X
Annons
X
Recension

Leslie Brinner Nu fullbordas trilogin om den mångsidige Leslie Tay

Sångaren och låtskrivaren Leslie Tay var ”fucked-up” som barn, den som ingen ville vara med – nu är han en hyllad artist som tidigare i år släppte sitt debutalbum. Med ”Leslie brinner” syr regissören Stefan Berg ihop sin trilogi om Malmösonen Tay.

Regissören Stefan Berg har tidigare följt Leslie Tay i filmerna: ”Pojkar” (2004) och ”Leslie – killen som kommer att glänsa” (2008). Foto: Doc Lounge
Läs mer om Nya filmer

Leslie Brinner

Regi
Stefan Berg
Genre
Dokumentär
Manus
Stefan Berg
Medverkande
Leslie Tay

1 tim 23 min. Barntillåten.

Betyg: 4 av 6

Efter år av förberedelser släppte Leslie Tay tidigare i år sitt första album, ”Vilja och tålamod”. Låtskrivaren, artisten och producenten – begåvad ”studioråtta” som hjälpt flera artister till framgång – hade äntligen nått fram till sitt uttryck. Filmen ”Leslie brinner” handlar om den långa vägen till denna fullängdare.

Regissören Stefan Berg har redan skildrat Tays uppväxt i Sofielund i Malmö i två filmer, ”Pojkar” (2004) och ”Leslie – killen som kommer att glänsa” (2008). Nu fullbordas "trilogin" om den mångsidige Malmösonen.

Och det finns skäl att uppehålla sig vid Tay, han som lämnar den mörka uppväxten bakom sig för att bli ett med det Per Sinding-Larsen-gemytliga etablissemanget i Stockholm. Berg lutar sig tungt mot dessa kontraster: betongens Malmö och det glättiga Stockholm. Huvudstadens galor och glitter blir artistens andra hem, även om Tay är mycket mer än den vackra yta han omger sig med.

Annons
X

Karismatisk, känslig, tidigt verbal. Men också med ett förflutet som hemsöker honom, gamla vänner kvar i kriminalitet (någon som droppar av), en undergångsvision som sitter i. Hatkärleken till Sofielund är påtaglig, i egna ord var han ”den mest fucked-up kidden, som ingen ville vara med”. Drömmen att deala, få pengar och status var en stor del av vardagen. Med rötter i Ghana – pappan auktoritär och alkoholiserad, den älskade mamman för svag för att kunna rycka upp sonen – bär Leslie på flera utanförskap.

I vuxen ålder är problemet att kunna fokusera på sig själv, sin egen karriär. Det går utmärkt att skriva och producera åt andra, men det första albumet dröjer. R’n’b på svenska är relativt nytt, målgruppen måste uppfinnas. Leslie vill göra sig förstådd, kommunicera med folket. Prestationskraven blir därefter, samtidigt som han kämpar med känsloförrådet, att nå fram till sin inre sårbarhet. 

Allt detta känns, om än hört förut, relevant. Mer platt blir det andra gånger, som när barndomsidolen Eva Dahlgren – återkommande gäst på filmens galor – håller tal om vikten av skörhet, varpå regissören känner sig manad att zooma in på Tay. Vid sådana tillfällen blir filmen mer musikbranschvänlig än vad den nog vill vara.

Efter reklamen visas:
Leslie brinner

Det blir också väl mycket enligt schablon när filmen ska bakas ihop: ”utan musiken hade jag fastnat i det gamla, jag hade aldrig kunnat drömma om att bli den jag blev”, och så vidare. Egotrippen handlar förstås inte bara om Tay utan om 2018. Det är inte utan att de gamla bilderna, som regissören fint återkommer till, då med Leslie i tonåren, är snyggare, mörkare och mer intressanta – och ett avgörande skäl till att regissören ror projektet i hamn.

Man hade ändå önskat att Stefan Berg grävt lite djupare i detta utanförskap, även om maktrelationen till den skildrade nog förskjutits en del.

Mer än att han släppt sitt album skulle man vilja veta hur Leslie Tay faktiskt mår, skriver Jon Asp. Foto: Doc Lounge

”Ingen har förstått mina känslor”, säger huvudpersonen i början av filmen. Somligt kommer fram på vägen, genom detta unika material över 15 år, men var befinner sig Leslie Tay i dag? Mer än att han släppt sitt album skulle man vilja veta hur han faktiskt mår, i relation till den bransch som föder honom. Brinner han fortfarande lika mycket?

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Mer än att han släppt sitt album skulle man vilja veta hur Leslie Tay faktiskt mår, skriver Jon Asp.

Foto: Doc Lounge Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X