Annons

Nu röstar britterna – kan bli dödsstöt för Theresa May

En kvinna med sina hundar utanför en röstlokal.
En kvinna med sina hundar utanför en röstlokal. Foto: Alastair Grant/AP

Det hotar bli det värsta resultatet för de konservativa någonsin. Premiärminister Theresa May kan tvingas avgå redan innan man vet hur det går i EU-valet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kathryn Petrides.

Foto: Charlotta Buxton Bild 1 av 3

Tom Williams.

Foto: Charlotta Buxton Bild 2 av 3

Sarah Furnell.

Foto: Charlotta Buxton Bild 3 av 3

Kathryn Petrides.

Foto: Charlotta Buxton Bild 1 av 1

BEXLEY. ”Jag röstar brexit med hundra procent av mitt hjärta, nej tvåhundra procent”, säger Kathryn Petrides.

Hon har gått till den lokala vallokalen i sydöstra London för att rösta innan hon pendlar till jobbet på den brittiska flottans högkvarter. Kathryn Petrides anser att valet egentligen inte borde ha hållits. Hon stöder den förra Ukip-ledaren Nigel Farages nya brexitparti ”the Brexit Party”.

– Vi har blivit svikna av de konservativa. Theresa May borde aldrig ha fått uppgiften att ta oss ur EU, hon röstade ju ”stanna”. Så fort hon avgått kan vi få någon som kan fixa det hela.

Kathryn Petrides vill att Storbritannien ska lämna EU så fort som möjligt och säger att hon inte är rädd för ett så kallat ”no deal” – en brexit utan avtal.

– Vi fixar det även om det leder till problem. Det är bättre för oss i det långa loppet.

Kathryn Petrides.
Kathryn Petrides. Foto: Charlotta Buxton
Annons
Annons

Tom Williams.

Foto: Charlotta Buxton Bild 1 av 1

Det är en åsikt som delas av många utanför vallokalen i Bexley i utkanten av sydöstra London. Distriktet var ett av fyra Londonområden som röstade lämna i brexitomröstningen 2016. Den brittiska huvudstadens 29 andra distrikt röstade stanna. Utanför många av förortsvillorna i området står svarta taxibilar eller vita skåpbilar. Bexley är ett av de få Londonområden där den vita arbetarklassen fortfarande har råd att bo kvar.

Tom Williams familj flyttade ner till sydöstra London från det gamla traditionella arbetarklassområdet East End. Han är numera pensionär men arbetade tidigare som ingenjör i brittiska armén. Också han säger att han röstar ”brexit”.

– Jag trodde först att Theresa May var en bra premiärminister. Men hon har inga ballar. Vi måste börja på nytt, säger han.

Också han hoppas på en brexit utan avtal.

– Det kan ju inte bli värre än så här. Det är dags att göra slag i saken nu.

Tom Williams.
Tom Williams. Foto: Charlotta Buxton

Det är den förra Ukip-ledaren Nigel Farages enda budskap. Hans nya Brexit Party grundades för bara en månad sedan och har nu vuxit till en massrörelse som hållit slutsålda valmöten runt hela landet. Partiet leder överlägset i mätningarna i Storbritannien. Det har ännu inget manifest. Det enda budskapet är att britterna svikits av sina politiker och att brexit måste bli av så fort som möjligt. Enligt mätningarna kommer närmare 40 procent av britterna att rösta på partiet.

Annons
Annons

Sarah Furnell.

Foto: Charlotta Buxton Bild 1 av 1

Före valdagen låg de konservativa på femte plats, efter de gröna. Har mätningarna rätt är det frågan om det sämsta resultatet för de konservativa i modern politisk historia.

Partiet har fått skulden för kaoset kring brexit. Men valet är bara ett av premiärminister Theresa Mays många problem. Hennes försök att låta parlamentet rösta om brexitavtalet en fjärde gång har fått parlamentariker som varit henne trogna att ändra sig. Underhusets ledare Andrea Leadsom avgick i protest mot premiärministerns brexit på onsdag kväll. Hon blev den 36:e ministern som avgått under Mays tre år på 10 Downing Street.

På Twitter spekulerar politiska journalister och Westminsterkännare febrilt om vad som händer nu. Om Theresa May inte på fredagen slår fast att hon avgår väntas ett inflytelserikt konservativt utskott sätta igång en misstroendeomröstning.

Sarah Furnell.
Sarah Furnell. Foto: Charlotta Buxton

Det är alltså möjligt att Storbritannien är utan premiärminister då valresultatet offentliggörs på söndag kväll. Det är också möjligt att det är en tillfällig premiärminister som tar emot Donald Trump då han kommer på statsbesök i juni.

I Bexley är det inte bara brexitanhängarna som är missnöjda med politikerna. Irländska Sarah Furnell arbetar med medicinsk forskning och flyttade till området för en månad sedan. Hon motsätter sig brexit och vill att Storbritannien ska ha ett fortsatt nära förhållande med EU.

– Brexit gör mig ledsen och besviken. Vi borde aldrig ha haft en folkomröstning med en så enkel frågeställning. Resultatet av det beslutet är kaoset vi ser nu.

Hon tillägger att hon förstår varför en del britter vill lämna EU, men säger att det behövs mer djupgående diskussioner kring vad brexit egentligen ska betyda.

Men det är något som redan diskuterats för mycket anser Tom Williams. Det som behövs nu är brexit. Helst så fort som möjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons