år. Pristagarna talar i den ordning deras pris nämns i Nobels testamente, vilket innebär att fysik är först ut följt av kemi och medicin. Ekonomi, som inte nämns alls i testamentet utan heter Sveriges riksbanks pris till Alfred Nobels minne och började delas ut för 50 år sedan, är sist ut.

Donna Strickland är den fysikpristagare som ska upp i trappan och tala.

Hon börjar säga att hon är ärad att ha vunnit priset tillsammans med Arthur Ashkin och Gérard Mourou. Arthur Ashkin är 96 år och orkade inte resa till Stockholm för att ta emot priset. Enligt Donna Strickland borde han ha hållit talet. Hon tog också upp att hon är den tredje kvinnan någonsin att ha fått Nobels fysikpris.

– Jag Marie Curie och Maria Goeppert-Mayer är de enda kvinnor som vunnit Nobelpriset i fysik, konstaterar hon.

Nästa talare är kemipristagaren Frances H. Arnold. Hon drog paralleller till Newtons upptäckter om gravitationskraften och skämtade om att äpplen faller till marken för att det genom evolutionen visat sig att äpplen som faller till marken är överlägsna andra äpplen och drog ner skrattsalvor.

Medinpristagaren Tasuku Honjo, klädd i herr-kimono, talade om cancer. Den forskning som prisas har inneburit ett nytt sätt att behandla cancer. Han talade om hur givande det varit för honom och James P. Allison, som han delar priset med, att möta cancerpatienter vars liv räddats på grund av deras forskning.

William D. Nordhaus, som tilldelats Ekonomipriset, var sist upp i trappan. Han prisas för forskning om klimatmodeller och innovationer. Han inledde på ranglig svenska när han vände sig till sina “kära barn och barnbarn”, något som ledde till skratt i blå salen. Sen övergick han till engelska.

Annons
Annons

Ekonomipristagaren William Nordhaus och barnbarnen Annabel, Margot och Alexandra.

Foto: Negra EfendicBild 1 av 1

2 / 18

Desserten slog högst för pristagarens barnbarn

Ekonomipristagaren William Nordhaus och barnbarnen Annabel, Margot och Alexandra.
Ekonomipristagaren William Nordhaus och barnbarnen Annabel, Margot och Alexandra. Foto: Negra Efendic

Ekonomipristagaren William Nordhaus och hans tre barnbarn Annabel, 11 år, Margot och Alexandra, båda nio år, berättar för SvD att de njutit av festen.

Flickornas favorit var uppträdanden och desserten.

– Det var helt fantastiskt när de kom in med desserten, säger Annabel.

Alexandra och Margot berättar att de är mycket stolta över sin morfar och att de sett fram emot Nobelfesten i flera veckor.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

3 / 18

21:50: Sprakande dessertparad

Foto: Fredrik Sandberg/TT

SvD:s Negra Efendić på plats i blå hallen:

Serveringspersonalen tågade ner för trappan med efterrättsfaten med sprakande ljus på. Musiken är dramatisk. ”Det är som en action-rulle, men jag gillar att de tar i” säger en bordsgranne.

”Är det dill i desserten!!” utbrister den engelskspråkige bordsgrannen som ni som hängt med i tidigare inlägg vet inte är förtjust i den gröna smaksättaren.

”En dessert som är lätt att älska, smakar gott, karamelliserade äpplen men vem älskar inte karameliserade äpplen. Men det är inget wow, den överraskar inte. Konditorn spelade säkert” Det är några andra kommentarer runt bordet om desserten.

Jag tyckte det var väldigt gott.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

4 / 18

20.38: Varmrätten får tummen upp

Foto: Fredrik Sandberg/TT

SvD:s Negra Efendić på plats i blå hallen:

Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör fick spela huvudrollen i år medan högreven endast fick en biroll.

En av personerna vid mitt bord är vegetarian men gör ett undantag ikväll och han säger ”det var värt det”, han är extra nöjd med proportionerna på tallriken – med mycket grönsaker och lite kött.

Varmrätten får tummen upp! ”Enkla smaker, ingenting komplicerat, känns hemlagat, gott” det är kommentarerna runt bordet.

Annons
Annons
Foto: SvD och TT.Bild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2

5 / 18

20.00: Förrätten serverad: ”Varför måste svenskar ha dill på allt?”

Foto: SvD och TT.

SvD:s Negra Efendić på plats i blå hallen:

”Förrätten går hem hos mina bordsgrannar. Texturen är bra och det är gott. Den vegetariska varianten innehåller ingen fisk, en av personerna som fått den säger ”det smakar bra överlag men den här saken som ska ersätta fisken smakar ingenting.”

Den vegetariska varianten av förrätten engagerar vid mitt bord. ”Varför måste svenskar ha dill på allt, dill förstör.”

Jag måste tyvärr erkänna att den här förrätten inte riktigt var min grej heller. Rödingen var god men jag tyckte att den gröna såsen tog över.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

6 / 18

Etikettsbrottet: The Edge tar inte av sig mössan

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En av de nära 1 400 gästerna i blå hallen är U2-stjärnan David Howell Evans, mer känd som ”The Edge”, iklädd frack och mössa även när han njöt av middagen. Ett etikettsbrott enligt Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

– Jag skulle säga nej, nej, nej. Aja baja, säger hon till den egna tidningen.

Annons
Annons
Foto: Negra Efendic och TTBild 1 av 1

7 / 18

19.00: Rotfrukt dominerar huvudrätt

Foto: Negra Efendic och TT

På menyn står lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslökar lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum till förrätt. Huvudrätt: bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin. Kvällens dessert är äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.

SvD:s Negra Efendić på plats i blå hallen om menyn: ”Nu när jag tittat på menyn förstår jag vad Nobelkocken Tom Sjöstedt menade när han sa att grönsakerna kommer att spela stor roll. Det ser riktigt smarrigt ut och i år är allt gelatinfritt så jag, som inte äter griskött, behöver inte tänka på det.”

Tom Sjöstedt, som för andra året i rad ansvarar för förrätt och varmrätt, driver vanligtvis restaurangen Lilla Ego i Stockholm tillsammans med Daniel Räms.

Tom Sjöstedt säger till TT att det bara är 40 gram kött per person i hela menyn.

Han blev utsedd till Årets kock 2008, och var medlem i svenska kocklandslaget år 2005–2012.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

8 / 18

Champagne och punsch

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I glasen och kopparna serveras under kvällen:

  • Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013
  • Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016
  • Ruppertsberger Riesling Auslese 2014
  • Kaffe & Nobel Museums teblandning
  • Grönstedts VO
  • Facile Punsch
  • Stenkulla Brunn Mineral Water

Källa: Nobelstiftelsen

Annons
Annons
Bild 1 av 1

9 / 18

Rött ljus i blå hallen

Divertissementet, alltså underhållningen under middagen, heter On Courage. Under akt 1, ”Amends”, som spelades innan förrätten var blå hallen upplyst av rött ljus medan Anna von Hausswolff sjöng en sång skriven av henne själv och Mikael Karlsson.

Annons
Annons

SvD:s reporter Negra Efendić.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

10 / 18

18.30: U2:s The Edge på plats för festernas fest

SvD:s reporter Negra Efendić.
SvD:s reporter Negra Efendić. Foto: Tomas Oneborg

Vid halv sju började gästerna anlända i den blomstersmyckade och festdukade blå hallen i Stockholms stadshus. Bland de första SvD:s reporter Negra Efendić som är på plats på banketten  såg var rikspolischefen Anders Thornberg och U2-stjärnan David Howell Evans, mer känd under artistnamnet the Edge.

På andra sidan gatan från entrén till blå hallen där de festklädda gästerna strömmade mot festernas fest hölls en mindre demonstration mot en planerad utvisning till Afghanistan.

Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund säger till SVT att prisceremonin i Konserthuset tidigare idag blev lite kortare än vanligt på grund av att det är ett pris mindre än vanligt. I år delas inget Nobelpris i litteratur ut. Banketten kommer dock inte påverkas av att det är ett pris mindre i år, även om det blir ett tacktal mindre än vanligt.

Annons
Annons

Tasuku Honjo, Japan, pristagare i medicin.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

11 / 18

17.40: Orkestern fick illustrera immunförsvar

Tasuku Honjo, Japan, pristagare i medicin.
Tasuku Honjo, Japan, pristagare i medicin. Foto: Anders Wiklund/TT

Årets medicinpristagare heter James P. Allison och Tasuku Honjo (klädd i japansk herr-kimono). Båda är professorer. Klas Kärre, som höll presentationstalet, konstaterade att cancer skördar miljontals liv varje år och är ett av mänsklighetens största gissel.

Han jämförde immunsystemet med en orkester där alla har sitt eget instrument , och bad orkestern i Konserthuset illustrera hur effektivt kroppens eget immunsystem kunnat användas för att bekämpa cancer innan de nu prisade upptäckterna. En svag liten melodi hörs. Fin men inte kraftfull, konstaterade Klas Kärre.

Årets pristagare har upptäckt ett sätt att få immunsystemets t-celler att släppa på sina bromsar och därmed effektivare bekämpa cancercellerna: ett betydligt kraftfullare musikstycke, ur operan Carmen, hörs dåna från orkestern för att illustrera upptäckten.

Sist ut att buga sig framför kungen är professorerna William D. Nordhaus och Paul M. Romer som får Sveriges riksbanks pris till Alfred Nobels minne som firar 50 år i år.

En dryg timme efter Kungssången hade alla pristagare tagit emot sina medaljer och orkestern stämde upp till “Du gamla du fria”.

Annons
Annons

Frances H Arnold tar emot Nobelpriset i kemi av kung Carl Gustaf.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

12 / 18

Arthur Askins son tog emot medaljen

Frances H Arnold tar emot Nobelpriset i kemi av kung Carl Gustaf.
Frances H Arnold tar emot Nobelpriset i kemi av kung Carl Gustaf. Foto: Henrik Montgomery/TT

För musiken under prisutdelningsceremonin stod Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm som leddes av dirigenten Dalia Stasevska. Sopranen Christina Nilsson var solist, och sjöng bland annat En klagosång av Charles Griffes.

Vi människor tror att vi kan allt. Men ibland är det mer framgångsrikt att vara ödmjuk i sin okunskap och lita på naturen.

Först ut att ta emot medaljen ur kungens hand var fysikpristagarna doktor Arthur Ashkin son Michael Ashkin (som hämtade priset i sin pappas ställe eftersom Arthur Ashkin är 96 år och inte orkade resa till Stockholm från USA), professor Gérard Mourou och professor Donna Strickland. De prisas för upptäckter inom laser.

Näst på tur stod kemipristagarna: professorerna Frances H. Arnold, George P. Smith och sir Gregory P. Winter.

– Vi människor tror att vi kan allt. Men ibland är det mer framgångsrikt att vara ödmjuk i sin okunskap och lita på naturen, inledde professor Sara Snogerup Linse i sitt tal som presenterade kemiupptäckterna som prisas.

Både årets kemipris och medicinpris går till upptäckter som bidrar till metoder att bekämpa cancer. Också fysikpriset har lett till framsteg inom medicin.

Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

13 / 18

16.40: Kungafamiljen på plats i konserthuset

Foto: Anders Wiklund/TT

Något försenade har kungligheterna tågat in i Konserthuset och Kungssången ljuder.

Partiledarna, som under dagen stått som huvudpersoner i regeringsbildningsdramat, sitter festklädda på sina platser. Kristdemokraternas Ebba Bush Thor, i klänning med blommor på svart botten, ser ut att ha trevligt med Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Salen pryds i vanlig ordning av blommor som skänkts från San Remo. I år lät sig floristerna från Hässelby Blommor som gör blomsterarrangemangen sig inspireras av bladets form.

Konserthuset pryds av sammanlagt 300 kilo grönt och 25 000 blommor. Här finns ljusgröna, gula och cremefärgade nejlikor, krysantemum, ljust gröngula cymbidiumorkidéer, rosor i gula och cremevita nyanser, gula gerbera och germini, ljusgrön anthurium och mimosa.

Efter reklamen visas:
Hur klär man sig inför Nobelfesten?
Annons
Annons

Fredsprisvinnarna Nadia Murad och Denis Mukwege väntar på att få motta Nobels fredspris 2018.  Murad från Irak och Mukwege från Kongo tilldelas Nobels fredspris för sin kamp mot sexualiserat våld som vapen i krig och väpnade konflikter.

Foto: Berit Roald/TTBild 1 av 1

14 / 18

14.30: Fredspristagarna hyllades

Fredsprisvinnarna Nadia Murad och Denis Mukwege väntar på att få motta Nobels fredspris 2018.  Murad från Irak och Mukwege från Kongo tilldelas Nobels fredspris för sin kamp mot sexualiserat våld som vapen i krig och väpnade konflikter.
Fredsprisvinnarna Nadia Murad och Denis Mukwege väntar på att få motta Nobels fredspris 2018.  Murad från Irak och Mukwege från Kongo tilldelas Nobels fredspris för sin kamp mot sexualiserat våld som vapen i krig och väpnade konflikter. Foto: Berit Roald/TT

Nadia Murad trotsade sociala koder om skam och förtigande och vågade berätta om övergreppen mot sig själv och tusentals andra yazidiska kvinnor.

Både Denis Mukwege och Nadia Murad fick långa applåder och jubelrop när Nobelkommitténs ledare Berit Reiss-Andersen hyllade dem.

– Denis Mukwege har hjälpt våldtagna kvinnor som läkare, men han har också varit en kraftfull talesman för dem och för deras människovärde, sa hon.

– Nadia Murad trotsade sociala koder om skam och förtigande och vågade berätta om övergreppen mot sig själv och tusentals andra yazidiska kvinnor.

Berit-Reiss Andersen avslutade med att slå fast att krigsförbrytelse måste straffas och att det är ett gemensamt ansvar för världssamhället.

När de två fick sina diplom som bevis på fredspristilldelningen blev applådåskorna igen så starka att Nadia Murad såg närmast häpen ut.

Annons
Annons

Fullsatt i Rådhuset i Oslo just nu.

Foto: Terje Pedersen/TT Bild 1 av 2

Fredsprisvinnarna Nadia Murad och Denis Mukwege mottar Nobels fredspris 2018. Priset överräcks av den Norska obelkommiteéns ordförande Berit Reiss-Andersen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT Bild 2 av 2

15 / 18

13.00: Fredspriset till kampen mot sexualiserat våld

Fullsatt i Rådhuset i Oslo just nu.
Fullsatt i Rådhuset i Oslo just nu. Foto: Terje Pedersen/TT

I Oslo är kungafamiljen och flera hundra gäster nu på plats i rådhuset för fredsprisceremonin för Denis Mukwege och Nadia Murad. De får priset för deras kamp mot att sexualiserat våld används som vapen i krig. Årets fredspristagare har hyllats unisont.

Fredsprisvinnarna Nadia Murad och Denis Mukwege mottar Nobels fredspris 2018. Priset överräcks av den Norska obelkommiteéns ordförande Berit Reiss-Andersen.
Fredsprisvinnarna Nadia Murad och Denis Mukwege mottar Nobels fredspris 2018. Priset överräcks av den Norska obelkommiteéns ordförande Berit Reiss-Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT
Annons
Annons

Dr. Denis Mukwege.

Foto: Heiko Junge/TT Bild 1 av 1

16 / 18

Gynekolog kämpar mot våldtäkt använt som vapen

Dr. Denis Mukwege.
Dr. Denis Mukwege. Foto: Heiko Junge/TT

Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa driver sedan slutet av 1990-talet Panzisjukhuset där offer för sexuellt våld får vård.

– Det är svårt. När man ser lemlästade kvinnor, man ser deras sår, hör deras berättelser, sa Mukawege till SvD år 2009 under ett besök i Sverige.

– Samtidigt finns hoppet när de klarar sig. Om jag lyckas jobba vidare är det tack vare deras styrka, mod och vilja att leva.

Annons
Annons

Nadia Murad.

Foto: Heiko Junge/ TT Bild 1 av 1

17 / 18

Dubbel utsatthet som kvinna och medlem av minoritet

Nadia Murad.
Nadia Murad. Foto: Heiko Junge/ TT

Så att vi äntligen kan hitta en lösning och få ett stopp på det som pågår.

När terrorgruppen IS erövrade irakiska staden Sinjar flydde tusentals yazidier, inklusive årets pristagare Nadia Murad, upp på Sinjarberget. Det var början på ännu ett folkmord i yazidiernas långa historia av förföljelser.

Efter tre månader av sexuellt våld och tortyr lyckades Nadia Murad till slut att fly. Nu ägnar hon sin tid åt att arbeta mot sexuellt våld som vapen i krig och konflikter – och hoppas att uppmärksamheten kring Nobels fredspris kan göra att fler förövare ställs inför rätta.

– Så att vi äntligen kan hitta en lösning och få ett stopp på det som pågår, sade 25-åringen vid en presskonferens i Oslo i söndags, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons
Annons

Kong Harald, drotting Sonja, kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon på främsta raden under Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/ TT Bild 1 av 1

18 / 18

Politiska stormar kring tidigare fredspris:

Kong Harald, drotting Sonja, kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon på främsta raden under Nobels fredspris i Oslo rådhus.
Kong Harald, drotting Sonja, kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon på främsta raden under Nobels fredspris i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ TT

Det blir inte mycket av festen om ingen med inflytande får delta.

SvD:s Björn Lindahl, på plats i Oslo, rapporterar att det funnits en viss beröringsångest bland de som styr i Norge på grund av det som skedde när Liu Xiaobo fick priset 2010. Då frös Kina förhållandet till Norge i sex år.

Ett förslag om att den norska kungafamiljen inte längre skulle sitta på första raden under ceremonin i Oslo röstades nyligen ned i stortinget.

Argumentet mot deras närvaro handlade om att Fredspriskommittén kritiserats för att den inte är självständig gentemot storting, regering och andra makthavare.

– Jag tycker inte att det är riktigt att kungafamiljen sitter på första rad under nobelprisutdelningen. De filmas och klipps in i talen som TV-sänds över hela världen, sa Petter Eide från Socialistisk venstreparti som lade fram förslaget.

– Det skapar missförstånd ute i världen,

Efter reklamen visas:
Mellan raderna NOBELVECKA UTAN LITTERATUR
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons