Efter reklamen visas:
saudi loop

Nu lyfter Saudiarabien på slöjan: ”Vi har inget val”

”Inte längre andra klassens medborgare”. I världens rikaste land pågår historiska förändringar för miljontals kvinnor. Rekordmånga yrkesarbetar, de slipper förmyndare och Saudiarabien har fått sin första kvinnliga bankchef. Men det finns en öm, svag punkt.

Uppdaterad
Publicerad

RIYADH Amerikansk popmusik dånar ur högtalarna. Längs gågatan strövar förälskade par hand i hand, och på en restaurang sitter unga kvinnor med utslaget hår och röker vattenpipa. Längre bort åker välsminkade tonårstjejer skridskor på en konstgjord isbana.

Är det här verkligen Saudiarabien? Landet där kvinnor lever beslöjade och segregerade från män, saknar rättigheter och måste ha mannens tillstånd för att resa och röra sig fritt. Enda landet i världen där kvinnor har kunnat fängslas om de satt sig bakom ratten, visat en naken armbåge eller plockat ögonbrynen.

Så var det framtill nyligen. Men på ett par år har slöjan lyfts över Saudiarabien – på flera sätt. Vissa kallar det en social revolution som håller på att genomsyra hela samhället.

Det märks inte minst här på nöjesfältet Boulevard i hjärtat av huvudstaden Riyadh. Västerländsk musik som tidigare var förbjuden flödar nu från alla håll, kvinnor och män samsas på kaféer och många kvinnor låter håret svalla utan slöja. Nästan alla bär fortfarande en klassisk abaya en lång fotsida kappa med långa ärmar. Men många låter den fladdra öppen över jeans och t-shirt.

1/2

25-åriga ekonomen Haya Bin sitter med några tjejkompisar på en restaurang i Riyadh. ”Jag har kört hit själv, så skönt att slippa fråga pappa eller min bror”.

Foto: Gunilla von Hall
2/2

En gigantisk skridskobana i Riyadh där tjejer och killar åker ihop, en del hand i hand, medan amerikansk popmusik flödar över isen.

Foto: Gunilla von Hall

I en blommig soffa på en restaurang sitter 25-åriga ekonomen Haya Bin Khamees i öppen abaya och det långa håret uppsatt med guldspänne. Hon har stämt träff med några tjejkompisar för att röka vattenpipa i den sammetslena vårkvällen.

– Jag körde bil hit förstås. Så himla skönt att slippa fråga min pappa eller bror att köra mig överallt. Jag behöver inte ens deras tillstånd för att göra det jag vill längre.

Annons

– Jag får lyssna på vilken musik jag vill och träffa vänner på kaféer. Jag har till och med slutat bära slöja och lockar nu håret varje dag, säger hon.

På rekordkort tid har Saudiarabien skakats av vad som beskrivs som social jordbävning. Bakom står landets reforminriktade men kontroversielle kronprins Mohammed bin Salman, som kallas för MBS. I praktiken tog han över makten 2017.

Kort därefter kom det första stora beslutet.

I en soffa på en restaurang sitter två unga saudiskor och röker vattenpipa. ”Nu har jag klippt håret kort som jag alltid velat”, säger 29-åriga Sarah.
I en soffa på en restaurang sitter två unga saudiskor och röker vattenpipa. ”Nu har jag klippt håret kort som jag alltid velat”, säger 29-åriga Sarah. Foto: Gunilla von Hall

Saudiskor på frammarsch

Den 24 juni 2018 skrevs historia i Saudiarabien. Då fick kvinnor börja köra bil efter flera års kampanjande. Inom en månad ansökte 120 000 kvinnor om körkort, och bilder på euforiska kvinnor bakom ratten spreds över världen. Nu var de inte längre tvungna att be familjens chaufför eller använda taxiappar för att ta sig runt.

Annons

Snart 30-åriga Wedad Abdullah är en av flera saudiskor som gjort bilkörningen till sitt yrke. Sedan två år jobbar hon för taxiföretaget Careema i Saudiarabien, och är märkbart stolt över sin roströda bil med benvit muff kring ratten.

– I början var män livrädda för att åka med mig. De trodde inte att jag kunde köra en bil. Men nu är de jätteimponerade. Och själv tjänar jag 12 000 rial (motsvarande nästan 30 000 kronor) i månaden, säger hon nöjt till SvD.

Sedan dess har förändringarna kommit slag i slag – och saudiskorna tagit stormsteg framåt:

* Klädkoden har luckrats upp. Numera bär få kvinnor i storstäderna slöja som täcker ögonen. Vissa bär ingen slöja alls. Alltfler använder färggranna abaya i stället för svart, och under bär många jeans och sneakers.

* Sedlighetspolisen har avskaffats. Nu syns inte längre skäggprydda moralpoliser som nitiskt övervakat att kvinnor inte får visa ett hårstrå och hålls åtskilda från män i det offentliga livet.

* Segregering på restauranger och kaféer har slopats. Tidigare fanns en avdelning för män medan kvinnor och familjer fick sitta i en annan del. Separata ingångar är borta.

Annons
Wedad Abdullah, 30, jobbar sedan två år tillbaka som taxichaufför.
Wedad Abdullah, 30, jobbar sedan två år tillbaka som taxichaufför. Foto: Gunilla von Hall

Förmyndarsystemet har också nästan försvunnit. Tidigare var kvinnor tvungna att ha en manlig förmyndare – ”wali” som gav tillstånd att resa, öppna bankkonto, skaffa jobb, hyra lägenhet och studera vid universitet. Det kunde vara en pappa, bror eller son. Men nyligen togs förmyndarsystemet bort för kvinnor över 21 år.

Dessutom har arbetsmarknaden öppnats för fler kvinnor. I dag yrkesarbetar 23 procent av saudiskorna jämfört med 16 procent 2016, och landet har fått sin första kvinnliga bankchef. Idrotten har också slagit upp portarna – nu släpps kvinnor in på fotbollsarenor, och en kvinnlig fotbollsliga har startats. De kan även jogga på öppen gata, och tillåts springa maraton. Till och med armén tillåter kvinnor på vissa poster.

Annons

Saudiskorna betraktas inte längre som andra klassens medborgare, anser 41-åriga tonårsmamman Salma Alrashid som nyligen gått igenom en skilsmässa.

– Jag gick ensam till domstolen med mina tre barn och två vittnen – och fick vårdnaden om barnen. Det hade varit omöjligt tidigare eftersom barnen enbart tillhörde mannen.

1/3

Tonårsmamman Salma Alrashid har nyligen gått igenom en skilsmässa.

Foto: Gunilla von Hall
2/3

Många lockas till det jättelika nöjesfältet Boulevard i Riyadh där det gränslöst med aktiviteter.

Foto: Gunilla von Hall
3/3

Donut Heaven - en av attraktionerna på det stora nöjesfältet Boulevard i hjärtat av Riyadh.

Foto: Gunilla von Hall

Dessutom har förbud mot biografer och konserter avskaffats, och nöjesfält som ”Boulevard” öppnats för både män och kvinnor. Det finns planer på ett nöjesfält som kostar mångmiljarder och ska bli mer än dubbelt så stort som Disney World. Regeringen har även inrättat ett särskilt ”Nöjesdepartement” – General Entertainment Authority.

Ett socialt och kulturellt jordskalv med andra ord. Vilket fått oanade följder för vissa.

Från musikförbud till befriande hiphop

– Jag trodde aldrig att det var möjligt, säger hon när vi ses i studion på en bakgata i Riyadh en stjärnklar kväll.

När musik började höras på kaféerna och diskreta gym tilläts började 32-åriga Nelly Attar leta lokal. I början gav hon gratis yogakurser. Men 2018 tog hon mod till sig – och startade landets första dansstudio.

Annons

– Jag är stolt över att jag vågade.

Inne i studion med stora speglar på väggarna pågår numera dansande som tidigare varit otänkbart i det konservativa landet, som hiphop, zumba och indisk magdans.

– Vi har tio dansklasser och gör allt som trendar. Populärt just nu är sydkoreansk k-pop.

Nelly Attar tog mod till sig 2018 – och startade Saudiarabiens första dansstudio. ”Jag är stolt över att jag vågade”.
Nelly Attar tog mod till sig 2018 – och startade Saudiarabiens första dansstudio. ”Jag är stolt över att jag vågade”. Foto: Gunilla von Hall

Men det är inte smärtfritt. Ibland får Nelly varningar om att dansbilderna på Instagram kan vara stötande och leda till ramaskri.

– Jag är orolig för att förlora det jag byggt upp. Vi försöker vara försiktiga med klädseln och rörelserna som visas. Inga ärmlösa linnen eller bara ben.

De sociala förändringarna har dock kommit för att stanna, menar flertalet bedömare. ”Tandkrämen är ute ur tuben och går inte att trycka tillbaka”, som en diplomat uttrycker saken. Eller kanske är det så att man ger folket sociala friheter till priset av fortsatt politisk kontroll.

Annons

Bakslag och motstånd mot demokrati

Det varnas dock för att liberaliseringarna går för fort, och att bakslag väntar från konservativa krafter. En del familjer är också motsträviga till att deras döttrar, fruar och systrar nu ger sig ut fritt i samhället eller börja resa hur de vill.

– Visst finns en risk för backlash, säger shejk Mohammad Abdulkarim Al-Issa som är närmaste rådgivare till kronprinsen och anses vara arkitekten bakom Saudiarabiens reformplaner.

SvD får ett exklusivt samtal med shejken som också ingår i ulama, landets mäktiga råd med religiöst lärda.

– Du förstår, vi har inget val. Reformerna måste ske även om det är riskfyllt. Även de mest hårdföra krafterna inser det, säger Al-Issa som själv gav tillstånd till landets första kvinnliga advokat när han var saudisk justitieminister.

Andra är mindre säkra. En av dem är prins Abdullah bin Khaled Al Saud, forskningschef på tankesmedjan King Faisal Center for Research and Islamic Studies.

– I början var äldre inte optimistiska. Nu har många ändrat sig. Det är en balansgång där vi prövar oss fram och ingen vet var gränsen går, säger han under ett möte i huvudstaden.

Annons

Prinsen konstaterar att nästan 70 procent av den saudiska befolkningen är under 34 år. Många har rest eller studerat utomlands och följer omvärlden via satellit-tv och sociala medier.

– De vill ha mer social frihet och deras attityder kommer att forma Saudiarabiens framtid. Därför är det viktigt att regeringen moderniserar och öppnar upp. Det är självklart att kvinnor ska få köra bil och slippa ha manliga förmyndare.

Men större politiska reformer finns inte på kartan. Kritik mot regeringen och kungafamiljen fortsätter att straffas hårt, och vissa menar att tillslagen mot meningsmotståndare blivit hårdare. Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är ett exempel som gett landet katastrofalt rykte i omvärlden. Den saudiske bloggaren Raif Badawi som dömts till tio års fängelse och tusen piskrapp sitter fortfarande i fängelse.

Män och kvinnor sida vid sida på kaféer i Saudiarabiens huvudstad – en ny syn sedan könsseparation på restauranger togs bort och mittenväggarna revs.
Män och kvinnor sida vid sida på kaféer i Saudiarabiens huvudstad – en ny syn sedan könsseparation på restauranger togs bort och mittenväggarna revs. Foto: Gunilla von Hall
Annons

Fyra kvinnor som drev kampanjer för kvinnlig bilkörning sitter också bakom galler på det beryktade al-Hair-fängelset sedan två år. Plus att tusentals förföljs eller sitter fängslade efter godtyckliga rättegångar samt utsätts för tortyr och misshandel, enligt människorättsgrupper.

Alkohol och bikinis kommer aldrig att tillåtas på gator och offentliga stränder som i Dubai.

Den sociala uppluckringen har också gränser. Så greps exempelvis en kvinnlig rappare för den provokativa videon ”Mecca Girl” från Saudiarabiens heligaste stad tidigare i år. Och i flera omgångar har ungdomar gripits i moralrazzior för ”oanständig klädsel” och lättklädda videos som blivit virala. Prins Abdullah försvarar regimens hårda nypor, och menar att säkerhet och stabilitet är viktigast.

– Den sociala revolutionen riskerar att åtföljas av instabilitet och social oro. Titta bara vad som hänt i Libyen och Syrien. Därför krävs politiska hårdhandskar. Vi har inte råd att förlora kontroll över den interna situationen i landet.

– Här får inte heller bli något Las Vegas. Alkohol och bikinis kommer aldrig att tillåtas på gator och offentliga stränder som i Dubai.

Annons

Prins Abdullah erkänner att han brottas med frågan hur det konservativa kungadömet med islams två heligaste platser kan vara både modernt och saudiskt. Demokrati är det inte frågan om: ”Saudiarabien har aldrig gjort anspråk på att vara en demokrati”.

Det är inte heller vad många saudier verkar vilja ha.

Kronprinsens vinning

Noura Abdullah sitter med en kaffe latte utanför Starbucks i centrala Riyadh tillsammans med några vänner – kvinnor och män. Hennes kappa är snusbrun och det lockiga håret syns väl eftersom slöjan nästan glidit av huvudet. På näsan balanserar ett par moderiktiga solglasögon.

Här samsas kvinnor och män kring borden medan musik av Beyoncé strömmar ur högtalarna. En del bär slöja, andra inte. Vissa män bär traditionell fotsida dräkt, andra inte. Kaféet är omtalat, här revs en vägg ner mellan den manliga och kvinnliga avdelningen när lagen ändrades och kvinnor och män tilläts fika tillsammans.

– Jag jobbar på bank, har egen inkomst och är inte beroende av min man på något sätt sedan wali-systemet avskaffades. Tidigare ville jag flytta från Saudiarabien, och när jag var liten drömde jag om att vara pojke. Idag vill jag inget hellre än att stanna här.

Annons
1/4

Noura Abdullah jobbar på bank och säger ”jag har egen inkomst och är inte beroende av min man sedan wali-systemet avskaffades.” Systemet med manligt förmyndarskap för kvinnor över 21 år togs nyligen bort.

Foto: Gunilla von Hall
2/4

Nu finns den sociala frihet många längtat efter i Saudiarabien säger Noura Abdullah. ”Tidigare ville jag flytta härifrån, och när jag var liten drömde jag om att vara pojke. Idag vill jag inget hellre än att stanna här”.

Foto: Gunilla von Hall
3/4

Slöjorna halkar allt längre bak på huvudena - och en del kvinnor bär inte längre slöja i Saudiarabien. Socialt sker stora uppluckringar - men inte politiskt.

Foto: Gunilla von Hall
4/4

Många kvinnor fortsätter att bära slöja och flertalet har så kallad abaya - en fotsida kappa. Men vissa klär sig numera som de vill i den saudiska huvudstaden utan att det väcker någon större uppmärksamhet.

Foto: Gunilla von Hall

– Jag har fått makt över mitt eget personliga liv. Därmed känner jag också ny lojalitet gentemot mitt land och längtar inte längre till Dubai eller USA, säger hon.

Detta är precis vad kronprinsen önskar uppnå. Vinna folkets hjärtan och sympati – och samtidigt minimera risken för frustrerat missnöje. På samma gång vill han få saudierna att arbeta mer och ersätta miljontals gästarbetare med tanke på att oljan en dag tar slut, ett program som kallas ”saudifiering”.

Men det är skillnad mellan en metropol som Riyadh och småstäder i saudiska öknen dit reformerna inte nått på samma sätt. I ökenstäderna möter SvD flera överraskningar.

”Körtkort? Jag har kört i 15 år”

Vi stannar i den sömniga ökenstaden Huraymila. Jag går in i en sandig butik för att köpa en kappa, en abaya som kan underlätta att smälta in och samtala med kvinnor. Blir förvånad över att det finns massa olika färger och inte bara svarta.

Framför den sandfärgade moskén utanför butiken väntar nästa överraskning. Med långsamma steg kommer Haya al-Subai gående med sin sjukliga 70-åriga mamma. Båda bär heltäckande svart slöja och niqab. De bor åtta personer i ett litet ökenhus och har det knapert med saudiska mått mätt. De låter förstå att kvinnors ökade rättigheter inte är någon prioritet.

Annons

– Och vaddå körkort? Jag har kört i 15 år. Min mamma likaså. Min pappa dog tidigt och här ute i öknen har kvinnor alltid kört bil, säger Haya.

I Ökenstaden Huraymila ser det annorlunda ut än i metropolen Riyadh.
I Ökenstaden Huraymila ser det annorlunda ut än i metropolen Riyadh. Foto: Gunilla von Hall

Sedan deklarerar hon snabbt att förmyndarskapet aldrig bekymrat henne, ”jag gör som jag vill i alla fall”. Samt att det är hennes val att bära heltäckande slöja. Men om hennes 16-åriga dotter väljer att ha slitsad abaya, jeans och sneakers ?

– Det är hennes val. Jag kan inte göra något åt det. Tiderna förändras.

Hon skulle till och med acceptera att dottern åkte till Riyadh för att gå på kaféer.

– Men själv skulle jag aldrig sätta min fot på sådana platser. Jag går aldrig på kaféer. Jag undviker all musik. Det är mitt val, säger Haya.

Hon bär samma namn som Haya i den blommiga soffan på nöjesfältet i Riyadh. Men de två kvinnorna tillhör olika världar i ett land som genomgår förändringar i turbofart. Kan de två världarna samexistera under den sociala process som pågår?

Min lillasyster bär slöja och mamma har niqab. Det stör mig inte alls. Huvudsaken är att jag får leva som jag vill.

Den 25-åriga Haya i huvudstaden, med nylockat hår, lutar sig framåt i soffan på restaurangen och svarar utan att tveka:

– Min lillasyster bär slöja och mamma har niqab. Det stör mig inte alls. Huvudsaken är att jag får leva som jag vill. Det är så mycket nytt som händer och det lär fortsätta. Nu kan inget stoppa kvinnorna i Saudiarabien.

SvD:s korrespondent Gunilla von Hall i Saudiarabien.
SvD:s korrespondent Gunilla von Hall i Saudiarabien. Foto: Kafa al-Shalaan

25-åriga ekonomen Haya Bin sitter med några tjejkompisar på en restaurang i Riyadh. ”Jag har kört hit själv, så skönt att slippa fråga pappa eller min bror”.

Foto: Gunilla von Hall

En gigantisk skridskobana i Riyadh där tjejer och killar åker ihop, en del hand i hand, medan amerikansk popmusik flödar över isen.

Foto: Gunilla von Hall

I en soffa på en restaurang sitter två unga saudiskor och röker vattenpipa. ”Nu har jag klippt håret kort som jag alltid velat”, säger 29-åriga Sarah.

Foto: Gunilla von Hall

Wedad Abdullah, 30, jobbar sedan två år tillbaka som taxichaufför.

Foto: Gunilla von Hall

Tonårsmamman Salma Alrashid har nyligen gått igenom en skilsmässa.

Foto: Gunilla von Hall

Många lockas till det jättelika nöjesfältet Boulevard i Riyadh där det gränslöst med aktiviteter.

Foto: Gunilla von Hall

Donut Heaven - en av attraktionerna på det stora nöjesfältet Boulevard i hjärtat av Riyadh.

Foto: Gunilla von Hall

Nelly Attar tog mod till sig 2018 – och startade Saudiarabiens första dansstudio. ”Jag är stolt över att jag vågade”.

Foto: Gunilla von Hall

Män och kvinnor sida vid sida på kaféer i Saudiarabiens huvudstad – en ny syn sedan könsseparation på restauranger togs bort och mittenväggarna revs.

Foto: Gunilla von Hall

Noura Abdullah jobbar på bank och säger ”jag har egen inkomst och är inte beroende av min man sedan wali-systemet avskaffades.” Systemet med manligt förmyndarskap för kvinnor över 21 år togs nyligen bort.

Foto: Gunilla von Hall

Nu finns den sociala frihet många längtat efter i Saudiarabien säger Noura Abdullah. ”Tidigare ville jag flytta härifrån, och när jag var liten drömde jag om att vara pojke. Idag vill jag inget hellre än att stanna här”.

Foto: Gunilla von Hall

Slöjorna halkar allt längre bak på huvudena - och en del kvinnor bär inte längre slöja i Saudiarabien. Socialt sker stora uppluckringar - men inte politiskt.

Foto: Gunilla von Hall

Många kvinnor fortsätter att bära slöja och flertalet har så kallad abaya - en fotsida kappa. Men vissa klär sig numera som de vill i den saudiska huvudstaden utan att det väcker någon större uppmärksamhet.

Foto: Gunilla von Hall

I Ökenstaden Huraymila ser det annorlunda ut än i metropolen Riyadh.

Foto: Gunilla von Hall

SvD:s korrespondent Gunilla von Hall i Saudiarabien.

Foto: Kafa al-Shalaan