Annons

Erik Bergin:Nu tickar klockan för Bidens utmanare

Joe Biden kampanjar i Clear Lake, Iowa, 9 augusti.
Joe Biden kampanjar i Clear Lake, Iowa, 9 augusti. Foto: John Locher/AP

Många demokrater tror att Obamas vicepresident Joe Biden har bäst chans mot Trump. Tio presidentkandidater möts nu i en tredje tv-debatt. För minst en tidigare favorit kan den bli avgörande – det stora startfältet är på väg att kokas ner till bara tre namn.

Under strecket
Publicerad

Vad händer?

På torsdag kväll amerikansk tid debatterar tio demokrater som slåss om att vinna partiets nominering till presidentkandidat nästa sommar. Det är Demokraternas tredje nationella tv-sända debatt hittills, denna gång från Houston, Texas.

Att det är tio som debatterar – och inte 20, som vid sommarens två tidigare debatter – är signifikant. Det innebär i praktiken att hälften av det kvarvarande startfältet mer eller mindre rensats bort. De som inte kvalat in till torsdagens tretimmars tv-drabbning får mycket svårt att klättra i opinionen.

Vad står på spel?

Mycket, fast inte lika mycket för alla. Obamas vicepresident och mittenkandidaten Joe Biden leder alltjämnt. Vänstersenatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren är närmaste konkurrenter. Så för Biden står inte lika mycket på spel som för, säg Kamala Harris, senatorn från Kalifornien.

Harris har på sätt och vis mest att försvara, i relation till förväntningarna. För ett halvår sedan sågs hon som en stigande stjärna.

Men Harris har inte fått det fäste i opinionen som mediebevakningen av henne indikerade. Hon har under 10 procent i stöd. Nu måste hon få fart på sin kampanj, och det snabbt.

Annons
Annons

Det brådskar av ett särskilt skäl: Kaliforniens primärval är tidigt den här gången, redan 3 mars. I flera opinionsmätningar senaste tiden har dock Joe Biden ledningen i Kalifornien – kan Harris inte försvara sin egen hemdelstat så är hon stekt.

Efter reklamen visas:
Vem blir Trumps utmanare 2020?

Vad säger Bidens ledning om hans chans att vinna nomineringen?

Nationellt är Biden favorit bland Demokraternas kandidater med en ledning på drygt 10 procentenheter. Det kan förstås förändras framöver. Och hans stöd har urholkats en aning under sommaren, samtidigt som särskilt Warren klättrat. Hon ligger nu ungefär jämsides med Sanders. Tillsammans har de tre stöd av 65 procent av de demokratiska väljarna.

Bidens kampanj försöker nu försiktigt sänka förväntningarna inför Iowa i februari. Principen är att du inte måste vinna ett race – men du behöver slå förväntningarna.

Vad som talar för Joe Biden när primärvalen startar är samtidigt att stödet varit relativt stabilt sedan han kandiderade i början av året. Han överlevde Harris attack, anklagelser om att vara för närgången mot kvinnor och frågetecken kring sin politiska gärning, bland annat. Men inget har hittills sänkt honom mer än marginellt.

Men det är flera månader kvar tills väljarna säger sitt. Räkna med att attackerna mot Biden ökar kommande månader – och under torsdagskvällens tv-debatt.

Om Biden blir partiets kandidat, hur är hans chans mot Trump?

Det är en balansakt på slak lina att försöka förutspå det.

Många kan finna det märkligt, rent av sorgligt, att en 76-årig vit farbror är Demokraternas favorit i ett läge där rekordmånga kvinnor och minoriteter i partiet kliver fram och tar för sig av den politiska makten i USA.

Annons
Annons

Men faktum är att Trump just nu förlorar i de flesta matchningar av honom och Demokraternas toppkandidater, framför allt mot Biden. Det betyder inte att en demokrat vinner, men det betyder att Trump har ett jobb att göra.

Andra faktorer talar också för Biden. Han har starkast stöd bland svarta amerikaner. En viktig indikation blir om han gör bra ifrån sig i det tidiga primärvalet i South Carolina, med en stor svart väljargrupp. Biden är även starkast bland äldre demokrater över 65 år. Och hans centerprofil – i motsats till Warren och särskilt Sanders – gör att han har chans att ta oberoende väljare i mitten.

Än värre för presidenten blir det om Biden gör politisk valuta av sin folklighet i rostbältets arbetar- och undre medelklassväljare. Det finns tecken på att han har stark ställning där. Och de delstaterna, som Pennsylvania och Wisconsin, kan mycket väl avgöra 2020 som de gjorde 2016.

Varför är Biden favorit?

En viktig fråga att fundera på. Är det för att flest tycker att han motsvarar deras egna värderingar, alltså ett känslomässigt val? Eller är det för att han anses ha bäst chans mot Trump, alltså ett strategiskt val?

En CNN-mätning i augusti fann att 54 procent av demokratiska väljare vill välja strategiskt, jämfört med 39 procent som vill rösta på sin favorit. Och det verkar som andelen strateger ökar i partiet (många av dem som röstar känslomässigt är unga progressiva Sanders-fans). Så en slutsats är att många av dem som håller på Biden troligen verkligen tror att han kan vinna, snarare än att de backar upp hans politiska agenda (som till stor del är en fortsättning på Obamas).

Annorlunda uttryckt, så är det en god utgångspunkt för det demokratiska partiet om väljarna röstar strategiskt i stället för känslomässigt när de väljer Trumps motståndare – oavsett om det blir Biden eller någon annan som möter honom om fjorton månader.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons