X
Annons
X
Recension

The nun Nunnans egen film påminner om 30- och 40-talsskräck

Nunnan från ”The conjuring”-serien har fått en egen film. Men ”The nun” urartar i ett enda ”hoppa till”-maraton.

Taissa Farmiga. Foto: Warner Bros. Pictures
Läs mer om Nya filmer

The nun

Regi
Corin Hardy
Genre
Skräck
Manus
Gary Dauberman
Medverkande
Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Bonnie Aarons

1 tim 37 min. Från 15 år.

Betyg: 2 av 6

Precis som mer filmiska bildspråk letat sig in i dumburken kan man se hur tv-seriers följetongsnatur smittat av sig på vita duken. Ta Marvels soloäventyr, till exempel. Med gemensamt persongalleri, neutral estetik och inbyggd reklam för ”nästa avsnitt” får de biografen att kännas lite mer som ens vardagsrum.

På gott och ont, beroende på vem man frågar.

”När vi gjorde den första ’Conjuring’ blev det väldigt uppenbart för oss att det kunde bli ett större universum”, menar skräckmagnaten James Wan. Detta skräckuniversum, som redan expanderat med spinoff-serien ”Annabelle”, får nu sällskap av ursprungshistorien om den demoniska nunnan från ”The conjuring 2”.

Annons
X

Efter en hafsig, informativ prolog, med fragment från nyss nämnda film, backar ”The nun” bandet till 1952. På uppdrag av Vatikanen skickas en krigserfaren präst (Demián Bichir) och en novis (Taissa Farmiga) till Rumänien för att undersöka ett kloster där en nunna tagit sitt liv. De ska bland annat avgöra huruvida platsen fortfarande är helig eller ej. Uppochnedvända kors, ett pojkspöke med ormtunga och en ondskefull abbedissa talar för motsatsen.

Foto: Justin Lubin/TT

Universals 30- och 40-talsskräck gör sig påmind under introduktionen av den gotiska slottsmiljön. Otäcka skuggor avtecknas mot stenväggarna, fladdrande gardiner och lakan skapar små labyrinter, dimma täcker golvet mot katakomberna. Regissören Corin Hardy, som debuterade med den mörkt sagolika ”The hallow”, trivs här och lyckas väl med att lyfta fram scenografins taktilitet.

Men när dimman lagt sig övergår den smygande orienteringen i ett ”hoppa till”-maraton. Det springs i cirklar, skrämselknep upprepas och som åskådare börjar man längta ut. Från såväl klostret som Wans idéfattiga universum.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Justin Lubin/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X