Annons

Nu vill eliten synas med saudiske kronprinsen igen

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har medvind just nu tack vare den kommande börsnoteringen av världens mest lönande företag: statliga Saudi Aramco.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har medvind just nu tack vare den kommande börsnoteringen av världens mest lönande företag: statliga Saudi Aramco. Foto: Amr Nabil/TT

Börsnoteringen av världens mest lönsamma företag har fört saudiska kronprinsen tillbaka in i värmen. Detta ett år efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som ledde till isolering. Men fallande vinster hotar festen.

Under strecket
Publicerad

”Saudiarabien är skyldigt till överlagt mord” på Khashoggi. Det är slutsatsen från FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard, som har utrett mordet.

Foto: Jesper Sundén Bild 1 av 1

Business as usual. Det är den mest passande beskrivningen av årets upplaga av den saudiska investerarkonferens som ofta kallas ”Davos in the desert”, med hänvisning till det schweiziska årliga toppmötet, och som nyligen hölls i den saudiska huvudstaden Riyadh.

Förra året ägde konferensen rum bara tre veckor efter att journalisten Jamal Khashoggi hade mördats och styckats inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Det fick till följd att en stor del av de finansdirektörer och politiker som hade planerat att resa dit stannade hemma. Men i år var många av dem tillbaka.

USA:s finansminister Steven Mnuchin och Donald Trumps svärson Jared Kushner ledde en stor amerikansk delegation, där även energiminister Rick Perry ingick. Och finanstopparna från Credit Suisse, Blackstone, Citigroup, HSBC och Bridgewater Associates var alla på plats.

– Det är alltid underbart att vara i kungadömet, förklarade fondförvaltaren Blackrocks vd Larry Fink, som ingick i öppningspanelen.

Världsbankschefen, Indiens premiärminister och Brasiliens president fanns också bland talarna. Precis som en kvartett västerländska före detta premiärministrar: David Cameron (Storbritannien), François Fillon (Frankrike), Matteo Renzi (Italien) och Kevin Rudd (Australien). Totalt ska det ha varit 6 000 besökare från ett 30-tal länder under de tre dagarna konferensen pågick.

Annons
Annons

”Saudiarabien är skyldigt till överlagt mord” på Khashoggi. Det är slutsatsen från FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard, som har utrett mordet.

Foto: Jesper Sundén Bild 1 av 1

Det kan verka konstigt med tanke på allt som har avslöjats under året som gått. Att mordet på Khashoggi utfördes av saudiska säkerhetsmän som flögs in och ut ur Istanbul i jetplan med diplomatstatus. Att de bland annat hade med sig en bensåg och en väska som förväg utvalts för att få plats med en människobål.

USA:s underrättelsetjänst CIA har dragit slutsatsen att kronprins Mohammed bin Salman sannolikt beordrade mordet. FN:s utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard, har begärt att en internationell brottstribunal skapas för att åtala de ansvariga i Saudiarabien. Det har inte hänt.

”Saudiarabien är skyldigt till överlagt mord” på Khashoggi. Det är slutsatsen från FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard, som har utrett mordet.
”Saudiarabien är skyldigt till överlagt mord” på Khashoggi. Det är slutsatsen från FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard, som har utrett mordet. Foto: Jesper Sundén

För Saudiarabien är inte vilket land som helst. Det är världens största oljeexportör och hem för världens mest lönsamma företag – det statligt ägda Saudi Aramco. Förra året blev vinsten 111 miljarder dollar, omkring 1 070 miljarder kronor. Och nu ska en liten del av Aramco börsnoteras.

Det innebär att det finns stora pengar att tjäna – inte minst för finansbolagen som medverkande på investerarkonferensen.

Ett par dagar efter konferensen meddelades att Saudi Aramco ska börsintroduceras på den saudiska börsen Tadawul den 11 december. I första läget handlar det om ett par procent av bolaget, men exakt hur många procent och vad aktierna kostar fastslås först i december.

Annons
Annons

Värderingen av hela Saudi Aramco väntas landa på mellan 1 000 och 2 000 miljarder dollar – motsvarande mellan 10 000 och 19 000 miljarder kronor. Noteringen på den saudiska börsen är bara en början, senare ska aktien även säljas på utländska börser.

Pengarna som börsnoteringen ger ska gå till Mohammed bin Salmans stora omställningsprojekt, Vision 2030. Den går i korthet ut på att minska Saudiarabiens beroende av oljeexporten och skapa nya intäktskällor. Ett projekt som redan är i full gång.

Saudiarabien förväntar sig en värdering av Saudi Aramco på närmare 2 biljoner dollar, vilket många internationella analytiker har varit tveksamma till. Inte minst eftersom oljepriset har sjunkit rejält sedan fracking-revolutionen gjort USA till världens största oljeproducent.

Oljekartellen Opec, där Saudiarabien ingår, räknar med att efterfrågan på dess olja kommer att minska med 7 procent under de kommande fyra åren. Missil- och robotattacken mot saudiska oljeanläggningar den 14 september gjorde också tydligt att Saudi Aramco är verksamt i en riskfylld region.

Enligt prospektet som företaget publicerade i helgen ledde attacken också till att nettovinsten för det tredje kvartalet föll med 30 procent jämfört med förra året. För att täcka upp för produktionsbortfallet till följd av skadorna var Aramco tvunget att importera olja till sina raffinaderier, vilket ledde till att vinsten föll från 30,3 till 21,2 miljarder dollar.

Sedan dess har USA skickat ytterligare 2 000 amerikanska soldater, två skvadroner stridsflygplan och tre nya anti-missilsystem till Saudiarabien för ökat skydd, vilket kan väga upp riskfaktorn.

Dessutom sägs Kina vara på väg att låta statliga bolag köpa aktier för mellan 5 och 10 miljarder dollar i Saudi Aramco, enligt Bloomberg. Kina har kraftigt ökat sina investeringar i saudiska start-ups och venturebolag under det senaste året, då västerländska företag varit mindre aktiva.

Det är goda nyheter för det saudiska kungahuset. Liksom även Världsbankens uppdaterade ranking av hur det lätt det är att göra affärer i Saudiarabien – från 92:a till 62:a plats i världen – och nya siffror som visar att den saudiska ekonomin som inte är kopplad till olja växer allt snabbare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons