Annons

Nuri Kino:Sverige röstade mot hedersförtrycket

Amineh Kakabaveh (V).
Amineh Kakabaveh (V). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Under strecket
Publicerad

De tog sig in i riksdagen, de där hedersförtrycksmotståndskämparna. På söndagseftermiddagen blev det äntligen färdigt vilka som har kommit in i den främsta av svenska politiska arenor. Jag läste, noggrant, län för län.

Amineh Kakabaveh, som mot alla odds och sitt eget partis motstånd lyckades ta ett mandat för Vänsterpartiet, går in i sin andra mandatperiod. Partiet hade hoppats på att bli av med henne, partitoppen tyckte att hon med sina anti-islamistiska och anti-könsapartheid-uttalanden var för obekväm. Det fanns till och med de som pekade ut henne som rasist och islamofob.

Juno Blom för Liberalerna. En doldis måhända. Men vilken kämpe. Hon har försökt rädda många flickor från tvångsäktenskap. Också utpekad som något i stil med rasist. Hon skulle låta bli att lägga sig i andras familjeangelägenheter, har man tyckt. Några veckor innan valet levererade hon en utredning till regeringen om ett Sverige som den svenska politikeliten för bara något år sedan gjorde allt den kunde för att ignorera. En rapport om hedersvåldets utbredelse i vårt land som borde ge varje förnuftig beslutsfattare mardrömmar.

Annons
Annons

Elisabeth Svantesson för Moderaterna. Oj, oj, som hon har kämpat, både inom och utanför partiet, för exempelvis stopp av könsapartheid i Sverige. Lars Adaktusson för Kristdemokraterna, som både här och internationellt gått i täten i kampen mot islamismen och dess våldsbejakande uttryck. För Centerpartiet lyckades Alireza Akhondi kryssa sig in. I utsatta områden känd som filantrop och kvinnosakskämpe. För Socialdemokraterna går Lawen Redar in i en andra mandatperiod. Hon var värd för GAPF-dagarna i riksdagen tidigare i år, en mycket välplanerad internationell konferens om hedersvåld och tvångsgifte. Jag var konferencier så jag borde veta, skriver jag och blinkar med ena ögat.

Så vad vill jag säga? Jo, att domedagen inte alls är här. Jag har i några Facebookgrupper läst saker som att ”Sverige får skylla sig självt när man har röstat för fortsatt lamhet kring våldtäkter, klansamhällen, gängkriminalitet, månggifte och barnäktenskap”. Det är helt enkelt inte sant.

Nämnda riksdagsledamöter och många andra, så som Roberth Hannah (L), Gulan Avci (L), Roger Haddad (L), Monica Green (S), Désirée Pethrus (KD) och Hanif Bali (M) kommer att göra det tufft för dem som tror att de kommer att kunna fortsätta att könssegregera samhället. Svenskarna har röstat för att bevara ett sekulärt, jämställt och demokratiskt Sverige där inte klan- och gängledare fortsatt får styra över delar av det. Nu hoppas vi på att detta arbete fortsätter över partigränserna.

NURI KINO är journalist och författare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons