Annons

Jenny Nordberg:Nu hänger det på vem Trump lyssnar på i egna kretsen

Nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton och utrikesminister Mike Pompeo bakom president Donald Trump.
Nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton och utrikesminister Mike Pompeo bakom president Donald Trump. Foto: Andrew Harnik/TT

Trump anklagar Iran för en attack som skulle kunna leda till krig. Men när någon har så svårt med sanningen på hemmaplan – vad ska man tro när han tvärsäkert pratar om vad som händer utanför Oman?

Under strecket
Publicerad

Nedanför det runda lilla flygfönstret ser de ut som små riskorn som rör sig i olika riktning över ett glitterblått hav.

Varje gång jag flyger in till Dubai stirrar jag på tankfartygen och tänker på hur gammaldags det är: En stor del av världens olja måste pumpas lite i taget in i stora fartyg för att åka runt halva jorden för att sedan pumpas ut igen.

Mer än 22 miljoner fat olja i fartyg flyter varje dag genom det lilla Hormuz-sundet, med Förenade Arabemiraten och Oman på ena sidan, och Iran på den andra. Det är en knapp tredjedel av världens olja. Den som kontrollerar sundet kontrollerar både Asiens och västvärldens oljeförsörjning.

Nu har ett japanskt och ett norskt tankfartyg attackerats, skadats av explosioner och fått evakueras.

”Det var Iran!” säger USA:s president.

Iran å sin sida anklagar USA för att att försöka sätta dit dem, och att det lika gärna kan vara amerikanerna själva som klätt ut sig till iranskt fartyg. Eller fabricerat bevis i form av en liten luddig video som ska föreställa ett iranskt militärfartyg där besättningen försöker ta bort en mina som ännu inte har exploderat från tankfartygets ena sida.

Annons
Annons

Officiella meddelanden från Iran åtnjuter nu inte någon vidare hög trovärdighet i sådana här sammanhang.

Det skulle vara ganska logiskt om Iran hade gjort detta, efter att USA sade upp kärnvapenavtalet och i stället belade Iran med hårda sanktioner. Iran är i ekonomisk kris och får inte exportera olja som förr. Om transportera i Hormuz-sundet blockeras eller hotas drivs priserna på råolja upp direkt. Fyra procent hittills sen attackerna. Höjda bensinpriser, i sin tur, vore något mycket olyckligt för en amerikansk president som vill bli omvald.

Men hur är det då med trovärdigheten hos Donald Trump själv?

Faktagranskare som följer Trumps uttalanden har kommit fram till att han har ljugit eller förvanskat sanningen i snitt åtta gånger per dag sedan han blev president. Trump har ju också flera gånger ifrågasatt sina egna spioner, och tillskrivit Putins försäkranden om oskuld större vikt än det FBI och CIA lagt fram om hur Ryssland försökte sabotera presidentvalet.

Den amerikanska underrättelsetjänsten lade fram sin rapport tidigare i år om vad den bedömer som världens största och farligaste hot mot USA. De skrev mycket om växande cyberhot från Kina och Ryssland, och motsade presidenten på tre viktiga punkter: IS är inte besegrat, utan fortsätter att fungera på flera platser. Nordkorea håller inte alls på att avrusta och göra sig av med kärnvapen, som Trump vill påstå efter sina möten med Kim Jong-Un. Iran syntes inte heller ha brutit mot kärnvapenavtalet, vilket Trump använde som argument för att säga upp det.

Annons
Annons

Amerikansk underrättelsetjänst är helt värdelös, slog presidenten när han fick höra allt detta.

Men nu passar det, när både USA:s utrikesminister Mike Pompeo och nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton säger sig vara tvärsäkra på att fartygsattackerna är en uppenbar provokation av Iran. Som behöver bemötas.

Utåt har Trump sagt att han gärna förhandlar med Iran, men budskapet från Teheran är hittills entydigt: ”Jag anser inte att Trump som person är värdig att utbyta meddelanden med. Vi förhandlar inte med USA”, svarade Khamenei.

USA:s reaktion på attackerna kan därför komma att avgöras av vem Trump lyssnar mest på i sin egen krets. De tidigare ”försiktiga generaler” som omgav Trump är numera borta. De som återstår har gjort sig kända för att ha tydliga åsikter och driva agendor som inte är hemliga för någon.

John Bolton har länge argumenterat för att Iran utgör det största hotet mot USA. För några månader sedan publierade han ett personligt och aggressivt video-meddelande till Irans Ayatollah Khamenei där han talade rakt in i kameran och anklagade honom för att terrorisera sin egen befolkning. Han lade också till att han tror att tiden för Irans ledare snart är över.

Bolton har haft viss framgång med Trump, som ju ålade Iran med stränga sanktioner och satt upp revolutionsgardet på den officiella terrorist-listan. Trots att Trump flera gånger har sagt att han inte önskar ”regime change”, det vill säga att Irans styre faller, så var budskapet svårt att misstolka när en hel gren av Irans försvarsmakt med tusentals anställda är att räkna som terrorister i USA:s ögon.

Annons
Annons

Och redan i maj meddelade Bolton att amerikanska stridsfartyg skulle skickas till Persiska viken för att verka avskräckande för – och vara beredda på anfall från – Iran. Pentagon säger sig också vara berett att skicka betydligt mer förstärkning till området.

För resten av världen, inklusive många amerikaner, är osäkerheten stor kring vad som faktiskt har hänt utanför Oman. Liksom vad som ska hända om det verkligen är Iran.

Ägaren av det ena tankfartyg som utsattes sade att besättningen hade beskrivit hur något kom flygande genom luften. De hörde sedan en explosion och tvingades evakuera efter att ett hål i fartyget slagits upp. Det låter alltså inte som en mina. Men om det var en mina, och Iran plockade bort den från fartyget, betyder det automatiskt att de också satte dit den?

Både EU och FN är avvaktande, och flera europeiska statsöverhuvuden har sagt att Irans skuld inte kan anses vara bevisad. Det japanska fartyget ska nu bogseras hamn, och frågan är vem som hinner ”undersöka” det först.

Om attackerna fortsätter kan läget snabbt bli mer akut, eftersom oljan måste fram. Trump vill inte bli indragen i krig, men USA:s flotta kan inte heller agera eskort åt varje tankfartyg.

Flera amerikanska analytiker har påpekat att detta liknar upptakten till Irak-kriget obehagligt mycket, där falska eller skakiga påståenden kom att utgöra själva motiveringen för det amerikanska anfallet mot Bagdad.

USA försöker också nu som då få FN:s säkerhetsråd med på båten – där ”fördömdes” attackerna på tankfartyg i veckan. Men det är långt därifrån till ett godkännande och eventuellt deltagande i ett anfall mot Iran.

När Bolton har talat om Iran tidigare har hans chef snarare snarare tonat ner det. Men Bolton har som sagt haft framgång i att övertala presidenten förr. När Trump meddelade att alla amerikanska trupper skulle ut ur Syrien var det Bolton som förmådde honom att inte dra tillbaka riktigt alla.

Trump är ju känd för att hålla med den han senast pratade med, liksom att själv bestämma vad som är sant. Just nu tycks han vara övertygad om att Iran attackerade först, och världen får därmed vänta på hur USA tänker svara.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons