Européerna tycks ta hettan på större allvar i år, och följer myndigheternas råd.
Européerna tycks ta hettan på större allvar i år, och följer myndigheternas råd. Foto: Nikolai Jakobsen, Alvaro Barrientos/AP

Europa lamslaget av hettan: ”Helvetet kommer”

Extremhettan är här för att stanna. Sakta men säkert börjar Europa vänja sig vid en ny vardag. Den senaste värmeböljan har fått nitiska tyskar att börja diskutera siesta – och Paris att öppna kylrum för överhettade invånare.

 

PARIS/BONN/BRYSSEL/GENÈVE Den gula handduken kommer direkt ur frysen. Med flinka händer stoppar 87-åriga Kafia Bencheikh ner den i sin säng på äldreboendet Ave Maria i hjärtat av Paris. Hennes lilla rum kokar av värme. Men nu kommer sängen att bli sval för natten.

Fast häromkvällen sov hon utan handdukstricket, naken och utan lakan, berättar hon.

Naken alltså. Jag, gamla tanten. Tänk om djävulen kommit och sett mig!

Till Paris kom hon från Tunisien som 24-åring, utan att ha satt en fot i skolan, och har nu 18 barnbarn och åtta barnbarnsbarn i Frankrike. Hon uppfostrade på egen hand alla sina tio barn – och vet hur man hanterar en livshotande värmebölja som den som nu plågar stora delar av Europa.

Att kyla en handduk i frysen för att sedan lägga den i sängen är ett av Kafia Bencheikhs husmorstips. Men kom ihåg att vrida ur vattnet, annars blir sängen blöt.
Att kyla en handduk i frysen för att sedan lägga den i sängen är ett av Kafia Bencheikhs husmorstips. Men kom ihåg att vrida ur vattnet, annars blir sängen blöt. Foto: Nikolai Jakobsen

Telefonen ringer. Det är 20-åriga barnbarnet från ett lika glödhett Lyon som undrar hur farmor klarar sig i huvudstaden. Dricker hon ordentligt? Tar hon kalla duschar? Kafia nickar och nickar. Inte heller har hon glömt att ge 12-åriga undulaten Tsitsi vatten.

– Jag är kanske lite skröplig och har diabetes. Men huvudet är det inget fel på.

Ibland ställer Kaifa plastflaskor med fruset vatten på en stol med fläkten bakom. Det ger också suverän kyla. Eller så tar hon fotbad med isbitar i vatten – ett ”bain des glaçons”.

Annons

Så är det också tredje gången hon upplever en våldsam värme som skoningslöst slår mot Frankrike. Hon minns med en rysning 2003 då uppåt 15 000 människor dog i värmerelaterade sjukdomar. Och värmeböljan 1976 då många också dog, ”men ingen pratade om det”.

1/2

Parisbon Pauline Fauconnier (mitten) är orolig för sitt barnbarn. ”Jag minns hur det var 2003, då både gamla och småbarn strök med”.

Foto: Nikolai Jakobsen
2/2

87-åriga Kafia Bencheikh har överlevt tre extrema värmeböljor i Paris.

Foto: Nikolai Jakobsen

Men denna gång är Europa förberett. Myndigheterna har mobiliserat som aldrig förr för att klara monsterhettan.

Skolprov har skjutits på framtiden, fartgränser har införts på tyska Autobahn och utomhusbad har fått utökade öppettider. Nationella väderinstitut går ut med varningar och uppmanar folk att undvika ansträngande aktiviteter, hålla sig borta från solen och dricka mycket vatten.

”Helvetet kommer”, som den spanska tv-meteorologen Silvia Laplana uttryckte det tidigare i veckan.

Och européerna tycks ta faran på större allvar i år, och följer myndigheternas råd. Det finns en helt annan medvetenhet nu om att värmen är dödlig.

Grafik: Thomas Molén

Extremhettan som nu har slagit sina klor i stora delar av kontinenten kommer i år ovanligt tidigt. Det kan få förödande konsekvenser. Värmeböljor som slår till tidigt på sommaren har visat sig resultera i högre dödlighet jämfört med värmeböljor senare på sommaren. Det framgår av en rapport från 2015 av Världshälsoorganisationen (WHO) och Meteorologiska världsorganisationen (WMO). En anledning är att människor ännu inte har hunnit vänja sig vid högre temperaturer.

Annons

Det är rusning efter de få fläktar som finns kvar i affärerna.

Värmeböljor och annat extremväder väntas bli vanligare i framtiden. Det är med andra ord bara att vänja sig. Enligt Gunilla Svensson, professor vid Meteorologiska institutionen på Stockholms universitet, är man precis på gränsen till att kunna slå fast att det beror på den globala uppvärmningen. Men det är en statistiskt besvärlig sak att bevisa eftersom det är så pass stora naturliga variationer, det vill säga: ingen sommar är den andra lik.

– Men ju längre klimatförändringarna pågår desto tydligare blir observationerna.

Offentliga vattenkranar hjälper överhettade invånare att svalka sig i Paris.
Offentliga vattenkranar hjälper överhettade invånare att svalka sig i Paris. Foto: Nikolai Jakobsen

Paris är som en kittel. Många gator är folktomma, människor hukar i skuggan med vattenflaskor och solhattar, och kring 1 200 särskilt utplacerade vattenfontäner är trängseln stor. Det är rusning efter de få fläktar som finns kvar i affärerna. Frivilligorganisationer patrullerar på gatorna för att dela ut vattenflaskor till hemlösa.

Annons

I stadens kommunhus har särskilda ”kylrum” inrättats för äldre och andra med behov av svalka och uppfriskande dryck under dagens hetaste timmar. I kommunhuset i Paris 4:e arrondissement lyser den klarblå skylten ”Salle rafraîchie” på långt håll.

Därinne brummar en apparat med luftkonditionering i ett hörn. På en hylla står karaffer med vatten, apelsinjuice och äppelsaft. Särskilt nöjd är 19-åriga Dana Conté som är säkerhetsvakt och måste jobba utomhus i svart uniform och läderkängor hela dagen.

– Den här stunden hjälper mig genom dagen.

Dana Conté och Jean Tondat i ett ombonat kylrum i Paris.
Dana Conté och Jean Tondat i ett ombonat kylrum i Paris. Foto: Nikolai Jakobsen

Paris har även satsat stort på andra nedkylningsprojekt. Tre tillfälliga utomhusbassänger har inrättats. Genom appen ”Extrema Paris” kan medborgarna hitta 922 fontäner, parker och skuggiga trädgårdar.

Annons

På lördagen spelar Sverige kvartsfinal mot Tyskland i ett kokande Rennes i Bretagne. Även fotbolls-VM påverkas av myndigheternas hälsoråd – det kan bli frågan om nedkylningspauser eller framskjutna matcher, enligt Internationella fotbollsförbundet.

Det kommer att hända med temperaturen i Europa

Grafik: Thomas Molén

I Belgien har myndigheterna nu triggat ”Plan värmebölja” – en åtgärdsplan som funnits klar sedan 2005.

Huvudstaden Bryssel har öppnat en gratis telefonlinje för dem som vill få råd om hur de ska klara värmen. Gamla som bor ensamma och inte har hemtjänst kan skriva upp sig för extra bevakning. En hjälpperson, oftast en socialassistent, ringer då upp med jämna mellanrum för att höra om allt är okej.

Ozonhalterna har stegrats till hälsofarliga nivåer.

Kyrkor i hela Belgien har ställt upp sina dörrar för besökare som söker svalka mellan de kalla stenväggarna. I kyrkan på torget Parvis de St-Gilles har personalen ställt fram vattenflaskor, korsord, pussel, böcker – allt för att besökarna ska kunna fördriva tiden bättre medan de svalkar sig.

– Byggnaden själv, med sin stenfasad, är ju en effektiv och helt gratis luftkonditionering, säger Bruno, en av kyrkans trotjänare.

Annons
Många söker skydd i skuggan när solen står som högst. Här i den tyska staden Heilbronn.
Många söker skydd i skuggan när solen står som högst. Här i den tyska staden Heilbronn. Foto: Uwe Anspach/TT

Han skrattar, men understryker att kyrkan inte direkt är ”bistron på torget” – man går inte med på att besökarna dricker öl i bänkarna, till exempel.

Också i alplandet Schweiz har temperaturerna pressats uppåt 40 grader. Också här uppmanar präster medborgarna att komma till kyrkorna på sociala medier.

Den varmaste kantonen Valais har förvandlats till en sjudande gryta då den ligger omgiven av höga alper. Ozonhalterna har stegrats till hälsofarliga nivåer.

I vissa städer låter myndigheterna fontänerna svämma över så att asfalten kyls ner – men effekten är kortvarig.

På skolan i schweiziska Mont-sur-Rolle svalkar sig barnen med sprinklers och trädgårdsslangar.
På skolan i schweiziska Mont-sur-Rolle svalkar sig barnen med sprinklers och trädgårdsslangar. Foto: Gunilla von Hall
Annons

Hettan slår också mot tyska Autobahn. På radio och tv varnas för ”blow-ups”, djupa sprickor och hål i vägbanan som uppstår i dallrande hetta och som ingen tidigare har hört talas om. Därför sänks hastighetsgränserna. Köerna växer och trafikrapporterna är allt mer alarmerande. Framför allt motorcyklister bör enligt tyska motororganisationen ADAC undvika motorvägar där vägbanan spricker upp eller blir bucklig.

Sakta men säkert börjar tätbefolkade Tyskland, med sina 83 miljoner invånare och 46 miljoner bilar, inse att den extrema hettan har kommit för att stanna. Hur ska skolelever klara av sina tentor när hjärnorna står stilla? Måste arbetslivet omorganiseras? Kanske börja tidigare, gå hem till lunch och komma tillbaka på eftermiddagen?

1/2

En takläggare i Burg, Tyskland, jobbar under en klarblå himmel. Många företag tidigarelägger arbetspassen för att undvika de varmaste timmarna mitt på dagen.

Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/TT
2/2

Även i den tyska huvudstaden Berlin är det varmt.

Foto: Kay Nietfeld/TT

I det nitiska Tyskland är det som om människor har fått en släng av avslappnad Medelhavsmentalitet och italiensk ”dolce far niente”, härlig sysslolöshet. Men facket och arbetsgivarna varnar: Tysklands produktivitet skulle falla till italienska nivåer. En mardröm i landet där arbetsdisciplin är en dygd.

Annons

Polisen bad honom hövligt att ta på sig ett par byxor.

Helt oresonliga är tyska arbetsgivare nu inte. Många tillåter nya flextider så att man kan börja jobbdagen redan klockan fem på morgonen, när det rör sig om svettdrivande arbeten utomhus.

Experternas råd att klä sig lätt och luftigt tas ibland väl ordagrant. Polisen i Brandenburg i östra Tyskland stoppade i veckan en naken man på en vespa, iklädd endast sandaler och hjälm. ”Är ju lite varmt, va”, försvarade han sig. Polisen bad honom hövligt att ta på sig ett par byxor. Sedan fick han åka iväg – med hjälm på huvudet hade han ju uppfyllt alla trafikregler.

Stoppad av polisen. Svar: Är ju lite varm, va!
Stoppad av polisen. Svar: Är ju lite varm, va! Foto: Polisen i Brandenburg

Under helgen väntas den varma luften leta sig upp över Norden, även om det inte blir riktigt lika hett här. När värmeböljor når Sverige är de sällan lika extrema som i de sydligare delarna av Europa. För Sveriges del är extremvädret i stället tydligast när det gäller nederbörd, enligt professor Gunilla Svensson. Det regnar helt enkelt mer när det väl regnar.

Sommaren 2018 var ovanligt het i Sverige. Fläktar sålde slut och blev hårdvara på andrahandsmarknaden. Privatpersoner gjorde sig pengar på att sälja partier de kommit över till ockerpriser på olika köp- och säljsajter. Svettiga och utmattade svenskar hade inget annat val än att i vissa fall betala fyrsiffriga belopp för gamla bordsfläktar.

1/2

En kvinna bär på en fläkt i Pamplona, ​​norra Spanien.

Foto: Alvaro Barrientos/AP
2/2

Människor vilar på en skuggig bänk i Pamplona, ​​norra Spanien.

Foto: Alvaro Barrientos/AP

I år har elektronikkedjorna bunkrat upp. Både Elgiganten och Mediamarkt jublar över rekordförsäljning. Elgiganten har redan sålt dubbelt så många fläktar och AC:s som under hela 2018 – och det innan juni ens är slut.

Det händer i kroppen vid överhettning

Fler döda för varje grad

Grafik: Thomas Molén

Att kyla en handduk i frysen för att sedan lägga den i sängen är ett av Kafia Bencheikhs husmorstips. Men kom ihåg att vrida ur vattnet, annars blir sängen blöt.

Foto: Nikolai Jakobsen Bild 1 av 12

Parisbon Pauline Fauconnier (mitten) är orolig för sitt barnbarn. ”Jag minns hur det var 2003, då både gamla och småbarn strök med”.

Foto: Nikolai Jakobsen Bild 2 av 12

87-åriga Kafia Bencheikh har överlevt tre extrema värmeböljor i Paris.

Foto: Nikolai Jakobsen Bild 3 av 12

Offentliga vattenkranar hjälper överhettade invånare att svalka sig i Paris.

Foto: Nikolai Jakobsen Bild 4 av 12

Dana Conté och Jean Tondat i ett ombonat kylrum i Paris.

Foto: Nikolai Jakobsen Bild 5 av 12

Många söker skydd i skuggan när solen står som högst. Här i den tyska staden Heilbronn.

Foto: Uwe Anspach/TT Bild 6 av 12

På skolan i schweiziska Mont-sur-Rolle svalkar sig barnen med sprinklers och trädgårdsslangar.

Foto: Gunilla von Hall Bild 7 av 12

En takläggare i Burg, Tyskland, jobbar under en klarblå himmel. Många företag tidigarelägger arbetspassen för att undvika de varmaste timmarna mitt på dagen.

Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/TT Bild 8 av 12

Även i den tyska huvudstaden Berlin är det varmt.

Foto: Kay Nietfeld/TT Bild 9 av 12

Stoppad av polisen. Svar: Är ju lite varm, va!

Foto: Polisen i Brandenburg Bild 10 av 12

En kvinna bär på en fläkt i Pamplona, ​​norra Spanien.

Foto: Alvaro Barrientos/AP Bild 11 av 12

Människor vilar på en skuggig bänk i Pamplona, ​​norra Spanien.

Foto: Alvaro Barrientos/AP Bild 12 av 12