Annons
Barn används av IS för militära operationer, bland annat självmordsangrepp. Bilderna i denna artikel är hämtade från IS eget propagandamaterial, videor och magasin.
Barn används av IS för militära operationer, bland annat självmordsangrepp. Bilderna i denna artikel är hämtade från IS eget propagandamaterial, videor och magasin.

Här tränas nästa generation IS-krigare

”Barn har gått från att bevittna avrättningar till att själva utföra dem”. Från Europa tas unga pojkar och flickor till IS där de får lära sig att hantera vapen och bomber. Norska Aftenposten berättar hur terrornätverket tar utnyttjandet av barn till en historiskt ny, brutal nivå.

SvD
Uppdaterad
Publicerad

Pojken håller en kniv i vänster hand. Han är kanske tio år. Klädd i ökenfärgade kamouflagebyxor med lång skjorta och svart sjal står han vid sidan om en vuxen man vid foten av en stor borg. I bakgrunden tronar sandfärgade berg.

Framför dem ligger en man på mage. Hans armar är bundna bakom ryggen. Pojken lyfter upp mannens huvud i håret. Med en kraftfull rörelse sticker han in knivbladet i mannens hals. Han lägger tryck på kniven, sågar. Strupen öppnas och blod, senor och kött väller ut. Pojken skär djupare. Ett par steg bort står den vuxna IS-mannen och ser på.

Pojken håller fram ett blodigt, avkapat, mörkhårigt manshuvud.

IS gör den unga pojken till bödel. Vuxna står och ser på när han skär halsen av en man. Skärmdump från IS-video.
IS gör den unga pojken till bödel. Vuxna står och ser på när han skär halsen av en man. Skärmdump från IS-video.

Scenen är hämtad från en av propagandafilmerna som terrororganisationen IS har publicerat på nätet de senaste åren.

– Barn är kärnan i IS-arbetet nu. På grund av angreppen mot gruppens baser behöver de mer folk och satsar därför på barn. I synnerhet sedan hösten 2016 har de publicerat nya propagandafilmer som fokuserar på barn, säger Abeer Saady, egyptisk krigskorrespondent som nu skriver en doktorsavhandling om IS rekryteringsstrategier. Saady är kopplad till universitetet i tyska Dortmund.

Barn har gått från att vara observatörer och bevittna avrättningar till att själva utföra dem, inklusive halshuggning.

Hans forskning visar att IS nu fokuserar på muslimer som flyttar till den så kallade islamiska staten. Men inte minst satsar de på rekrytering av barn, inte bara i Mellanöstern utan även i Europa och Norden.

IS egen propaganda visar att barn uppfostras till att dräpa otrogna, det vill säga de som inte delar IS ideologi, inklusive muslimer. Många barn har också använts som levande bomber i Mellanöstern.

– IS användning av barn ökar, säger den amerikanska terrorismforskaren Mia Bloom och fortsätter:

– Barn har gått från att vara observatörer och bevittna avrättningar till att själva utföra dem, inklusive halshuggning.

Bloom är en av flera forskare som har dokumenterat att IS överträffar alla andra när det gäller brutalt utnyttjande av barn i krig. Hon säger att IS användning av de allra minsta barnen på fyra-fem år är propaganda, inte allmän praxis, men att det finns många exempel på att barn utför avrättningar från elva-tolv års ålder.

Bloom har granskat IS propagandakanaler för att dokumentera övergrepp mot barn. Under perioden 1 januari 2015 till 31 januari 2016 spårade Bloom och hennes kollegor vid Georgia State University 89 döda barn som IS skröt om i sin martyrpropaganda. Forskarteamet har i dagsläget spårat över 300 barn som IS ska ha skickat i döden, men det finns ingen komplett översikt.

Några av barnen som växer upp i IS-regimen är norska.

Två av dem har en morfar i Bærum. Sadiq Jumas två döttrar reste till Syrien hösten 2013. Då var de 16 och 19 år gamla. Efter en kort tid fick familjen veta att döttrarna hade gift sig med varsin IS-jihadist.

– De allra flesta rebellkrigare får barn med en eller flera kvinnor, förklarar Sadiq Juma.

Sadiq Juma.
Sadiq Juma. Foto: Tor G. Stenersen

Sommaren 2015 födde döttrarna varsin dotter, två norska IS-barn som nu närmar sig sin tvåårsdag.

Det gör ont. Nu är jag mer orolig för mina två barnbarn än för mina döttrar.

Barn som är födda i Syrien av norska föräldrar – eller har tagits med till IS-dominerade områden – växer upp i en verklighet där våld, hat och dråp är en naturlig del av livet. Detta gör morfadern i Bærum förtvivlad och rasande.

Juma är plågsamt medveten om att hans barnbarn sannolikt uppfostras att hata och dräpa otrogna, som morföräldrar, mostrar och morbröder, kusiner och annan familj i Norge.

– Det gör ont. Nu är jag mer orolig för mina två barnbarn än för mina döttrar.

Ingen vet exakt hur många norska barn som befinner sig i IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak, men enligt den norska polisens säkerhetstjänst (PST) gäller det minst tio barn till norska kvinnor. Några är spädbarn, andra är upp till sex år gamla.

– De flesta kvinnor som har rest till IS-områdena från Norge har fått barn. Några av dem kan vara gravida igen, säger Martin Bernsen, överordnad rådgivare hos PST.

Dessutom finns det barn som norska IS-män har fått med kvinnor från andra länder. Barnafödande är en central uppgift i IS-projektet, vilket ger skäl att tro att männen har fått minst ett barn vardera.

I en propagandatidskrift från 2015 klargör IS detta: "Kvinnans roll i IS är att bygga ummahen (muslimsk nation/familj), föda pojkar och skicka ut dem i stridens hetta."

Även IS-forskaren Abeer Saady vid universitetet i Dortmund konstaterar att de allra flesta rebellkrigare får barn.

– Detta är viktigt för IS och av högsta prioritet eftersom de har ett stort behov av nya krigare, säger hon.

Fem barn som avrättar kurdiska fångar i en pr-video från IS.
Fem barn som avrättar kurdiska fångar i en pr-video från IS. Foto: Dan P. Neegaard

PST beräknar att omkring fyrtio personer från Norge – cirka tio kvinnor och trettio män – under våren 2017 uppehåller sig i IS-kontrollerade områden. De flesta av dem är norska medborgare. PST påpekar att det kan ha rest fler som de inte vet om.

– Det är svårt att få en översikt över rebellkrigare från Norge som har gift sig med utlänningar i Syrien eller Irak, säger Martin Bernsen.

Det finns alltså ingen komplett översikt. Men med utgångspunkt i PST:s officiella statistik om norska kvinnor och män som har rest till IS-områdena, och internationell forskning om IS rekryteringsstrategi, beräknar Aftenposten att det kan röra sig om fyrtio eller fler norska IS-barn.

– Ja, det låter sannolikt att det kan röra sig om så pass många, bekräftar Martin Bernsen.

Om du känner till några systrar här som vill resa eller så är det bara att säga till mig så ordnar jag allt med resa och hela paketet.

Ett barn som har fötts i utlandet med norsk mamma eller pappa blir norsk medborgare, men rapporteras inte automatiskt till norska register.

Aftenposten känner till identiteten på flera mammor tills norska barn som bor i IS-regimen.

IS familjeprojekt har fått draghjälp även i Oslo, där norska rebellkrigare har haft sin privata äktenskapsrådgivare.

Ubaydullah Hussain, tidigare talesperson för den extrema gruppen Profetens Ummah och terroråtalad för rekrytering till IS, har fungerat som ett slags äktenskapsmäklare. Under terrorrättegången i Oslo tingsrätt förra hösten spelades inspelningar av telefonsamtal upp mellan Hussain och vänner i Syrien:

"Det är viktigt med en fru, alltså att man skaffar fru och barn och föder mujahedin (krigare, reds. anm.) osv. Om du känner till några systrar här som vill resa eller så är det bara att säga till mig så ordnar jag allt med resa och hela paketet. Det är inga problem."

Dom i detta ärende har ännu inte avkunnats.

Ubaydullah Hussain, ledare av Profetens Ummah, vid en demonstration utanför israeliska ambassaden i september 2012.
Ubaydullah Hussain, ledare av Profetens Ummah, vid en demonstration utanför israeliska ambassaden i september 2012. Foto: Bjørge Stein

Cupcakes. Chokladpålägg. Småbarn med kalasjnikov. Döda jihadister. Detta är bilder som kvinnor som har rest till Syrien har delat i sociala medier. På Twitter publicerade en brittisk kvinna, som kallade sig Umm Isa, en bild av sin son på tre-fyra år med ett gevär. Yngsta sonen på ett år kallade hon "minimujahid".

Nu har den äldsta pojken, enligt professor Mia Blooms forskning, dykt upp i en propagandafilm från 2016 där han i en ålder av cirka fyra år utlöser en bomb som tar livet av tre män i en bil. Pojken säger på engelska: "Vi ska döda de otrogna där borta." Sedan trycker han på utlösaren. Nästa scen visar hur bilen sprängs.

I IS är kvinnans allra främsta uppgift att vara en bra fru till sin jihadistmake och bli mamma åt nästa generation jihadister, enligt rapporten Till Martyrdom Do Us Part. Den publicerades 2015 av Londonbaserade Institute for Strategic Dialogue och beskriver livet som kvinna i IS.

Även norska kvinnor som har rest till Syrien har propagerat för livet i de IS-kontrollerade områdena. En av dem har en profilbild på Facebook av en liten pojke som rengör ett golv, nedsölat av något som ser ut som blod. En annan har delat sin sorg och detaljer om mannens bråda död, men slår fast: "Jag stannar kvar i Syrien för alltid!"

Barn används i allt högre grad för att utföra våldsdåd åt IS.
Barn används i allt högre grad för att utföra våldsdåd åt IS.

När en IS-krigare dör på slagfältet dröjer det ofta inte länge innan änkan blir bortgift med en annan krigare. Det är inte heller ovanligt att männen har flera fruar samtidigt.

2016 fanns det 30 000 gravida kvinnor inom IS, enligt rapporten The Children of Islamic State. Rapporten publicerades av den brittiska idébanken The Quilliam Foundation, som arbetar mot extremism och där flera av ledarna är före detta extremister.

Barn ända ner i ettårsåldern såg på IS-filmer som visade halshuggningar. Mammorna applåderade när huvudena föll.

Raqqa, senvintern 2015: I TV-rummet i en madafa (ett kvinnohus där kvinnor och barn bor medan männen drar ut i krig) visas en film där en vuxen man sitter i en stor järnbur. Någon tänder eld på honom och han vrider sig i smärta innan flammorna slukar honom.

– Små barn sitter tillsammans med sina mammor och ser detta, säger Sophie Kasiki.

Den franska socialarbetaren är en av få kvinnor från västvärlden som har upplevt IS-systemet inifrån och klarat av att ta sig därifrån. Under pseudonymen Kasiki har hon skrivit en bok om händelserna.

– Barn ända ner i ettårsåldern såg på IS-filmer som visade halshuggningar. Mammorna applåderade när huvudena föll, berättar hon för Aftenposten.

Forskare menar att det kan vara extremt svårt att integrera IS-barn i en normal tillvaro.
Forskare menar att det kan vara extremt svårt att integrera IS-barn i en normal tillvaro.

Jag var livrädd för att mitt barn skulle exponeras för samma våld som de andra barnen.

Kasiki tog med sig sin fyra år gamla son Hugo och reste frivilligt till IS i Raqqa 2015. Vistelsen blev inte som förväntat, hon låstes in i en madafa tillsammans med andra kvinnor och barn.

– Jag var livrädd för att mitt barn skulle exponeras för samma våld som de andra barnen. Men vi lyckades fly, säger hon till Aftenposten.

En av de senaste videorna som IS enligt forskarna har publicerat, är från början av 2017. I filmen tultar ett litet barn på tre-fyra år på korta ben mellan ödelagda plastbollar på en övergiven lekplats. Han stannar framför en man som halvt sitter, halvt ligger fastbunden vid ett staket.

En liten pojke skjuter en fånge i en övergiven nöjespark i Deir ez-Zor.
En liten pojke skjuter en fånge i en övergiven nöjespark i Deir ez-Zor.

En svartklädd man ger pojken en silverfärgad pistol. Pojken håller pistolen med båda händerna, lyfter den och riktar den mot den fastbundna mannen.

Det lilla barnet blundar med ena ögat och siktar. Det går inte att säga om mannen är död eller levande, neddrogad eller avsvimmad, eller om allt bara är ett skådespel. Barnet riktar pistolen mot mannen och avfyrar sedan vapnet.

I en annan propagandafilm ser vi en svartklädd fyra-femåring med ett ammunitionsbälte som täcker hela hans överkropp. Pojken lyfter ett automatgevär och skjuter mot en måltavla. Vapnet är större än han själv.

2015 visade nyhetskanalen Vice News en dokumentär från Raqqa i Syrien.

Barn belönas om de säger att de vill utföra angrepp i västvärlden, och målen är bland annat Frihetsgudinnan, Big Ben och Eiffeltornet.

En scen visar en belgisk rebellkrigare som frågar sin unga son: "Vad vill du bli: jihadist eller självmordsbombare?"

Pojken, som har tappat några tänder och kan vara cirka sju år, ser upp på pappan och svarar "jihadist".

På nätet florerar bilder där barn och ungdomar skenavrättar vuxna. En bild, som sägs vara från den 27 maj 2015, visar en massavrättning av tjugofem syriska regimsoldater som står på knä i en rad. Bakom dem står IS-ungdomar iförda beige kamouflagekläder, svarta sjalar, ammunitionsbälten och vapen. En pojke bakom varje soldat. Pojkarna riktar sina vapen mot soldaternas bakhuvuden.

Enligt Vice News, som hänvisar till Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), skedde massavrättningen i amfiteatern i Palmyra i Syrien.

Dokumentation visar att IS-barnen har olika bakgrunder: Det är barn till rebellkrigare och lokala krigare, föräldralösa barn, kidnappade barn och barn som själva tagit värvning. IS har använt både pengar, lek och godis för att locka till sig barn och ungdomar i närområdena.

Propagandavideon "The Generation of the Caliphate", som IS ska ha publicerat i september 2016, visar den nya generationen jihadister.

Filmens budskap är att berätta att IS inte är besegrat, att snart kommer barnen. Barn drillas att hata, att angripa och att spränga sig själva – även i Europa, framför allt i Spanien och Rom nämns.

Den USA-baserade organisationen The Clarion Project har som mål att upplysa om farlig extrem islamism, bland annat genom att lägga ut IS:s propagandamaterial så att alla som vill kan se det. Enligt The Clarion Project är Rom ett politiskt och symboliskt mål för IS eftersom de ser på västlig civilisation som en fortsättning på det romerska riket, som de första muslimerna slogs emot.

Många barn har större syskon som förlorat livet i självmordsdåd.
Många barn har större syskon som förlorat livet i självmordsdåd.

Europol är väldigt oroliga för barnen till rebellkrigare i IS-områden. I sin trendrapport om terrorism från 2016 skriver de att minderåriga som tränas upp till att bli nästa generation rebellkrigare "kan bli ett framtida säkerhetshot för medlemsländerna".

I mitten av 2016 satte de in stöten mot barnen.

Överste John Dorrian i den USA-ledda koalitionen mot IS är väldigt bekymrad över det han hänvisar till som "IS:s undergångsvision" i tidskriften The Independent.

– Barn belönas om de säger att de vill utföra angrepp i västvärlden, och målen är bland annat Frihetsgudinnan, Big Ben och Eiffeltornet, säger han.

Men det är inget nytt att IS använder barn. Det nya är att barnen har fått huvudrollen.

– 2014 drev IS en kampanj, där det ingick gisslantagande och halshuggningar. Sedan följde en kampanj som glorifierade rebellkrigare och därefter en Twitterkampanj 2015 riktad mot kvinnor. I mitten av 2016 satte de in stöten mot barnen, säger forskaren Abeer Saady vid universitetet i Dortmund.

Systematisk träning formar barnen till att ta olika roller: som spioner, krypskyttar, frontsoldater, vakter, rekryteringsagenter – eller självmordsbombare. Det framgår av rapporten The Children of Islamic State.

Rapporten tar utgångspunkt i filmer, bilder och annat material som har publicerats av IS och slår fast att terrornätverket tar missbruket av barn till en historiskt ny, bestialisk nivå. Få barn i världen har det värre än de som växer upp i IS.

Quilliamforskarna fastställer att barn tidigare användes i krig trots sin unga ålder, medan de nu används på grund av sin unga ålder. Det är enkelt att träna upp barn – de är lojala, framför allt till människor som de respekterar och som står dem nära. Barn är mer orädda och följer order som vuxna inte hade följt.

Barnen lär sig att den som inte följer IS-ideologi är vanäriga och förtjänar att dö.
Barnen lär sig att den som inte följer IS-ideologi är vanäriga och förtjänar att dö.

IS rekryterar hela familjer för att bygga den utopiska drömstaten: Ett islamiskt kalifat styrt enligt strikta sharialagar. Barn upplever därmed att deras egna föräldrar applåderar, och själv deltar i, den brutala uppfostran och våldet. Mia Bloom konstaterar att föräldrarna rätt och slätt introducerar sina barn för terrorn.

Barnen får det inpräntat att IS-regimen älskar dem mer än deras föräldrar gör, och barnen lär sig att älska Gud och heligt krig mer än sina föräldrar. Detta kan man läsa om i IS-tidskriften Rumiyah.

På kemilektionerna lärde de sig hur man bygger en bomb. Under språklektionerna var det 'B för bomb' och 'Q för qatal' (dräpa).

Quilliamrapporten påpekar att IS filmer ger insikt i barnens skolvardag: Skolan är obligatorisk för barn mellan sex och femton år, från söndag till torsdag, i könsuppdelade klasser.

De yngsta går i shariaskola. Pojkar mellan tio och femton år skickas till militära träningsläger.

Ämnen som teckning, musik, historia, filosofi och sociala studier ingår inte. I stället ska barnen lära sig Koranen utantill, i tillägg till studier i islamisk lag, bön och hadither (berättelser om profeten Muhammeds liv).

IS har utvecklat en egen alfabetsapp som ska lära barn arabiska  och militära ord. Längst ned till höger syns Eiffeltornet, Frihetsgudinnan och Big Ben bredvid rubriken ”Välj ditt mål”.
IS har utvecklat en egen alfabetsapp som ska lära barn arabiska och militära ord. Längst ned till höger syns Eiffeltornet, Frihetsgudinnan och Big Ben bredvid rubriken ”Välj ditt mål”.

Terroristerna i IS har utvecklat en egen undervisningsapp som ska lära de små barnen det arabiska alfabetet. Organisationen Site Intelligence Group övervakar terrornätverk och publicerade i mars 2017 en video om IS indoktrinering av barn och ungdomar, vilket bland annat sker genom en alfabetsapp.

Stridsvagnar, vapen, raketer. Detta är ord som snabbt dyker upp i appen, barnvänligt illustrerade med färgglada teckningar av just stridsvagnar, maskingevär och raketer.

Den norska frilansjournalisten Afshin Ismaeli mötte barn i östra Mosul i Irak och beskrev förhållandena i en artikel i Aftenposten tidigare i år: "Barnen berättade för mig att IS hade förändrat hur de lärde sig saker i skolan. I matematiken handlade det om att 'två kulor plus två kulor blir fyra kulor'. På kemilektionerna lärde de sig hur man bygger en bomb. Under språklektionerna var det 'B för bomb' och 'Q för qatal' (dräpa)."

Gymnastiktimmarna kallas jihadträning och omfattar enligt Quilliamrapporten skytte, simning och brottning – förutom undervisning i att rengöra och förvara vapen.

Skolgången avslutas med parad i full uniform och med vapen. För att visa tecken på disciplin och styrka måste eleverna rada upp sig för att bli slagna med käppar.

Men uppfostran inleds långt innan skolan börjar. I Quilliamrapporten går att läsa att om hur IS-mammor får självhjälpsböcker om hur man uppfostrar jihadistbarn. Mammor rekommenderas att läsa godnattsagor som handlar om martyrer.

Barn under sex år går på förskola i könsuppdelade grupper. Medan pojkarna får stridsträning hålls flickorna innanför husets fyra väggar för att lära sig att tvätta, laga mat, sy, sticka och bli stödjande fruar till sina män. Redan från nio års ålder anses flickor vara giftasvuxna.

Femåringen, kallad Jihadi Junior, som är son till en brittisk kvinna som konverterat till islam, trycker på knappen som spränger bilen med tre IS-fångar.
Femåringen, kallad Jihadi Junior, som är son till en brittisk kvinna som konverterat till islam, trycker på knappen som spränger bilen med tre IS-fångar.

Quilliamrapporten visar också att IS-barnen lär sig att det är en befordran, ett privilegium, en ära att avrätta en människa. Störst av allt är att bli självmordsbombare.

Det gör ont i hjärtat, jag tänker på att det kunde ha varit min son, som är fem år yngre.

IS har publicerat videor på nätet som visar pojkar som knappt har börjat sina liv, men som redan är redo att avsluta dem. Barn mellan tolv och sexton år kryper leende in i färdiga bombbilar. Några gånger är bilarna, enligt professor Bloom, fjärrstyrda eftersom barnen är för små för att köra själva.

En augustikväll 2016 är Reuters fotograf Ako Rasheed på uppdrag i Kirkuk i Irak. Han berättar för Aftenposten:

”Det har blivit mörkt. En smal pojke går målmedvetet längs gatan i riktning mot shiamoskén. Han kan vara tolv år, eller kanske fjorton. Han har på sig en alltför stor t-tröja. Ett par poliser reagerar över att en ung pojke är ute ensam ett par timmar före midnatt. När de kommer bort till honom ser de något bukta ut under t-tröjan. Fingrarna på pojkens ena hand är knutna om några ledningar. Poliserna griper honom. Pojken blir stående med armarna rakt ut åt sidorna mellan dem. Bombexperter tillkallas. Pojken börjar att gråta: "Ta det av mig! Mamma! Ta av mig bältet!”

Irakiska säkerhetsstyrkor avlägsnar ett bombbälte från en ung pojkes överkropp.
Irakiska säkerhetsstyrkor avlägsnar ett bombbälte från en ung pojkes överkropp. Foto: Ako Rasheed/Reuters

Efter en halvtimme kommer bombexperterna, som klipper upp t-tröjan med en sax. Det vita bombbältet täcker pojkens överkropp. Försiktigt tar de av honom bältet. Efter fem-sex minuter är han loss.”

Fotograf Ako Rasheed hade blivit uppringd av en kontakt hos polisen och kom till platsen innan bombexperterna. Från cirka 200 meters håll följde han med i dramat. När pojken var fri från bältet gick Rasheed närmare och såg att pojken var helt förtvivlad.

– Jag är osäker på om han var kidnappad eller om han hade gått med i IS av egen, fri vilja. Det gör ont i hjärtat, jag tänker på att det kunde ha varit min son, som är fem år yngre, säger Rasheed.

Aftenposten ringer till en kvinna vars barn är hos IS i Syrien och hennes barnbarn ska ha fötts där.

– Nej, nej, jag vill inte prata om det där, säger hon.

Jag vet ingenting om hur mina döttrar eller barnbarn har det just nu.

Detsamma händer när Aftenposten kontaktar andra familjer som har barn och barnbarn i Syrien. Ingen av de personer som Aftenposten har varit i kontakt med vill ställa upp på en intervju.

– Många föräldrar, mor- och farföräldrar och annan familj håller en låg profil eftersom de fruktar att exponering ska ödelägga förhållandet som de försöker bevara till sina kära, och att det ska sätta deras liv i fara, säger Christianne Boudreau hos Mothers for Life, ett internationellt nätverk för föräldrar till rebellkrigare.

Sadiq Juma från Bærum har valt att vara öppen om sin kamp för att få hem sina döttrar, och så småningom barnbarnen, till Norge. Han har flera gånger låtit sig intervjuas i Aftenposten och berättar sin historia i Åsne Seierstads bok ”Två systrar”.

– Jag vet ingenting om hur mina döttrar eller barnbarn har det just nu. Vi har inte hört av dem sedan de ringde hem under eid (muslimsk högtid, reds. anm.) förra sommaren", säger Juma och fortsätter:

– De norska kvinnorna och barnen i Syrien har ont om mat nu.

Han säger att till skillnad från hans döttrar så ringer några av de andra kvinnorna hem till sina familjer i Norge. Då och då får han information från andra föräldrar i samma situation som han.

Den norska säkerhetspolisen bekräftar att några föräldrar har sporadisk kontakt med sina barn i Syrien.

Sadiq Juma får veta att kvinnor och barn från Norge går till sängs hungriga i Syrien. Vaknar hungriga. Större delen av maten går till männen som krigar. Kvinnorna ringer gråtande hem och bönfaller om att bli räddade.

De säljer ägodelar som mobiler, smink och datorer för att få pengar till mat till sig och barnen.

IS-forskaren Abeer Saady påpekar att förhållandena blir allt värre i Raqqa. Ont om mat, elektricitet och pengar gör att allt fler rebellkrigare blir desillusionerade och gör uppror. Men det vill inte IS visa upp.

Enligt en ny rapport (mars 2017) från International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR) i London har IS haft en minskning i publicerat propagandamaterial från sommaren 2015 till februari 2017.

I flera av propagandafilmerna hotar barn att angripa västländer.
I flera av propagandafilmerna hotar barn att angripa västländer. Foto: Skärmdump från Vice News dokumentär.

De befinner sig i helvetet nu.

PST anser att Norge nu måste förbereda sig på att barn som har varit länge i IS-områden kan komma tillbaka till landet.

– Vi står inför en potentiell risk att väldigt sårbara barn som har varit utsatta för kraftig indoktrinering, som har lärts upp att alla andra är otrogna och att det är legitimt att ta livet av otrogna, återvänder hem, säger PST-chef Benedicte Bjørnland.

Morfadern i Bærum hoppas att hans döttrar kommer hem med hans barnbarn. Sadiq Juma erkänner att han inte ens vet om de lever. Han harklar sig:

– De befinner sig i helvetet nu. Jag hoppas att de grips av kurder i stället för att dödas av bomber.

Olga Stokke

Helle Aarnes

Aftenposten

IS gör den unga pojken till bödel. Vuxna står och ser på när han skär halsen av en man. Skärmdump från IS-video.

Bild 1 av 13

Sadiq Juma.

Foto: Tor G. Stenersen Bild 2 av 13

Fem barn som avrättar kurdiska fångar i en pr-video från IS.

Foto: Dan P. Neegaard Bild 3 av 13

Ubaydullah Hussain, ledare av Profetens Ummah, vid en demonstration utanför israeliska ambassaden i september 2012.

Foto: Bjørge Stein Bild 4 av 13

Barn används i allt högre grad för att utföra våldsdåd åt IS.

Bild 5 av 13

Forskare menar att det kan vara extremt svårt att integrera IS-barn i en normal tillvaro.

Bild 6 av 13

En liten pojke skjuter en fånge i en övergiven nöjespark i Deir ez-Zor.

Bild 7 av 13

Många barn har större syskon som förlorat livet i självmordsdåd.

Bild 8 av 13

Barnen lär sig att den som inte följer IS-ideologi är vanäriga och förtjänar att dö.

Bild 9 av 13

IS har utvecklat en egen alfabetsapp som ska lära barn arabiska och militära ord. Längst ned till höger syns Eiffeltornet, Frihetsgudinnan och Big Ben bredvid rubriken ”Välj ditt mål”.

Bild 10 av 13

Femåringen, kallad Jihadi Junior, som är son till en brittisk kvinna som konverterat till islam, trycker på knappen som spränger bilen med tre IS-fångar.

Bild 11 av 13

Irakiska säkerhetsstyrkor avlägsnar ett bombbälte från en ung pojkes överkropp.

Foto: Ako Rasheed/Reuters Bild 12 av 13

I flera av propagandafilmerna hotar barn att angripa västländer.

Foto: Skärmdump från Vice News dokumentär. Bild 13 av 13