Annons

Nu förbjuds det farliga transfettet – nästan

USA:s hälsomyndighet klassar det som otjänligt som människoföda. Men i Sverige finns inget maxtak för hur mycket transfett som får finnas i mat och heller inget krav på märkning . Forskare varnar för att även låga nivåer är farliga. Men nu kanske det blir ändring – tack vare EU.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Farliga transfettet förbjuds – nästan

Knappast någon ingrediens i vanliga livsmedel har varit så skadlig och skördat så många liv som transfettet. Debatten har pågått ända sedan 1970-talet.

WHO, Världshälsoorganisationen menar att ungefär en halv miljon människor varje år dör av hjärtsjukdomar orsakade av transfett.

Transfett är särskilt vanligt i kakor, bakverk, chips, godis och såser med lång hållbarhetstid.

I praktiken förvandlar man nyttiga omättade fettsyror genom att härda vegetabiliska oljor till mättade fettsyror av det allra skadligaste slaget.

Nu är det på väg att bli ett förbud – tack vare EU.

SvD:s Henrik Ennart förklarar vad som gäller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons