Annons

Nu kan alla få varningar i telefonen

Sedan den 7 juni har alla operatörer anslutit sig till det nya systemet som gör det möjligt att skicka ut varningar till alla mobiltelefoner som befinner sig inom ett nytt område.
Sedan den 7 juni har alla operatörer anslutit sig till det nya systemet som gör det möjligt att skicka ut varningar till alla mobiltelefoner som befinner sig inom ett nytt område. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter att de sista mobiloperatörerna anslutit sig till det nya systemet, som gör det möjligt att skicka sms med Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), kan alla i Sverige nu få varningsmeddelande i mobiltelefonen.

TT
Publicerad

Från och med den 7 juni är alla operatörer anslutna till det nya systemet vilket innebär att alla som befinner sig inom ett visst område kommer att få aktuella varningar till sina mobiltelefoner, skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Det kan till exempel handla om meddelanden som varnar för bränder, olyckor eller attentat. Att kunna nå mobiltelefoner som befinner sig inom ett särskilt område blev möjligt genom en lagändring som trädde i kraft den 1 juli förra året men det är inte förrän nu som alla operatörer i landet anslutits.

– Processen har dragit ut lite på tiden men nu är de sista operatörerna anslutna, säger Mathilda Jansson, presstalesperson på SOS Alarm.

Annons

Men det här innebär inte slutet för utomhusalarmet Hesa Fredrik eller möjligheten att gå ut med varningar via till exempel radio eller tv.

– Den som begär ett VMA, som till exempel räddningstjänsten eller kommunen, kan nu välja hur man vill att varningen ska gå ut. Om man till exempel vill att larmet går ut genom utomhusalarmet Hesa Fredrik, varningsmeddelande till mobiltelefoner eller om meddelandet ska gå ut i radio och tv, säger Mathilda Jansson.

Sms-systemet ska fungera som ett komplement och ett varningsmeddelande som går ut via sms kommer också alltid att gå ut via radio och tv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons