Annons

”Jag högaktar dem, hatten av”

”Det är strålande, jag högaktar dem, hatten av. Det innebär att akademien kollapsar inifrån”. SvD samlar reaktionerna efter beskedet om avhoppen från Akademien.

Under strecket
SvD, TT
Publicerad

Ebba Witt-Brattström och Åsa Linderborg anser båda att avhoppen är en gigantisk smäll för Svenska Akademien.

Bild 1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 2

1 / 7

Ebba Witt-Brattström och Åsa Linderborg anser båda att avhoppen är en gigantisk smäll för Svenska Akademien.
Ebba Witt-Brattström och Åsa Linderborg anser båda att avhoppen är en gigantisk smäll för Svenska Akademien.

Lindeborg: Som att Babels torn rasar samman

Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det är som att hela Babels torn håller på att rasa samman här, det är väldigt intressant, säger Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

Hon tror att avhoppen kan ha att göra med den rapport som ska ha presenterats för ledamöterna i går, där man ska ha utrett vilken relation varje enskild ledamot har till den så kallade kulturprofilen.

– Man förstår ju att Svenska Akademien inte mår bra. Det har man förstått väldigt länge. Egentligen i flera år så har den gett ganska icke-harmoniskt intryck. Det har ju varit flera avhopp och det är intressant att folk struntar i att de är valda på livstid. De bara drar för att det är omöjligt att vara kvar, säger Åsa Linderborg.

Annons
Annons
Foto: Dan Hansson Bild 1 av 1

2 / 7

Malmqvist: Väldigt illa för akademien

Foto: Dan Hansson

Göran Malmqvist, akademiledamot på stol nummer 5, säger till SvD på fredagen att han var med på akademins möte på torsdagskvällen.

Är du förvånad att Östergren och Espmark meddelar att de lämnar idag?

– Nej, det är jag inte. Det kan jag inte säga. Men det är ledsamt och det är inte bra för Akademien. Det är väldigt illa för Akademien. Men man får leva med det mesta.

Kan ni fortsätta ert arbete trots alla avhopp?

– Ja, visst kan vi göra det. Vi har ledamöter nog för att fortsätta arbetet. Men det är som det är, det går inte att göra något åt det, säger han till SvD.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

3 / 7

Witt-Brattström: Det är en grundstötning

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Litteraturprofessorn och författaren Ebba-Witt Brattström om Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englunds avhopp ur Svenska Akademien.

– Det är strålande, jag högaktar dem, hatten av. Det innebär att akademien kollapsar inifrån. Det är en nationell katastrof eftersom även kungahuset på något sätt får sin image internationellt från Nobelpriset, säger Ebba-Witt Brattström och fortsätter:

– Jag tror inte att akademien kommer att överleva. Den kommer att tunnas ut och rekonstrueras i en form som passar vår tid bättre. Ta bort vänskapskorruption och godtycklighet. Det här med att avgå i och med döden fungerar inte i vår tid. Jag gissar att hela krisen handlar om utredningen.

TT: Hur ser du på kopplingen till kulturprofilen?

– Det är helt avgörande, det är tillräckligt många som är djupt insyltade med kulturprofilen och som hamnat i akademien till följd av det. Det är ett jätteproblem.

Annons
Annons

Björn Wiman.

Foto: TTBild 1 av 1

4 / 7

”Besluten hedrar dem”

Björn Wiman.
Björn Wiman. Foto: TT

DN:s kulturchef Björn Wiman: ”Både Klas Östergren och Kjell Espmark lämnar Svenska Akademien. Besluten hedrar dem. För Svenska Akademien är Klas Östergrens och Kjell Espmarks beslut – och deras skarpt formulerade motiveringar – inget mindre än en katastrof. Det är svårt att se hur Akademien ska kunna gå vidare med ett minimum av anseende efter detta. Institutionen ligger i ruiner”, skriver han.

Annons
Annons

Jens Liljestrand.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

5 / 7

Liljestrand: De Aderton i fritt fall

Jens Liljestrand.
Jens Liljestrand. Foto: Claudio Bresciani/TT

Expressens Jens Liljestrand konstaterar att ”De Aderton befinner sig i fritt fall” och att Akademien internt inte anses leva upp till löftet om transparens.

”Beskedet om att Kjell Espmark lämnar är en katastrof. 88 år gammal är han en av de äldsta ledamöterna, har suttit på sin stol i snart 37 år och varit mycket aktiv i Akademiens arbete, skriver Jens Liljestrand och fortsätter:

”Beskedet om att Klas Östergren lämnar är en, om möjligt, ännu större katastrof. Han är den i särklass mest kända ledamoten, författare till en modern klassiker som "Gentlemen" och andra verk som har televiserats och filmatiserats, Augustnominerad så sent som i fjol för romanen "I en skog av sumak".

Jens Liljestrand undrar vad den anlitade advokatbyråns utredning om Arnault-affären kommer att visa och menar att det finns en risk att detta bara är början på ”en historisk kris för en institution som man trodde skulle överleva allt”.

Annons
Annons
Foto: Dan HanssonBild 1 av 1

6 / 7

Anders Olsson: Har inte föresvävat mig att sluta

Foto: Dan Hansson

Akademiledamoten Anders Olsson säger till TT att han inte har haft kontakt själv med de tre ledamöter som bestämt sig för att lämna Akademien men att han kan gissa vilket skälet är till deras beslut.

– Det har funnits kontroversiella frågor här som gör att jag kan ana mig till vilka motiven är hos de tre att gå. Det gäller framför allt en så viktig fråga som om en ledamot ska uteslutas ur Akademien – jag tror att det är det som är skälet, säger han.

Anders Olsson bekräftar uppgifterna om att Svenska Akademien har röstat om en eventuell uteslutning.

– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre haft en avvikande uppfattning.

Är det bara de tre som har haft den uppfattningen?

– Nej, det är några till. Men man måste ha två tredjedelars majoritet i Akademien för att utesluta en ledamot och här var det tvärtom så att vi hade en klar majoritet för att inte utesluta.

Vad kommer det att betyda för Akademien, när tre så viktiga ledamöter försvinner?

– Det är svårt att säga och det kanske inte är slut än. Vi befinner oss just nu i en process där det är väldigt svårt att överblicka vad som kommer att hända. Jag är direktör under denna vår och det innebär att jag leder sammanträdena och de har varit mycket uppslitande. Jag kan inte riktigt förutse följderna ännu.

– Jag vill tro att Akademien kommer att överleva denna kris. Jag har aldrig trott att vi befann oss i någon svårare kris faktiskt, men jag har kommit att inse att det är värre än man kunde ana.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

7 / 7

Lars Heikensten: Allvarlig och svår händelse

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten kallar dagens händelser "en allvarlig och svår situation" i ett skriftligt uttalande till TT.

"Från Nobelstiftelsens sida kan vi bara konstatera att det här är en allvarlig och svår situation som Svenska Akademien själv i första hand måste hantera. Vi avvaktar nu resultatet av Svenska Akademiens utredning och de slutsatser som Akademien drar av denna", skriver han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons