Annons

Göran Eriksson:Nu vill Löfven göra upp – även med Åkesson

Snart bjuder Stefan Löfven in partiledarna – också Jimmie Åkesson – för att tala om de digitala hoten mot valet. Förhoppningen är att nå en gentlemens agreement om en ren valrörelse. Men digital smuts har redan påverkat det svenska valet och Sverige har ett högt politiskt symbolvärde – för både ryssar och amerikaner.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven ska bjuda in partiledarna – också Jimmie Åkesson – för att tala om de digitala hoten.

Foto: TTBild 1 av 1

Stefan Löfven ska bjuda in partiledarna – också Jimmie Åkesson – för att tala om de digitala hoten.

Foto: TTBild 1 av 1
Stefan Löfven ska bjuda in partiledarna – också Jimmie Åkesson – för att tala om de digitala hoten.
Stefan Löfven ska bjuda in partiledarna – också Jimmie Åkesson – för att tala om de digitala hoten. Foto: TT

Den 14 januari i år kliver statsminister Stefan Löfven upp i talarstolen på Högfjällshotellet i Sälen.

Det är försvarskonferens och Löfven har ett tydligt budskap till utlänningar som med digitala medel vill påverka valutgången i Sverige: ”Håll er borta!”

Stefan Löfven pekar – han har gjort det förut – på Ryssland.

– Vi vet att påverkansoperationer pågår just nu. I många rapporter har Ryssland öppet pekats ut, men vi kan inte utesluta att det även kan finnas andra.

Men medan Löfven talar om utländsk påverkan har han uppenbarligen sämre koll på den egna trollskogen.

För bara några dagar senare avslöjas att två anställda på S-kansliet har skapat så kallade trollkonton på Twitter. Under falsk identitet har de bland annat spritt en bild där den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali framställs som Sverigedemokrat.

Annons
Annons

Tweetbyxorna nere på båda statsministerkandidaterna alltså.

Alltså samme Hanif Bali som nu i veckan tvingades lämna Moderaternas partistyrelse efter att ha tweetat på sig. En olycka som med Balis egna självkritiska ord riskerade att gynna ”Kremls agenda”.

– Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst, sa Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Partisekreteraren hade flera gånger tidigare tvingats försöka förklara hur Balis hårdtwittrande går ihop med M-ledaren Ulf Kristerssons beskrivning av Moderaterna som ”de vuxna i rummet” i svensk politik.

Tweetbyxorna nere på båda statsministerkandidaterna alltså, och en illustration av att det är svårt för partiledningar att kontrollera de många digitala politiska uttrycken.

Bali fick Twitterförbud och S-tjänstemännen omplacerades.

I Sälen talade ju Stefan Löfven om yttre fiender, och han lovade att ”under våren ha ytterligare ett möte med övriga partiledare om hur partierna kan öka skydd och motståndskraft”.

Men när det där mötet nu börjar närma sig har ”den inre fienden” – alltså de svenska partierna – klättrat uppåt på Löfvens digitala agenda. Det är till dels en följd av avslöjandena om Cambridge Analyticas smutsiga metoder på Facebook, och företagets insatser för Trumpkampanjen.

I en artikel på DN Debatt kräver tre debattörer att partierna lovar att inte använda ”dark ads”på Facebook – annonser som bara syns för särskilt utvalda. Och inte bottar, alltså program som automatiskt sprider information och inte sällan desinformation. Det har visat sig att ryska bottar jobbade hårt både i presidentvalet i USA, och i den brittiska Brexitomröstningen.

Annons
Annons

Sverigedemokraterna betraktas som särskilt viktiga i det här sammanhanget, och den vanliga isoleringen av SD gäller inte .

Redan efter Socialdemokraternas egna trollgate i januari öppnade Löfven för en prata om den digitala etiken med de andra partierna. ”Det ligger absolut ett åtagande för oss som partier att agera på ett moraliskt oantastligt sätt” sa Löfven till SVT.

Inbjudan till de i Sälen utlovade partiledarsamtalen kommer att gå ut i ”närtid” bekräftar Löfvens stab nu för SvD, och överläggningarna ska inkludera också Sverigedemokraterna. Från Rosenbads sida hoppas man kunna använda samtalen för att nå en överenskommelse med Jimmie Åkesson – och de andra.

Sverigedemokraterna betraktas som särskilt viktiga i det här sammanhanget, och den vanliga isoleringen av SD gäller inte eftersom detta inte syftar till en parlamentarisk uppgörelse – utan till ett handslag om en uppförandekod.

Som exempelvis kommer att omfatta ett löfte om digital transparens, om att inte använda bottar och om att inte försöka få tag på digital information på oetiskt sätt.

Och det är ju precis det som krävs i artikeln på DN Debatt. Och liknande den överenskommelse som de stora partierna i Tyskland gjorde inför förbundsdagsvalet förra året.

Om de svenska partiledningarna verkligen kan hålla vad de i så fall lovar – exemplen ovan visar ju att det är allt annat än lätt – så är den inre fienden, alltså partierna själva, neutraliserad.

Återstår då det problem som Löfven egentligen adresserade i Sälen, och som partiledarsamtalen egentligen skulle handla om: Den stora trollskogen bortanför den svenska.

Annons
Annons

Att det finns en intressegemenskap mellan den amerikanska Trump-högern och Putins Ryssland är uppenbart.

Farhågor om framförallt rysk påverkan är numera ett givet inslag i europeiska valrörelser. Den franske presidenten Emmanuel Macron tog efter valsegern förra året emot Vladimir Putin i Versailles.

På den gemensamma pressträffen anklagade Macron ryska medier för att ha spridit lögner om honom och hans kampanj. ”Propaganda, lögnaktig propaganda”, sa den nyvalde franske presidenten där han stod bredvid sin ryske kollega.

Att det gjordes en rysk investering i Macrons motståndare Marine Le Pen står utom allt tvivel. Hon fick strax före valet överraskande audiens hos Putin i Moskva. Marine Le Pen var också Donald Trumps favorit, han kallade henne den ”starkaste” kandidaten.

Och att det finns en intressegemenskap mellan den amerikanska Trump-högern och Putins Ryssland är uppenbart. Det handlar exempelvis om nationalismen och motståndet mot migration och mot islam.

Nu har Trumps sparkade chefsstrateg Steve Bannon just varit på Europaturné och bland annat talat med de tyska högeruppstickarna i Alternativ för Tyskland och framträtt med – Marine Le Pen.

Men det är inte bara intresset för europeiska högerpartier som en del amerikaner och ryssar har gemensamt utan också de – ska vi säga okonventionella – kampanjmetoderna.

Steve Bannon har ju suttit i ledningen för Cambridge Analytica där cheferna nu inför dold kamera säger att det ”inte nödvändigtvis måste vara sant, bara det upplevs som sant”.

Ett ryskt troll skulle förtjust nicka i samförstånd.

Sverige är alltid intressant för invandringskritiska, och främlingsfientliga, opinionsbildare i både USA och Ryssland. Där används Sverige som exempel på vad som händer om migrationen får gå för långt. Historier om detta förlorade paradis sprids hela tiden.

Men ännu vet ingen om det svenska valet i höst är så intressant att det digitala trycket från utlandet, mot de svenska gränserna, verkligen kommer att skruvas upp dramatiskt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons