X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Nu får Norlén spetsa påtåren

Läs mer om Kampen om regeringsmakten
Stefan Löfven på presskonferensen idag.
Stefan Löfven på presskonferensen idag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter fyra veckors kafferep i politisk anda har väljarna fått veta – ingenting. Allt är precis som det var på valnatten. Och valnatten gav vid handen nästan exakt detsamma som valnatten för fyra år sedan gjorde.

Stefan Löfven förklarade efter dagens talmansmöte, på sitt saktfärdiga vis, att samtalen med andra partiledare har varit konstruktiva men att något konstruktivt inte har kommit ur dem. Den som inte får nervösa ryckningar efter ett sådant uttalande är ett under av saktmod.

Inte blev det bättre senare under dagen när Centerns, Liberalernas och Miljöpartiets presskonferenser avlöste varandra. Positionerna som C och L har intagit är att allianspolitik inte trumfar allt. Hellre en regering med vänsterprofil än en alliansregering som passivt stöds av SD. Det blev inte tydligare efter Björklunds möte med journalisterna. Han gav två diametralt olika svar på statsminister- och regeringsfrågan. Dels svarade han ja på frågan om L kommer trycka röd knapp i kammaren om moderat statsminister föreslås. Något senare sade samme Björklund att ”Ulf Kristersson är min huvudkandidat som statsminister”. Han sade också att ”om man får röster av ett annat parti är inte det samarbete”.

Annons
X

L och C vill se en regering i majoritet som driver allianspolitik. Det innebär antingen S, MP, C, L med stöd av V, eller Alliansen med stöd av S (och MP). Ingetdera är sannolikt och någon allianspolitik skulle det ändå inte bli.

Det är att luta sig långt över önskebrunnen och förlora blicken i den blanka ytan.

Under sin presskonferens sade Stefan Löfven även ”...om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen så...”. Ett förtydligande är på plats: SD är tungan på vågen. Det är själva problemet. Samtliga måste förhålla sig till dem och skulle göra det bäst genom att någon gång fråga dem vad de vill.

Allt för länge har sverigedemokrater fått inta den bekväma posen ”Inte vet jag, men ni har fel!”. Det borde de inte få komma undan med längre.

När det småningom blev tid för eftermiddagskaffe kallade talmannen till pressträff. Någon ny soneringsperson hade han inte, men väl ett mötesschema. Under morgondagen träffar talmannen aktuella regeringspartier i fyra konstellationer (Alliansen/S/MP, C/L/S/MP, Alliansen/MP, Alliansen). Norlén vill med detta kunna utesluta regeringsalternativ.

Med tanke på Björklunds splittrade budskap under sin pressträff kan man möjligen förstå talmannens behov av ännu fler koppar kaffe. Han behöver spetsa till både kaffet och doppat.

Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X

Stefan Löfven på presskonferensen idag.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X