Annons

Hyllar ”lilla raketmannen” – nu har Trump nya fiender

Förra året drog hela världen efter andan när Donald Trump hotade att förgöra Nordkorea i sitt första tal i FN i New York. När USA:s president på tisdagen på nytt talade inför generalförsamlingen riktade han i stället den hårdaste kritiken mot Iran. SvD listar några av de mest uppmärksammade delarna ur talet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 1

1 / 5

Nordkorea: från raketman till hyllning

Foto: Richard Drew/AP

Förra året sa Trump att ”raketmannen” – Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – är på ett självmordsuppdrag för sig själv och sin regim när presidenten höll sitt första tal till FN:s generalförsamling i september. Kim svarade med att säga att Trump var mentalt rubbad.

Sedan dess har mycket hänt i de båda ledarnas relation. I juni höll de ett historiskt möte och Trump har övergått till att tala varmt om Kim Jong-Un och sa bland annat i samband med mötet att Kim är en ”väldigt begåvad man”.

Samtidigt har lite hänt i praktiken och kritiker menar att mötets enda resultat är en framgångsrik PR-kupp för Nordkoreas diktator. I augusti ställde Trump in utrikesminister Mike Pompeos planerade möte till Nordkorea på grund av bristen på framgång i förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapennedrustning.

I sitt tal tog Trump därför tillfället i akt att sälja in mötet som en framgång. Han lyfte bland annat att Nordkorea förstört militära anläggningar som en eftergift och sa att mötet varit ”högst produktivt”.

”Jag vill tacka Kim Jong-Un för hans mod”, sa presidenten. Samtidigt var Trump tydligt med att USA inte planerar lyfta några sanktioner mot Nordkorea i nuläget.

Annons
Annons

Irans president Hassan Rouhani.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP Bild 1 av 1

2 / 5

Bad omvärlden isolera Iran

Irans president Hassan Rouhani.
Irans president Hassan Rouhani. Foto: Ebrahim Noroozi/AP

I år riktades de hårdaste orden i stället mot Iran. Redan förra året ägnade Trump en stor del av sitt tal åt att kritisera Iran genom att kalla regeringen för korrupt och kritisera Iran för att förtrycka sitt folk, finansiera terror och destabilisera Mellanöstern. Sedan dess har relationen mellan länderna bara förvärrats efter att Trump valde att dra USA ur det internationella kärnenergiavtalet med Iran. Därmed återinförde USA sanktioner i flera steg, trots att det internationella samfundet är enigt i att Iran följer avtalet.

Förra året sa Trump att ”det är dags för hela världen att enas med oss för att få Irans regering att sluta skapa död och förstörelse”. I år var kritiken ganska lik: Trump sa att Iran sprider förödelse i regionen och han uppmuntrade ”alla länder att isolera Iran”.

Iran har sagt att landets företrädare inte kommer träffa amerikanska representanter ”på någon nivå”. Trump har sagt att han är öppen för att träffa Irans president Hassan Rouhani.

Annons
Annons

På onsdag ska Trump hålla ett möte i säkerhetsrådet om Iran.

Foto: Julie Jacobson/AP Bild 1 av 1

3 / 5

Konflikt med många inblandade

På onsdag ska Trump hålla ett möte i säkerhetsrådet om Iran.
På onsdag ska Trump hålla ett möte i säkerhetsrådet om Iran. Foto: Julie Jacobson/AP

Relationerna med Iran spiller också över på de med andra länder då Trump lovat att agera mot alla länder som inte följer de amerikanska sanktionerna, vilket gör det nästintill omöjligt för europeiska företag att göra affärer med Iran. Exempelvis uppgav nyligen lastbilstillverkaren Volvo att man har slutat tillverka fordon i Iran på grund av USA:s sanktioner som gör att bolaget har svårt att få betalt. Frankrike, Storbritannien och Tyskland har sagt att man vill hitta en lösning för att rädda Iranavtalet. I sitt tal försvarade Trump därför beslutet och sa att ”så många länder stöttade mig i mitt beslut att dra mig ur avtalet” och syftade på amerikanska allierade i regionen såsom Israel.

På onsdag ska Trump hålla ett möte i säkerhetsrådet om Iran. Hans stab har försökt bredda agendan för att undvika att Iran ska ges möjlighet att delta – länder har rätt att få ha en företrädare om landet är en punkt på agendan. När den här texten skrivs är det ännu oklart om Iran president Hassan Rouhani kommer delta.

Annons
Annons
Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

4 / 5

America First

Foto: Evan Vucci/AP

Trump betonade flera gånger USA:s suveränitet och att han sätter amerikanska medborgare först. Han sa att andra länder borde göra likadant och tog avstånd från flera internationella samarbeten:

Trump sa nu, vilket hans nationella säkerhetsrådgivare John Bolton tidigare sagt, att USA ställer sig utanför den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag. USA agerar numera som att domstolen saknar auktoritet och kommer inte respektera domstolens åtgärder.

Trump sa också att USA inte ska delta i några internationella initiativ för att hantera migrationsfrågan, utan att det är en fråga som bör skötas enskilt av varje land.

Annons
Annons

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Foto: Bebeto Matthews/AP Bild 1 av 1

5 / 5

Nämndes inte alls: Klimatfrågan

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Foto: Bebeto Matthews/AP

När generalsekreterare Antonio Guterres öppnade årets generalförsamling, strax innan Trump skulle tala, varnade han för klimatförändringarnas påverkan om världens ledare inte agerar de närmsta två åren. Han pratade om att världen är i ett avgörande ögonblick.

I Trumps tal nämndes inte klimatfrågan alls när han listade de utmaningar han anser att världen står inför. I stället framhöll presidenten att USA ”gärna exporterar vårt överflöd av olja, grönt kol och naturgas till våra allierade”.

Annons
Annons
Annons
Annons