Annons

Nu har 5G kommit till Sverige – på riktigt

Allison Kirkby, vd och koncernchef Telia Company tillsammans med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister (S), vid måndagens invigning.
Allison Kirkby, vd och koncernchef Telia Company tillsammans med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister (S), vid måndagens invigning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

På måndagsförmiddagen slog Telia på sina första 5G-basstationer under pompa och ståt – men Telia blev inte först. Konkurrenten Tele2 kuppade in sig som första operatör med ett kommersiellt 5G-nät redan på söndagen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Allison Kirkby, vd och koncernchef för Telia Company.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

För Tele2 var det en prestigevinst att hinna före den delvis statliga telekomjätten Telia med ett 5G-nät öppet för allmänheten.

– Vi var först att lansera 4G nationellt i Sverige, nu blir vi det också med 5G. Så det är klart att det är viktigt att visa för våra kunder i dag, som tycker det är viktigt att kunna testa tjänsterna. Därför är vi redo nu att köra i gång det här, sade Tele2:s nätchef Björn Lindberg till nyhetsbyrån TT då.

I Stockholm blev Tele2:s nät tillgängligt under söndagen, medan det dröjer till den 24 juni innan det blir tillgängligt i Göteborg och Malmö. 5G-nätet tillåter hastigheter på över 1 gigabit per sekund, vilket enligt Tele2 är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4G-nät.

– Det fortsätter att rulla ut under året. Nu kommer det ta ett tag innan hela Sveriges befolkning får tillgång till 5G, men det här är startskottet som vi jobbat för en längre tid, berättade Björn Lindberg på söndagen.

För Tele2-kunder med obegränsad surf kommer växlingen till 5G ske automatiskt, i Stockholm redan under söndagen, sade Tele2:s nätchef Björn Lindberg till TT.

Annons
Annons

Allison Kirkby, vd och koncernchef för Telia Company.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Telia och Ericsson hade kallat till pressträff på måndag för att presentera sitt första kommersiella 5G-nät. Telia sade till branschtidningen Telekom idag att de inofficiellt haft sitt 5G-nät rullande i ”flera veckor”. Vad bolaget gjorde under måndagen var att slå upp dörrarna till 15 basstationer för allmänheten. Under juni kommer bolaget att bygga över 60 stycken fler stationer.

– Våra mobilnätverk har aldrig varit viktigare för oss än nu, konstaterade Telias vd Allison Kirkby vid pressträffen som skedde på ett hustak i centrala Stockholm, där även Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister (S), var på plats.

Allison Kirkby, vd och koncernchef för Telia Company.
Allison Kirkby, vd och koncernchef för Telia Company. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Med på Telias pressträff var även Ericsson, som är telekombolagets ”strategiska partner” för infrastrukturen i 5G-satsningen. I ett pressmeddelande innan måndagens pressträff kallade Ericssons vd Börje Ekholm öppningen för en ”viktig milstolpe”.

Ericsson har positionerat sig som en mer neutral leverantör av 5G-teknik gentemot bolagets största konkurrent, kinesiska Huawei. I USA har staten förbjudit telekombolag att använda sig av teknik från Huawei på grund av påstådda säkerhetsrisker på grund av Huaweis kopplingar till kinesiska staten.

Huawei möter inte samma motstånd i Europa och Tele2 använder bland annat teknik från Huawei. Till TT säger Tele2:s Björn Lindberg att det inte är en enskild leverantör som står för deras teknik, utan det är en "blandning av leverantörer som gör det möjligt" för Tele2 att erbjuda 5G. Bland annat stora företag som Huawei, Nokia och Ericsson, men även flera andra, säger han.

Annons
Annons

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi brukar inte nämna någon enskild, eftersom det är så pass många som är med och levererar.

Telia och Tele2 kommer inte vara de enda leverantörerna av framtidens supersnabba mobila internet. I juni lanserar även operatören Tre sitt 5G-nät, bland annat i delar av Malmö, Lund, Uppsala och Stockholm. Likaså siktar Telenor på att lansera de första 5G-tjänsterna under 2020.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring.
5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, sade i en intervju med TT tidigare i år att den genomsnittliga användaren inte lär märka några större skillnader vid förändringen till 5G inledningsvis. Väldigt få svenskar äger dessutom i dagsläget en telefon med 5G-teknik.

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G – i Sverige har vi en bra bit kvar innan taket är nått, enligt Jens Zander.

5G bidrar inte heller till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig.

– Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken, sade Jens Zander.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons